Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal alakult

Megtartotta első ülését szerdán a piaci, civil és állami szférából delegált tagokból álló Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal, amely tanácsadó testületként támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének munkáját.
A hatóság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a testület állásfoglalásokat, ajánlásokat dolgoz ki az internetpiaci szereplők számára a gyermekbarát internetezés elterjesztésének érdekében; egyebek mellett a szűrőszoftverek hatékony alkalmazásával foglalkozik majd. A Médiatanács tavalyi javaslata alapján felállított grémium egyedi ügyeket is jogosult megvizsgálni. A testülethez fordulhat bárki, aki azt tapasztalja, hogy egy tartalomszolgáltató gyermekvédelmi szempontok figyelmen kívül hagyásával tesz közzé olyan információkat, amelyek súlyosan károsíthatják a kiskorúak szellemi, lelki fejlődését például az erőszak kegyetlen, vagy a szexualitás naturális ábrázolásával.


A kerekasztal azt is vizsgálja, hogy milyen kezdeményezésekkel növelhető a gyerekek és szüleik médiatudatossága. A szervezetnek nincs hatásköre kötelező erejű jogi normák megalkotására, az önszabályozás és a jó gyakorlatok ösztönzésével azonban hatékony szereplővé válhat a médiaszabályozásban - írták a közleményben.

Az erre vonatkozó törvénynek megfelelően Karas Monika a médiahatóság elnökeként két tagot és a testület elnökét saját jelölés alapján, nyolc-nyolc tagot a gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetek, illetve az internetpiaci szakmai szövetségek ajánlásai, két tagot pedig az informatikáért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslata alapján nevezett ki.

A kerekasztal elnöke Koltay András, a Médiatanács tagja lett. Az elnök és a húsz tag három évre kapták megbízásukat, munkájukért nem részesülnek díjazásban - közölték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leselejtezte anyja autóját a 15 éves Markus - fotó

A fiú egy veszekedés után magához vette édesanyja kocsijának a kulcsát, majd elhajtott. Tovább olvasom