Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Gazdasági válság : leminősítések rázták meg a tőzsdéket

Komoly piaci kilengéseket okoztak kedden a Görögországra és Dubajra vonatkozó negatív hitelminősítői lépések, a tőzsdeindexek estek, és a térségbeli devizák, közöttük a forint árfolyama is jelentősen gyengült a hírre.
A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy megvonta Görögországtól az elsőrendű "A" kategóriás adósbesorolást, a görög közfinanszírozási helyzettel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva. Görögország az első euróövezeti tagállam, amely a közepes befektetői "BBB" sávba kerül át valamely hitelminősítőnél. A Fitch a hosszú futamú görög szuverén adósosztályzat egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Az euróövezeti tag Görögország törlesztéskockázati díja a keddi osztályzatrontás után Magyarországéval egyező szintre emelkedett a londoni piacon, és az ország államadósi besorolása a Fitch Ratings listáján már csak egy fokozattal jobb a "BBB" szintű magyar osztályzatnál. Előző nap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard Ú Poorís leminősítésre jelölte a görög adósosztályzatot. Ugyancsak piacmozgató hír volt, hogy a Moodyís Investors Service agresszíven leminősített hat, kormányzati ellenőrzés alatt álló nagy dubaji állami cégadóst, többet közülük a befektetésre ajánlott sáv alá süllyesztve. A Moodyís a döntést azzal indokolta, hogy a legutóbbi nyilatkozatok alapján nem várható érdemi segítségnyújtás a kormány részéről ezeknek a vállalatoknak.

A leminősítésektől érintett cégek közül a DP World, a világ legnagyobb kikötő-üzemeltetője átkerült a spekulatív osztályzati kategóriába. A Perzsa-öböl mentén fekvő Dubaj november végén sokkolta a piacokat azzal a bejelentéssel, hogy legnagyobb állami vállalatának, a holdingként működő Dubai Worldnek adósságtörlesztési haladékot kért. A keddi osztályzatrontások markáns hatást gyakoroltak a két ország törlesztéskockázati biztosítási díjszabásaira, és a hitelminősítői döntések - kisebb mértékben - meglátszottak a közép-európai EU-gazdaságok, köztük Magyarország törlesztésbiztosítási tranzakcióinak árazásán is.

A magyar CDS-díjszabás - amely márciusban 630 bázispont felett tetőzött, és azóta meredeken javul - a korábbi hetekben már járt 200 bázispont alatt is, a Fitch bejelentése után 212,8 bázispontra emelkedett az előző esti 207,7 bázispont után. A lengyel és a cseh CDS-tranzakciók árazásán is látszott valamelyest a görög hatás. Lettország és Litvánia adóskockázati besorolását ugyan nem rontotta a Fitch, de megjegyezte, hogy ezek továbbra is lefelé ható nyomás alatt vannak.

Kivételt jelent a csoportban Észtország, amely a hitelminősítő szerint hamarosan - akár alig több mint egy év múlva - az euróövezetben lehet. A cég azt jósolja, hogy a másik két balti köztársaság eurócsatlakozása 2015-ben a legvalószínűbb.

Észtország adóskockázati besorolása a Fitch listáján egyelőre közepes befektetői "BBB plusz", negatív kilátással, Litvániáé eggyel gyengébb, "BBB", szintén negatív kilátással. Lettország osztályzata a befektetésre ajánlott sáv alatt van, "BB plusz" szinten, és erre is negatív kilátás érvényes. Az EU-tagországok közül csak Lettországnak és Romániának van befektetési szint alatti besorolása; a két országra a Fitch mellett a Standard Ú Poorís is spekulatív adósosztályzatot tart érvényben. Magyarország közepes befektetői "BBB" besorolását a Fitch Ratings a héten megerősítette.

A cég 2014-re jósolja Magyarország euróövezeti csatlakozását. A görög visszaminősítés megrendítette a térségbeli devizákat is, az eurót délután 273,53 forinton jegyezték, szemben a hétfő délutáni 269,65 forintos és a kedd délelőtti 269,75 forintos jegyzéssel. A dollár jegyzése kedd délután 185,53 forint volt 1,4745 forintos euró árfolyam mellett. Hétfőn délután 182,11 forinton és 1,4804 euró/dolláron állt a jegyzés.

A visszaminősítés híre az eurót is meggyengítette a dollárral szemben: az árfolyam 1,4770-nél technikai ellenállási küszöböt tört át, amelynek tartós meghaladása megnyithatja az utat az 1,4700-es euró/dollár határ alá. A viszonylag mérsékelt veszteséggel nyitó európai tőzsdék a hírre jelentősebb veszteségbe fordultak, az FTSE-100 és a DAX-30 index fél háromkor másfél százalékos veszteségben járt. A zloty a 4,07 körüli euró árfolyamról 4,11 környékére, a cseh korona 25,60 körüli euró árfolyamról 25,70 fölé gyengült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező online biztonsági leckék brit gyerekeknek

A régi közlekedésbiztonsági leckék mintájára 2011 szeptemberétől kötelező internetbiztonsági… Tovább olvasom