Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Erotika a klipekben

A popénekesek klipjeiben, fellépésein olykor fontosabb a túlfűtött erotika, mint az énektudás. Ádok Zoltán klasszikus balettet tanult, és úgy véli: jobban érvényesülnek a mozdulatok, ha fedetlen a testrész.

A pszichológus szerint önértékelési zavarhoz vezethetnek a tökéletes, érzéki nők, férfiak.

Első pillantásra azt hinnénk Shakiráról, a népszerű dél-amerikai énekesnőről, meztelenül vonaglik egy ketrecben. Új, She Wolf című dalához készült klipjében testhez simuló, ráadásul testszínű öltözékben adja elő a vadóc, kihívó lányt, aki férfiprédára les az éjszakában. Nem ő az egyetlen e téren, a mai popzenei klipekben, koncerteken olykor fontosabb a túlfűtött erotika, a szexualitás hangsúlyozása, mint az énektudás. Tökéletes testeket, kalandra mindig kész énekeseket-énekesnőket mutatnak a klipek a zenetévékben, amelyeket többnyire a fiatalabb korosztály néz.


A koncerteken is forrónadrágos-melltartós táncos lányok, kidolgozott testű fiúk izzítják a hangulatot – jó példa erre Britney Spears vagy a sokat kárhoztatott Madonna, akinek varsói és szentpétervári koncertje ellen is tüntettek az említett városokban. Celebration című új klipje sem éppen erkölcscsőszöknek való.


Eredetileg balett-táncosnak tanult a szegedi születésű Ádok Zoltán, aki Magyarországot a 2009-es Eurovíziós Dalversenyen képviselte. Kihívó öltözékben, érzéki mozdulatokkal táncoltak körülötte a lányok, miközben előadta Dance with me című dalát. Nem volt szokatlan a klasszikus képzés, a musicalek és operettek után az erotika a színpadon? – kérdeztük. Nemleges választ kaptunk.


– Az emberi test nagyon fontos kifejezőeszköz, az erotika, a szexualitás pedig nagyon fontos szerepet játszik az emberek életében. Freud szerint a szexualitás hajtja az embert előre – foglalta össze az énekes-táncos.

Hozzátette: a balettban is gyakran félmeztelenek a táncosok, mert így jobban kifejeződik az emberi test, jól látszanak a mozdulatok közben megfeszülő izmok. – Az emberi test szép látvány, a bikinis lányok, kidolgozott testű fiúk tetszenek a fiataloknak – indokolta meg, miért van helye a klipekben, a színpadon az ének- és tánctudás mellett az erotikának is. Persze csak a jó ízlés határáig. Ádok Zoltán új klipjénél is ezt tartotta szem előtt, amelyben két táncos lánnyal szerepel. A Nem akartam című dalhoz készült videoklipben hangsúlyos a szexualitás, ezzel együtt az elhamarkodott szexről akarja lebeszélni a fiatalokat. A szám ugyanis az egyéjszakás kalandokról, a kellemetlen következményekről szól.

Szabó Éva pszichológus már nem ilyen bizakodó a túlfűtött klipekkel, koncertekkel kapcsolatban. Ezek ugyanis azt sugallhatják a tiniknek, fiataloknak, hogy az életben a legfontosabb dolog a szex – ráadásul önértékelési zavarokhoz vezethetnek.


– A jól képzett táncosok, sokszor megvágott mozdulatsorok olyan idealisztikus képet mutatnak, amelyhez hiába szeretnének, nem tudnak hasonlítani. Egy átlagos tini lány csúnyának gondolhatja magát az énekes- és táncosnőkhöz képest. A kidolgozott testű férfiak pedig, akik Madonnát is körülveszik, nem jó viszonyítási pontok a kamasz fiúknak, hiszen valójában kevés férfinak vannak ilyen adottságai – magyarázta a szakember.


Elérhetetlenek a szupernők

A fiúknál erős vágykeltő lehet egy erotikus klip vagy koncertélmény, ám a 15–16 éves kamaszoknak többnyire nem volt még tartós partnerük, így inkább szoronganak, ha hasonló nővel találkoznak – fejtette ki a pszichológus. A túlfűtött erotika feleslegesen korbácsolja fel a vágyakat, és mivel meghódítani nem mernek egy ilyen ˝kaliberű˝ hölgyet, az elérhetetlenség frusztrációt, csalódást is okozhat. A feszültséget le kell vezetni: erre jó lehet a sport, de ha ez nincs, fokozódhat az agresszió vagy bátorítószerekhez nyúlhat a fiatal.

Olvasóink írták

 • 5. Túrabakancs 2009. november 10. 09:05
  „A mostani kormány célja az emberi butítás, aztán az ostoba műsorok által be kell jó mélyre
  a sok mocskot. Ez érvényes mindennemű műsorra, még a klipekre is. Mivel a liberális eszmék
  külföldön is teret nyertek, így már onnan is áramlik a "kultúra" mindenfelé.”
 • 4. mitzekatze 2009. november 09. 17:17
  „Jandex! Engem nem érdekelt a sámán teste, engem az érdekelt milyen anyagtól szállt ekkorát. Ipari partyface lehet a csákó! :D”
 • 3. Jandex 2009. november 09. 14:30
  „Csak semmi túlzás,ki nézné meg azokat a klipeket amik egy "elfekvőben" készültek? Itt a Kisalföldben is írtak a meztelen sámánról,rögtön volt is érdeklődés a teste iránt,úgyhogy csak semmi álszenteskedés,jó?! :))))))))))))))))”
 • 2. enéh 2009. november 09. 13:13
  „Ez lett a világból - hála a médiának! Nincs határ, nincs olyan műsor a ker. tv-ben, ami értékeket közvetítene, mert első a bulvár. A képedbe tolják a genitáliákat, ha akarod, ha nem. A szomorú, hogy már célcsoport a gyerek is, és nem tudod megvédeni a szeméttől. 8 éves kislányom kérdezgeti, hogy mi az, hogy szexi? Meg miért csókolózik Lady GaGa nőkkel? Most mit mondjak neki? Ő csak klippeket néz a tv-ben. Egy olyan műsor, mint a Fókusz, aminek szerintem bulvármentesnek kellene lenni, tele van playmate-ekkel, celebekkel félmeztelenül, pornósokkal. Ma már csak ez eladható. És már egy kisgyerek is ráérez, hogy akkor lesz gazdag, ha vonaglik a tv-ben alig ruhában, mert anya és apa dolgozik ugyan, de pénzt nem nagyon keres :(”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. november 09. 12:16
  „Nem erotikusak a mai klipek, hanem egy az egyben az öncélú szexualitásra építenek. Manapság már alig lehet olyan klippel találkozni, amelyikben ne a s...rázás, a nagyrészt fedetlen mellek mutogatása, nedvesen csillogó ajkak, nyelvek stb. állna a cselekmény(???) középpontjában. Szinte már örülök, ha egy klipben nincs nő, hanem valami értelmes téma köré épül a videó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgács Péter ismét barátok közt

A győri színház egykori igazgatója visszatér a közkedvelt Barátok közt sorozatba. Az új részek… Tovább olvasom