Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Felszámoljuk a megtakarításokat

A hitelezési feltételek szigorodása miatt sokakban felmerül, hogy megtakarításaikat mobilizálják – tudta meg Pellei Józseftől, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetőjétől a Napi Gazdaság.

A több mint tíz éve takarékoskodó önkéntes pénztári tagok elsőként az itt összegyűlt pénz felvételére gondolnak. A válság hatására egyre több önkéntes pénztártagunk szeretné felvenni megtakarítását a 10 éves lejáratot követően - mondta Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója is, aki szerint szerencsére sokan belátják: éppen ezzel realizálnák veszteségeiket, így inkább a tagdíjfizetés átmeneti szüneteltetése mellett döntenek.

A jelenség oka Ludvai szerint sem elsősorban a rossz hozamokban keresendő. A lakosság jelentős része devizában adósodott el, így a havi törlesztőrészletekre a tervezettnél most akár másfélszer többet kell fizetniük, mint ahogyan a családi kasszában azt eredetileg tervezték. Nyilvánvaló, hogy a napi megélhetési problémák előtérbe kerülhetnek a nyugdíjcélú megtakarítással szemben. A szakember bízik abban, hogy mindez csak ideiglenes, hiszen a felelősen gondolkodók tisztában vannak az öngondoskodás fontosságával.

A Budapest nyugdíjpénztárnál úgy látják, hogy akinek valóban fontos az öngondoskodás és megfelelő szakmai információt kap befektetéseivel kapcsolatban, az a nehézségek ellenére továbbra is a megtakarítás mellett dönt.

A tagsági idő előrehaladtával növekszik a várakozási idő utáni kifizetések volumene, valamint a nyugdíjszolgáltatást igénybe vevők száma, de ez nem olyan mértékű, hogy emiatt a pénztárnak komolyabb vagyonkiáramlástól kellene tartania - állítja Szenes Zoltán, a Honvéd kassza ügyvezetője.

Ez azonban nem jelenti a tagságnak az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási formától történő elfordulását. Ezt igazolja, hogy az önkéntes ág taglétszáma 2008-ban közel 9 százalékkal növekedett, a szolgáltatások teljesítése után is 2 százalék volt a létszám emelkedése. Szenes nem titkolta, hogy a tavalyi piaci események az ő hozamaikat is befolyásolták.

Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára szerint a tavalyi kedvezőtlen nyugdíjpénztári hozamadatok és az év végi aktuális egyenleg nem azt jelenti, hogy az értékpapírok elvesztek; a számok a különböző pénzügyi eszközökbe befektetett megtakarítások árfolyamát tükrözik. Hosszú távon várhatóan a kedvezőtlen hozamalakulások kiegyenlítődnek. A Stabilitás is tart azonban attól, hogy a megjelenő kedvezőtlen hozamadatok bizalmatlanságot szülnek a pénztárakkal szemben, amire a tagok meggondolatlan döntésekkel reagálnak majd. A főtitkár szerint nem szabad egyetlen év hozamalakulása alapján dönteni.

Lengyel Márk, a Generali pénztári üzletágának vezetője nem gondolja, hogy a pénz- és tőkepiaci negatív a hangulat alapjaiban rázná meg az alapvetően csak hosszú távon értékelhető pénztári piacot. Ráadásul a kasszák vesztesége még mindig kisebb lehet, mint más megtakarítási vagy előtakarékossági formáké - mondta Lengyel.

Többen kiemelték: korábban is előfordultak válságos évek, amelyeket a későbbi évek pozitív eredményei ellensúlyoztak. Azok a pénztártagok, akik a recessziós időszakban elfordulnak az önkéntes kasszáktól, már nem részesülhetnek a jövőbeli kedvezőbb hozamokból - hangsúlyozta Bába Julianna, az AXA Nyugdíjpénztárak igazgatótanácsának elnöke.

Az AXA tagságának zöme eddig racionálisan viselkedett és a rövid távon jelentkezett csekélyebb hozam miatt nem fordult el a pénztáraktól. Eddig nem tapasztaltak a válságnak betudható, erősebb mozgást az OTP önkéntes nyugdíjpénztára esetében sem.

Olvasóink írták

 • 3. viperetta335 2009. február 17. 11:36
  „A pályakezdőknek már kötelező.Nagy marha,aki meg akarja szüntetni.Inkább menjetek olyan pénztárba át,aminek a hozama a legjobb,ne ilyen nevesincs pénztárakat gyarapítsatok!
  A pénzvilágot mindig az egyszer fent egyszer lent jellemezte,és ha megszüntetitek a tagságot,nem lesz semmi nyugdíjatok,mert nem lesz állami nyugdíj!Amit a magánnyugdíjba befizettek,a tietek marad,örökölhető is,hozama van,egy mai harmincéves több milláról mond le,,ha nem tag valahol.”
 • 2. soproni 2009. február 14. 17:30
  „Agika!
  Általában minden nyugdijpénztárnál van online ügyintézés .”
 • 1. Agika 2009. február 13. 14:51
  „Érdeklődni szeretnék, tudja-e valaki, hogy a magánnyugdíj pénztári tagságot meg lehet-e szüntetni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen péntek 13. a valóságban? Utánajártunk ambulancián...

Győr – A babonás emberek többsége tán leginkább péntek 13.-tól tart. Hogy ez a baljós hiedelem… Tovább olvasom