Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet a Fővárosi Bíróság

A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatásáról döntött kedden este a Fővárosi Bíróság. A Magyar Gárda Egyesület feloszlatását a Fővárosi Főügyészség mint felperes kezdeményezte a bíróságon, mert az egyesület tevékenységét alkotmánysértőnek tartja.

Fel kell oszlatni a Magyar Gárda Egyesületet, mivel az az egyesületi törvénybe ütközően gyakorolja tevékenységét, félelmet kelt a cigányságban, illetve a romákon kívül más kisebbségek, például a zsidók emberi méltóságát is sérti. Egy éves procedúra után most a Fővárosi Bíróság is erre jutott, és beszüntette a társaságot első fokon - írja az Index.hu.

Maratoni, mintegy tíz órás tárgyalás után feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet a Fővárosi Bíróság. A Magyar Gárda feloszlatását kérő ügyész perbeszéde szerint a szervezet célja a megfélemlítés, tevékenysége, romák lakta településeken tartott rendezvényei, tagjainak "masírozása", vezetőinek beszéde mások jogainak sérelmével jár. Így az egyesület megkérdőjelezi a cigányság egyenlőségét, cigányellenes hangulatot kelt, és konkrétan sérti más csoportok emberi méltóságát is. Ez a cigányság mellett a zsidóságot is érinti, hiszen a Magyar Gárda egyik vezetője nyilvános beszédében "cionista patkányokról, sáskákról, nemzetvesztőkről" szónokolt.

Az ügyész az alperesi védekezést vitatva azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Gárda egyesület elválaszthatatlan a mozgalomtól és az egyesületet felelősség terheli a mozgalom tevékenységéért, illetve a bíróság határozata kihat a mozgalomra is. Gaudi-Nagy Tamás szerint az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy az egyesület tevékenysége mások jogainak szabadságának olyan fokú sérelmével járt volna, ami indokolja feloszlatását.

Gaudi szerint a feloszlatás olyan megállíthatatlan folyamatot indít el, melyben ízlésterror, vélt vagy valós sérelmek alapján iktatnának ki civil szervezeteket a társadalmi szereplők közül. Épp ezért a Magyar Gárda Egyesület ügyvédje szerint elfogadhatatlan, hogy az ügyészség radikális vélemények és egyfajta öltözet miatt oszlatná fel az egyesületet. Ebben a megközelítésben a Magyar Gárdának a romló közbiztonság problémájának felvetése miatt kellene bűnhődnie.

A perbeszédeket megelőzően a bíróság több órás zárt tárgyaláson megtekintette a Magyar Gárda országos vezetői értekezletén szeptemberben készült videófelvételt, amelyen, mint az ügyész közölte az alperes törvényes képviselője, Vona Gábor az egyesületnek a mozgalomban betöltött szerepéről, illetve az egyesület és a mozgalom viszonyáról beszél.

Olvasóink írták

108 hozzászólás
 • 108. load 2008. december 20. 01:13
  „101. Szilágyi_Zsolt

  Nem beszélünk mi el egymás mellett, csak különbözik a demokrácia felfogásunk.
  Sajnos mára olyan helyzet alakult ki Magyarországon, hogy különböző mozgalmak, csoportok, gárdák látnak el olyan feladatokat, amelyeket az államnak kell (kellett volna) ellátnia. A Magyar Gárda is az állam el nem végzett feladatainak köszönheti a létét.
  A magyar állam erőszak szervezetei (végrehajtó hatalom) rendőrség, ügyészség, bíróságok és a büntetésvégrehajtás, a törvényi szabályozás hiányosságai és a politika kétszínűsége miatt képtelen megfelelni annak a társadalmi igénynek, hogy a roma kérdést legalább rendészeti szinten a magyar törvényeknek megfelelően megoldja. A szociális szinten már a rendszerváltás óta nincs megoldás, és a magyar társadalom legnagyobb törésvonala a falu széle és cigánytelep között húzódik.
  Sajnos a romák azok, akiknek a kulturális tőkéje a leghamarabb fogyott el a rendszerváltás után. Korábban a szocialista nagyvállalatok még alkalmazták őket, a munkehelyen tartotta őket a sokak által utált KMK foglalkoztatási kényszere. 1989 után tömegesen veszítették el a munkahelyeiket. A roma társadalom végzetesen dezintegrálódott, és mára bizony komoly problémát jelentenek azoknak a nem roma szomszédaiknak, akik semmivel sincsenek jobb anyagi helyzetben mint ők.
  A Magyar Gárda felismerte, hogy a szegénységben élő magukra hagyott százezerek nem roma részének sokkal fontosabb még a szimbolikus ,,megvédés" is, mint a demokráciával való bármilyen alacsony szintű azonosulás.
  A fent emlitett állami erőszak szervek, a hadsereg, a titkosszolgálatok, a rendőrség, ügyészség, bíróságok sajnos évek óta látványosan zűllenek.
  Ha nincs hatékony állami hadsereg, rendőrség, akkor lesz helyette magán hadsereg, meg őrző védő vállalkozás. De, hogy a párttagok egyenruhát húzzanak, attól mentsen meg a jóisten bennünket, mert őket nem az állam törvényei, hanem a párt politikai érdekei vezérlik.
  A gárda meg pontosan ilyen.
  Látod, a kiváltó okokat tekintve egyetértek veled, csak a gárdás lelkesedésed nem tetszik.
  Nem ez a megnyugtató megoldás.”
 • 107. Nahááát 2008. december 18. 19:40
  „Túrabakancs és Elvtársai!

  "Akkor van Magyar Gárda vagy nincs?

  A Fővárosi Bíróság kedden hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletével feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az elsőfokú ítélet után a Magyar Gárda Mozgalom közleményben tudatta, hogy az ítélet nem vonatkozik a mozgalomra, így tevékenységüket tovább folytatják. A vádiratból és az ítéletből azonban nem ez következik - igaz, a jogerős ítélet még mindent megváltoztathat."
  Forrás: index.hu”
 • 106. x11 2008. december 18. 19:02
  „Mi pedig elitéljuk a nyilvános fórumon élvezkedő, semmitmondó, kitalált agyszülemények alapján kekeckedő szarkeverőket. Akik akkor is bizonygatják az igazukat amikor már totál ellentmondásba keverednek.
  Nézzd meg a többi beírásodat és gondolkodj el és szállj magadba.”
 • 105. x11 2008. december 18. 18:51
  „Hát igen először tanulj meg helyesen írni, utánna tárgyalhatunk. Anyanyelvi szinten!!!!!”
 • 104. joco 2008. december 18. 18:08
  „X11(81) ird már meg "tanult kolléga", hogy mikor és mivel tiportam sárba valakinek a sz.jogát. és a (88)-hoz. : ez a "remegve" hazavárt mindig és mindenkinek "beszolo"- a szülök nyilatkozták ezt- fiucska miért vert félholtra egy leány? - a többi balhájárol miért nem Beszéltek/irtok? ja ez is az ö kicsiny szem.jogaihoz tartozik?
  tudod "tanult kolléga": én már ezerszer leirtam e témában :senkinek sincs joga a egy fiatalkorut megverni, de annak a fiatalkorunak sincs jogában- az otthon tanultak alapján?- egy kiesebbségit-ráadásul egy leányt- félholtra verni.
  és tudod tuilajdonképpen a szülök keverték fel az "Isszapot" : itt az egyik forumos oldalon kértek ujságiroi segitséget- iskolai verekedés, verés ügyében- az ujság fel is kereste a szülöket, majd az ö nyilatkozataik alapján készült egy cikk -ja és egy foto is(hát ez a foto tényleg Qrva jó , megmutattja gárdistáink "szinvonalát"-.Sem, az iskola sem a rendörség érdemben az "ügyröl " nem nyilatkozhat, tehát megindult egy beszolos fiucska védelmében egy akcio. Várjuk ki a vizsgálat eredményét.
  Tudjátok: én a beszolost megverő és "vérzö fejsérülést" okozo feltehetöleg felnöt tevékenységét el itélem, de a beszolos fiucska egyéb -hasonlo, söt durvább tevékenységét is.”
 • 103. arrabonai 2008. december 18. 01:16
  „A bíró igencsak lerázta magáról a problémát, úgyis ott a másodfok majd a kolléga megoldja. A sóderében a legjobb az volt, hogy a parlamenti pártok, közjogi méltóságok is cigányellenesnek mondták a gárdát. Ők pedig igazán tudják, kik ha ők nem..? A lényeg a tisztességes eljáráshoz való jog, meg persze az igazság! Azt meg megcsináljuk, a hétszázát!
  Na, Szebb Jövőt mindenkinek!”
 • 102. Túrabakancs 2008. december 17. 22:46
  „Először nagyon haragudtam arra a bíróra, /Dr. pataki/ aki kimondta a halálos
  ítéletet a Gárdára, de tévedtem! Sőt, hálás is vagyok neki. Vona Gábor szerint
  amióta megtudták az emberek hogy a Gárdát fel kell oszlatni, azóta izzanak a
  vonalaik! Százával szeretnének az emberek csatlakozni ehhez a /most már/
  mozgalomhoz. Szóval ez kellett az embereknek hogy belássák, ha nem fogunk
  össze, akkor eltaposnak bennünket magyarokat! Számítások szerint meg fog
  tízszereződni a tagok létszáma, sőt a drasztikusabb növekedés sem kizárt rövid
  idő alatt! A jobbik bejutása a parlamentbe a következő választásokkor akár
  8%-al is lehetséges lehet. Remélem az SZDSZ szívinfarktust fog kapni, de előtte
  az agyvérzés teríti le őket! Az ismerőseim körében az eddigi Fideszes szimpati-
  zánsok egytől-egyig jobbikos irányultságra váltottak, persze az más kérdés hogy
  majd anno hová böknek! Én azon leszek, meggyőzzem őket a mostani gondol-kodásuk megtartásáról. Szóval köszönöm Dr. Pataki elvtárs, még hálás is leszek
  talán egyszer önnek!!! .)”
 • 101. Szilágyi_Zsolt 2008. december 17. 21:59
  „Load, ne beszéljünk el egymás mellett! A Gárda semmiféle törvényt nem tartat be! A Gárda nem csinál semmit! A Gárda attól hatásos, hogy VAN! Mert akik tudják, hogy félniük kell, azok félnek. Harmadszorra mondom: ne az okozatból akard előhozni az okot, könyörögve kérlek. Egyenlő elbánás elve?! Írtam már valakinek itt, hogy MINDENKIVEL be kell tartatni a törvényeket, de amíg te adott szabálysértés/bűncselekmény miatt keményen szívsz, addig a cigányok jószerivel mentesülnek a büntetés alól. Nem kell példákat felhoznom, ugye? Magad is tapasztalhatod. Ilyen helyzetben hogy várod el a Gárdától (mint önvédelmi reakciótól), hogy az egyenlő elbánás elvét alkalmazza? Minket magyarokat megfékeznek a rendőrök, ne aggódj. Láthattad, tapasztalhattad már ezt is. Mit csinál a rendőr a cigánnyal szemben, ha mondjuk életveszélyesen fenyeget téged? Semmit! Megvonja a vállát: amíg vér nem folyik, ő nem tesz semmit. Ez persze nem az ő bűne, de ettől te, ha mondjuk lyukat bök a hasadba a cigány, nem fogsz feltámadni. Te mikor fenyegetsz bárkit is életveszélyesen? Tettél már ilyet? Náluk ez mindennapos dolog. Nem tudnak civilizáltan viselkedni, képtelenek a legalapvetőbb együttélési szabályok betartására. És mi kezdtük? NEM MI KEZDTÜK! Ők ilyenek. Mi, magyarok, ugyanúgy befogadtuk volna őket, mint a kunokat, jászokat, tótokat, svábokat stb. Nekik viszont eszük ágában sincs beolvadni. Hát akkor mit akarsz te az egyenlő elbánással? Tessék, egy kis olvasnivaló:

  "Nekem mindenhol van gondom a mokkákkal, Bp-en élek, itt az alsó szomszéd hallgatja napi szinten a basszust, van amikor feltekeri, van amikor lehalkítja, albérlők, panelban lakunk, és az ugye köztudottan jobban vezeti a zajt. Már gondoltam rá, hogy simán csak megőrülök, és egy elmegyógyintézetben majd nyugtom lesz.

  Már kb 200-szor szóltunk neki, mi a válasz az volt, hogy érti...aztán másnap kiderül reggel fél 5-kor (!!!), hogy mégsem. Szóltunk a közös képviselőnek, kb. 1 éve, mire ő közölte, hogy nem tudja ki a tulajdonosa a lakásnak. (El is hiszem, szegénynek még ezt is tudnia kellene) végül el kezdett a közképviselő levelezni az önkormányzattal, aminek ugye se füle, se farka...

  A másik gondom, hogy nyaranta lemegyünk anyámhoz, és ott lakunk nála, a szomszéd telek mindig csendes volt, aztán pár éve a tulajdonos új barátokra tett szert, törik a magyart, és kicsit sötétebbek tőlünk (nem, nem Afrikából jöttek..) Non-stop bulival indítottak, amikor négynapos hosszú hétvége volt, elviselhetetlen zajjal, kb negyvenen, hiába szóltunk, meg sem hallották a zenétől, senkinek sem kívánom ezt.

  Azóta idegbeteg vagyok, a legkisebb zajra is felkapom a fejem, amire eddig nem figyeltem volna. Kihívtunk a rend éber őreit, kb. kétóránként, a végén engem igazoltattak. Hiába érveltem, megmondták, hogy nem tudnak semmit csinálni. Menjek az önkormányzathoz, és indítsak birtokháborítási eljárást.

  Megtettük. Kaptam egy elutasító határozatot pár hét múlva. Azóta minden nyáron ez a helyzet, vad bulik, rendőrök ki, semmi sem változik, mi meg szívunk, volt már ellenzene, próbálkoztunk, de ezeknek mindegy. Be vannak rúgva, és az ember fél is tőlük, egyszer majdnem ránk támadtak, a kerítés mentett meg.

  Nekem családom van, és nem tudok semmit tenni, a pici gyerekem így nő fel. Nem tudom, hogyan lehet ezt bizonyítani, mert ezek a zajértékek is nevetségesek, ami engem zavar, lehet mást nem...és tudjátok mit mondtak a ,,vadak", hogy költözzünk el, én ott nőttem fel, sohasem laktam máshol, a szívem szakad meg, de nem tudom akkor jobb lesz-e ha elmegyünk, nem inkább a jogszabályokon kellene változtatni, hogy minket, békés embereket védjen, ne a ,,vadakat"(idézőjellel, hogy ne sérüljenek az állatok jogai)?!

  Én nagyon rossz helyzetet látok itt, és nem, nem szeretem a cigányokat. Elmondásuk szerint ők sem szeretnek minket, az iwiw nevű közösségi fórum döbbenetesen őszinte cigányokkal van tele, akikből sugárzik a gyűlölet irányunkba, majd belinkelek néhányat (Kuruc.info: várjuk!). Szerintem durva, ha ezt én tenném, már a börtönben ülnék, de nekik mindent szabad. A férjeinket és gyerekeinek gyilkolják, és megerőszakolják, olyan messzire mentek, amilyen messzire csak egy állat mehet. A hatóságok pedig mindig őket védik. Én már ki sem hívom a rendőröket, mert azt mondják eltúlzom. Nincs értelme itt senkihez sem fordulni, max egymáshoz, elsírom magam a fórumban, és minden ugyanúgy folytatódik... :("

  Bánj velük egyenlően! Szüntesd meg a Magyar Gárdát, és hívd ki hozzájuk a rendőröket. Láthatod, utóbbiak mennyire hajlandóak fenntartani azt az áhított törvényes rendet.”
 • 100. load 2008. december 17. 20:52
  „97. Szilágyi_Zsolt
  "...ezért mondom: ha a Magyar Gárda kell ahhoz, hogy a cigányok egy kicsit visszavegyenek a stílusukból, akkor legyen Magyar Gárda."
  Azt gondolom, te itt vagy eltévedve.
  A Magyar Gárda milyen törvényeket tarttat be, kikkel szemben, milyen felhatalmazással, milyen eljárás keretében, és milyen jogi garanciákkal?
  Ezek eddig megválaszolatlan kérdések.
  Ha tudsz rájuk válaszolni, akkor nyilván azt is meg tudod mondani, hogy a gárda az egyenlő elbánás elve alapján miért nem foglalkozott a fényeslitkei, a pátkai, a székesfehérvári, a pusztadobosi, vagy legutóbb a nagycsécsei esetekkel.
  Ezen bűncselekmények tetteseinek lelkiismeretével ugyan ki foglalkozik?
  Te, vagy a gárda?
  Nem hiszem.
  Gondolom, ezeket ráhagyná - az egyébként impotens és közömbös - igazságszolgáltatásra.
  A gárda csak azokkal a bűnökkel akar foglalkozni amelyekben cigány elkövetőt sejt, vagy talált.
  A többi nem érdekli.
  De hogy lesz ebből az általad is áhított törvényes rend?”
 • 99. hiribi 2008. december 17. 20:40
  „A hatalom szempontjából sztem hülyeség volt feloszlatni az Egyesületet a bíróság által. Ettől a Mozgalom csak erősebb lesz, persze nekünk, magyaroknak ez jó.”
 • 98. hiribi 2008. december 17. 20:36
  „Egy ide kapcsolódó interjú Szegedi Csanáddal

  http://www.boon.hu/hirek/magyarorszag/cikk/garda-itelet---egy-xxi-szazadi-koncepcios-per/cn/news-20081217-03353183

  A kommentek is érdekesek Borsod megyéből”
 • 97. Szilágyi_Zsolt 2008. december 17. 20:08
  „Load, a kakas meg a kukorékolása véletlenszerű példa volt arra nézve, hogy pont ellentétes irányból kívánod vizsgálni az ok-okozat összefüggést. Ha nem tetszik, helyettesítsd be tetszés szerinti paraméterekkel, a lényegen mit sem fog változtatni. Nem tudom, mint mond a cigányprobléma kezeléséről az Alkotmány, nem vagyok alkotmányjogász. Viszont annyit azért tudok, hogy az állam működésének egyik fő alappillére, hogy az állampolgár mintegy hűbéri szerződést köt az állammal: lemond jogainak egy részéről, és az államra ruházza azokat, ezért cserébe pedig az államtól védelmet kap. Na mármost: ha én a jogaim egy részét az állam kezébe fektetem, többek között azt, hogy jogom legyen végezni a rám támadó bűnözővel, akkor cserébe joggal várom el, hogy magam helyett az állam (megfelelő végrehajtó szerve, a rendőrség) védjen meg engem. De ha én csak adok, cserébe viszont nem kapok semmit, mi több, alja emberek miatt állandóan közvetlen veszélyben forog az életem, akkor erre a válasz egy egészséges önvédelmi reakció lesz. Jelen esetben ez (egyelőre és első lépésként) a Magyar Gárda. És ha a cigányság tovább folytatja azt a magatartásmódot, amelynek visszaszorítását a töketlen vezetésünk nem képes (nem akar) megoldani, akkor az embereknek elfogy a türelmük, és baromira nem fogja őket érdekelni, hogy kinek mihez van joga, és ki kit mire hatalmazott fel, érted? Én békét és törvényes rendet akarok, nem szeretném, ha ilyen helyzet alakulna ki, ezért mondom: ha a Magyar Gárda kell ahhoz, hogy a cigányok egy kicsit visszavegyenek a stílusukból, akkor legyen Magyar Gárda. Még egyszer mondom, amit az első bejegyzésben leírtam: bennem semminemű félelmet nem kelt. Félni csak az szokott, akinek rossz a lelkiismerete.”
 • 96. load 2008. december 17. 19:17
  „18. Szilágyi_Zsolt
  Kedves Szilágyi_Zsolt,
  Én sem tudok mit kezdeni a baromfiudvarban kiérlelt vulgárfilozófiáddal, de egyet azért elárulhatnál nekem.
  Az Alkotmány melyik paragrafusából vezeted le, hogy a Magyarországi roma problémát a Magyar Gárdának kell megoldania?
  Ki hatalmazta fel őket erre?”
 • 95. 621 2008. december 17. 16:08
  „na mi lesz most a parlagfűvel, meg az elsettekkel8ellököttekkel)... Irthatjuk magunk...”
 • 94. zeta62 2008. december 17. 16:06
  „Tisztelt főszerkesztő úr!

  CSAK azért firtatom a hozzászólások berekesztését, mert itt nem lehet e-mail címre szóló fenyegetéseket leadni, sőt, személyes találkozást igénylőeket se, amikre hivatkozott.
  Ha ezeket az ocsmányságokat valóban elkövette valaki, azokat nagyon könnyen be lehet azonosítani, akár az email feladóját az IP címe alapján, akár a személyesen fenyegetőt az ismertsége alapján.
  Az ilyen férgeket felelősségre kell vonni!
  DE!
  Ez ne járjon azzal, hogy a nyilvános fórumot rekesztik be, mert nem itt történtek a galádságok. Itt a szülők, nagyon helyesen vállalták a vitát, az igazuk hangoztatását, ahogy mások is az esetleg eltérő véleményüket is.
  Ez így korrekt. Volt.
  Az Ön által felvázolt, és indoklásában szereplő dolgok pedig szintén bűncselekmények, amikre nincs, és nem is lehet mentség!
  De miattuk büntetni másokat, nem biztos, hogy jó.”
 • 93. x11 2008. december 17. 15:58
  „Igen most megkövetlek, nagyon sajnálom!!! BOCSÁNAT!
  Gyorsabban reagáltam a kelleténél.”
 • 92. zeta62 2008. december 17. 15:56
  „Valóban így teljes a kép!”
 • 91. zeta62 2008. december 17. 15:54
  „x11

  1, Nem sokan szolgálnak nálatok, akik ismerik ezt az email-címem. :)
  2, Ha a rágalmazás helyett vennéd magadnak azt a fáradtságot, hogy elolvasnád a hozzászólásaim, nem mosnál össze senkivel.
  3, Nem rúgok bele senkibe, de egyoldalú mesékből sose lesz alapigazság, akkor se, ha Te szeretnéd.
  4, Személyiségi jogokkal való visszaélés bűncselekmény!
  5, Valakit bűncselekménnyel vádolni, alaptalanul, szintén az: rágalmazás.
  Te ezt elkövetted.
  Én nem.
  Üdv, "kollega úr"!!!”
 • 90. knifemaster 2008. december 17. 15:49
  „88.
  Hol volt ez a büszkeség akkor,mikor eljött az "első nap"?”
 • 89. x11 2008. december 17. 15:44
  „A Gárdára visszatérve A Magyar Gárda mozgalom létezik, van és működik!
  És ez így is lessz!”
108 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországra vezethenek a medvei rablógyilkosság szálai

Szlovákia, Medve - A rendőrség nagy erőkkel nyomoz a Medvén vasárnap délután elkövetett brutális… Tovább olvasom