Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Hazaküldik a magyarokat Ausztriából

Ausztria és Németország sem nyitja meg munkaerőpiacát, mindkét tagállam kivárja a 2011-es végső időpontot. A gazdasági válság hatása már érezhető, Ausztriából sok magyar munkavállaló kénytelen volt hazamenni, mert nem hosszabbították meg szerződését.

2011 április a tervezett időpont

Nem nyitja meg az idén munkaerőpiacát Ausztria az unió új tagállamainak állampolgárai előtt. A korlátokat egészen a végső határig, 2011 április végéig fenntartják - jelentette be nemrég Werner Faymann osztrák kancellár.

A kétoldalú egyezmények értelmében a helyi munkaügyi központok nem vizsgálják a munkaerőpiacot, az egyezményben meghatározott keretig ugyanis alkalmazhatók a magyarok akkor is, ha egyébként akár egy hazai munkavállaló is betölthetné az állást. A jelentkezők csak saját szakmájukban dolgozhatnak.

Ausztria mintegy másfél évvel ezelőtt 50 olyan szakmát deklarált, amelyben a munkavállalási engedélyt az egyezmény keretein kívül, szinte automatikusan kiadják; ezt a listát nemrég 67-re bővítették.

A válság miatt kevesebb magyar kell

Szakemberek szerint a magyar munkavállalók népszerűek az osztrák munkaerőpiacon, elsősorban a vendéglátósokat kedvelik. Ennek most vége szakadhat, sokan kénytelenek voltak hazamenni, mert a gazdasági válság miatt nem hosszabbították meg a szerződését.

Olvasóink írták

 • 5. Imcsi 2009. február 11. 14:09
  „Rossz a Cím! Nem küldenek haza senkit, nem is küldhetnek! Nem újítják meg a szerződésüket! Hogy hazajönnek, az az Ő döntésük!”
 • 4. ggg 2009. február 11. 09:58
  „sztem meg nem jogos...
  ha már csatlakoztunk az euhoz, akkor a szlovákoknak és a románoknak (akiknek java része magyar) joguk van mo-n melózni. a mi kormányainknak elsősorban nem szabadott volna elfogadni a munkaerő korlátozás feltételeit, de ha már saját érdekeiket előtérbe helyezve mégis beléptünk, akkor onnantól kezdve azért kéne küzdeniük, h ne másodrangú polgárai legyünk az eunak...”
 • 3. Judytka 2009. február 11. 09:46
  „Trueman jogos a felvetésed..”
 • 2. ggg 2009. február 11. 07:56
  „eu mi???”
 • 1. trueman 2009. február 11. 07:26
  „Hát mi is elzavarhatnánk haza a sok szlovákot meg románt.
  Minden más országban arra törekedik a vezetés ,hogy megvédje állampolgárait
  és a belső piacot de nálunk ez is fordítva működik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha e-mailben, sms-ben vagy az iwiw-en szakítanak veled…

Milyen érzés az, amikor a 21. század technikai vívmányain keresztül vet véget valaki a… Tovább olvasom