Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Főleg a munkanélküliségtől félnek a diákok

Az Európai Ifjúság Kutató (EIKKA) legfrissebb kutatásának adatai alapján az érettségi előtt álló fiatalok nagy része tervezi a továbbtanulást, fél a munkanélküliségtől és leginkább a szülei véleményére hallgat.
A felvételi lapok kitöltésének határideje február 15, idén is közel 100.000 fiatal lép át a felsőoktatásba, amiről a kutatás tanulsága szerint kevés hiteles információjuk van.

Az Európai Ifjúság Kutató (EIKKA) 2009 decemberében országos ifjúsági felmérést végzett közel 500 diák bevonásával. Jancsák Csaba, az EIKKA vezető szociológusa, a kutatás vezetője elmondta, hogy a felsorolt 24 negatív társadalmi jelenség közül a válaszadók 92%-a fél Magyarországon a munkanélküliségtől, és 88%-uk ennek elkerülését jelölte meg a továbbtanulás fő okaként.

A kutatásból kiderül, hogy a diákok a piacképes diploma megszerzése után a hallgatói juttatásokat, a nyelvtanulási lehetőségeket és a diákéletet mérlegelik a leginkább, amikor intézményt választanak. A válaszadók közel 80%-ánál beszélhetünk tudatos karrierépítésről, a kutatásból azonban sajnos az is kiderül, hogy a diákok nincsenek tisztában vele, milyen kvalitásokra van szükség bizonyos képzésekhez.

Gulyás Gábor a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának tanszékvezetője és karrier tanácsadója ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy a diákokat a felsőoktatásban sem szabad magára hagyni „A diákévek alatt a nyelvtudás megalapozása, az aktív kapcsolati tőke felépítése is fontos szempont, mivel a piacképes diploma ezek segítségével válik valutává a munkaerőpiacon.

Intézményünk nagyon erős ezen a területen, a karriertervezés és tanácsadás már a második évfolyamon megkezdődik a Személyiségalapú élettervezés tantárggyal, és folytatódik az iskola elvégzése után is. Magam Cambridge okleveles coach-ként a jövőre próbálom felkészíteni a diákokat, 60 szakmára fejlesztettem ki a szükséges készségek listáját. Ha a diák elképzelése nem esik egybe a készségeivel, segítünk fejleszteni, vagy az elképzelésen korrigálni.

"Sajnálatos tendencia, hogy a 18 évesek körében teljes bizalmi válság alakult ki a közszereplők iránt. A szűk környezet szerepe ezzel szemben felerősödött, a szülők és barátok véleményében a fiatalok 90%-a megbízik. A tradicionális értékek, mint a vallásos hit, háttérbe szorultak náluk, de megjelent egy új materialista értékvilág, amelynek csúcsán a saját internet áll, ezt követi a lakás, pénz és mobil birtoklása.

Az információs társadalom bennszülöttei számára mindennapos dolog az IKT technológiák alkalmazása, de hogy szükségleteiket milyen magas leendő fizetésből kívánják fedezni arra a diákok nehezen tudtak válaszolni. Jancsák Csaba azt is elmondta, hogy a felvételi lapok kitöltésénél a fiatalok első helyen egy „álomszakot" jelölnek meg, függetlenül a bekerülési esélyektől, majd második helyen célozzák meg a realitást. A biztos bekerülés érdekében egy alternatív út is felkerül a jelentkezési lapra, felsőfokú szakképzés, vagy költségtérítéses alapszak formájában. Jusztin Barbara, a MÜTF karrierirodájának vezetője szerint a felsőfokú szakképzés megmenthet a hibás döntéstől és anyagi biztonságot ad.

„A 18 évesek sok esetben bizonytalanok. A felsőfokú szakképzésnek sok előnye van, például a diák betekintést nyer a szakmába és felelősségteljes döntést tud hozni miközben saját maga számára is megkönnyíti mind az alapszakra való bekerülést, mind az ott tanultak elsajátítását. Már diploma előtt piacképes szakmát tarthat a kezében a fiatal, ami biztosítékként is szolgál a jövőben.

A MÜTF számos FSZ-t kínál, és - legyen az a kereskedelmi szakmenedzser, Európai Uniós üzleti szakügyintéző, logisztikai műszaki menedzserasszisztens, nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző, energetikai és mechatronikai mérnökasszisztens -, bizonyos, hogy anyagilag és szakmailag is csak profitálhat belőle a jelentkező."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felnőni a család biztonsága nélkül

Kálid Artúr színésszel beszélgettünk arról, milyen nehézségekkel jár az önálló élet kezdete annak,… Tovább olvasom