Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Férfiak vetkőztek a nőkért

Elkezdődött az aláírásgyűjtés a női kvóta bevezetéséért.
A rendelkezés előírná, hogy csak olyan uniós, helyhatósági vagy parlamenti listát lehessen bejelenteni, amelyen minden második jelölt nő.

A nők méltó közéleti szerepvállalásának elérése érdekében ismert és sikeres nők, illetve férfiak vállaltak szerepet a kampányban. Itt most férfiak vetkőznek a nők érdekében – önként.

– Férfi is képviselheti egy nő érdekeit, nem? Mármint a parlamentben – de a hétköznapi életben is megesik... –, lehet ezen elmélkedni. „Elvben igen, de mondjuk, ez kicsit ahhoz hasonlít, mintha azt mondanánk, hogy ezután a miskolciak képviseljék a budapestieket" – példálózott egy interjújában Heller Ágnes. Korunk egyik legnagyobb filozófusa kiállt a meztelen Till Attila mellett, és felöltözve pózolt egy plakáton, ahol saját könyvével – A reneszánsz emberrel – takarja el a showman férfiasságát. A feladat nem esett nehezére, mert nagyon fontosnak tartja a célt: több nő legyen a parlamentben. A fotó a „Népszavazás a nőkért" kampány része, és több párossal is elkészítették a figyelemfelkeltő képeket. Péterfy Bori énekes, színész Fliegauf Benedek rendező, forgatókönyvíróval pózol. Szabó Győző színész, illetve Tóth Vera énekesnő is találékonyan használja a kottát.


˝Cipzár˝ pártlista
Till Attila elárulta: szeret szerepelni, nem kimondottan az a gátlásos fajta, úgyhogy egyáltalán nem zavarta a vetkőzés. Az ötletgazdák, a „Nők a pályán" civil kezdeményezés szeretné elérni, hogy 2011. január 25-ig összegyűljön 200 ezer hiteles aláírás, mert csak ez esetben lehet népszavazásra bocsátani a női kvótát, vagyis azt a rendelkezést, amely előírja, hogy csak olyan uniós, helyhatósági vagy parlamenti listát lehessen bejelenteni, amelyen egymás után váltakozva szerepelne női és férfi képviselő neve. Az egyéni mandátumok és a pártlistás helyek megoszlása miatt ez a szabályozás 25–30 százaléknyi női képviseletet eredményezne a parlamentben.

– Hétköznapiasan szólva „cipzár" pártlistának nevezzük. Ez a küzdelem nem jogi kérdés, hiszen „papíron" nő és férfi egyenlő, esélyegyenlőségi kérdés. Ne öltönyös férfiak íróasztal mellől döntsenek olyan kérdésekben, amelyekkel kapcsolatban a nők sokkal nagyobb empátiával rendelkeznek. Abortusztörvény, otthon szülés, béranyaság, részmunkaidő, kevés bölcsődei férőhely – mind-mind olyan téma, amely sokkal inkább a nőket érinti. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség a férfiakra, csak azt az igényt erősíti, hogy kétféle magatartás is helyet kapjon a parlamentben, és ez csak úgy lehetséges, ha a jelenleginél több a mandátummal rendelkező nő. A gyengébbik nem a minden fél számára megfelelő megoldásokra törekszik. Az imént felsoroltak mind olyan kérdések, amelyek megoldása a mindennapi élet minőségét javíthatná és szó sincs arról, hogy mi valamiféle „kékharisnya" feminista mozgalom lennénk – érvelt Rajnai Gitta filmvágó, a „Népszavazás a nőkért" mozgalom szóvivője.


A nyilvánosság minden fórumán
A nők méltó közéleti szerepvállalásának elérése érdekében huszonhét ismert és sikeres nő, többek között Petschnig Mária Zita közgazdász, Virág Judit művészettörténész, Hernádi Judit színművész, Pataki Ágnes producer, Bangó Margit előadóművész és Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes is a kezdeményezés mellé állt. – Sok aláíróívet letöltenek a honlapunkról, több szervezet is mögénk állt, de a januári összesítésnél derül majd csak ki, hogy valójában hogyan is állunk. A kampány is a figyelemfelkeltést szolgálja, szerettünk volna a nyilvánosság minden fórumán jelen lenni. Törekvéseink azt a célt szolgálják, hogy ne tudják a kezdeményezést úgy lesöpörni, mint ahogyan azt 2007-ben megtették. Az SZDSZ benyújtotta az erről szóló javaslatát a parlamentnek. Sándor Klára és Magyar Bálint tervezete szerint a pártlistákon kellett volna 50 százalékos arányt biztosítani a nők számára. A javaslatot Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc támogatta, pártjaik azonban nem – magyarázta a szakember.

Ettől még nem lesz jobb a politika
A női kvóta csak egy eszköz lenne, hogy áttörjön „az üvegplafon" és helyrebillenjen az egyensúly. A kezdeményezés nem a férfiak ellen irányul. Csak azt szeretnék elérni, hogy a társadalom felét kitevő nők és az általuk erőteljesebben képviselt témák: az egészségügy, az oktatás, az ifjúságpolitika, az emberi jogok arányuknak megfelelő képviseletet kapjanak. Hiszen a lakosság több mint fele nő, és több nő végez a felsőoktatásban, mint valaha. Amellett, hogy az állam rengeteg pénzt fizet a taníttatásukért, bebizonyították, hogy képesek ugyanarra a teljesítményre, mint az erősebbik nemhez tartozó társaik. – Egy ilyen eszköznek, mint a női kvóta, csak addig van létjogosultsága, amíg kimutatható a diszkrimináció.


Miért éppen a nőket diszkrimináljuk pozitívan? – ezt a kérdést szajkózzák a kvótát ellenzők. A támogatók válasza erre igen terebélyes: felmérések bizonyítják, hogy a nőknek nincs kisebb ambíciójuk a politikai szerep betöltésére, mint a férfiaknak, gazdasági aspektusból tekintve pedig a tőlünk nyugatabbra lévő országokban már bebizonyosodott, hogy ahol több a nő a törvényhozásban, ott csökkent a korrupció. Heller Ágnes elmondta: ő nem gondolja azt, hogy egy nő jobb politikus lenne, éppen olyan jó vagy rossz politikus lehet, mint egy férfi. Azt sem gondolja, hogy ettől jobb lesz a politika, hanem azért fontos, mert ettől jobb lesz a nőknek. „Esélyekről és egyenlőségről beszélünk, ez a kezdeményezés az egyenlő esélyek miatt fontos" – érvelt a filozófus.

Erős tradíciók
Till Attila televíziós műsorvezető már 2007-ben is aláíró volt a „kvótaügyben". – Én egy „szélsőségesebb" álláspontot képviselek. Azt is el tudnám képzelni, hogy egyszer férfi, egyszer nő legyen a miniszterelnök. A nők körültekintőbbek és bizonyos dolgokra érzékenyebbek. Bár az is igaz, hogy a gyengébbik nem képviselői néha kegyetlenebbek, vadabbak, mint a férfiak: mert túlkompenzálnak, még inkább bizonyítani szeretnék a rátermettségüket. Egy biztos, hogy ez olyan dolog, amelyről lehet vitatkozni. Tradíció, hogy a férfi a döntéshozó, ő mondja ki a dolgokat, a nő pedig sugalmaz, tanácsokkal látja el a párját, a férfiközösségeket. De lássuk be, tulajdonképpen sokszor a nő hozza meg a döntést. A történelemben uralkodói példákat is találunk erre. Az élet legtöbb területén igenis mesterséges szabályokra van ahhoz szükség, hogy lazítsunk az ősi tradíciókon.


Hiába mondják azt sokan, hogy majd szép lassan kiforrja magát az ügy, és a nők száma beavatkozás nélkül emelkedni fog – hiszen végül is semmi sem tiltja –, a gyakorlatban ez nem így működik. Vegyük csak a választójogot. A nők alig több mint száz éve tanulhatnak a felsőoktatásban és alig több mint ötven éve ugyanolyan jogú választók, mint a férfiak. Korábban a férfitársaim azt hangoztatták: nem lehet a nőket a szavazóurnához engedni, mert majd összevissza adják le a voksukat, úgyis az a véleményük, mint a férjüknek. De ma már nem is kétséges, hogy a nők önálló választók és szükség volt rá, hogy kiharcolják a választójogot. Most sem lesz egyetlen olyan képviselő sem – főleg, hogy csökkenteni tervezik a parlamenti képviselőhelyeket –, aki magától feláll és átadja a székét – szólalt fel a kvóta mellett Till Attila. A rendelkezés bevezetését az unió is szorgalmazza, 2007-ben az ENSZ bizottsága, a CEDAW a női kvóta bevezetésére szólította fel Magyarországot.

Olvasóink írták

 • 2. Goldmund 2010. december 13. 12:04
  „Egy női pártvezető jut eszembe: Dávid Ibolya.
  Olyan sikeres volt? Olyan becsületes?
  Ha sok ilyen lenne, jobban működne a magar politika?

  Komolyan gondolják, hogy tisztes családanyák fognak tömegével próbálkozni a Parlamentbe kerüléssel? Nem inkább gyermektelen szinglik, akik pont családellenes törvényeket fognak megszavazni?”
 • 1. háté 2010. december 11. 16:06
  „A nő maradjon a fakanálnál!

  Ezok a nők akik politikai pályát választanak, azoknál személyiség zavar van.
  Valami beteges uralkodási vágy keríti hatalmába ezeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló élelmiszerek a megyében

Több mint húsz új termék kapta meg nemrégiben a Kiváló Magyar Élelmiszer elismerést, köztük két megyénkbeli cég termékei. Tovább olvasom