Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Énekhangját milliók hallgatják rendszeresen az RTL Klubon - interjú Szatmári Orsival

Szatmári Orsi neve jól ismert a zenét kedvelő és művelő emberek körében. Számos sikeren van már túl. Vele beszélgettünk.

Már öt éves korában zenét tanult, majd kilenc évig a zongora bűvöletében élt. Az énekléssel tiniként, tizenöt évesen kezdett el foglalkozni. Rá egy évre már feltűnt egy pop-star képző nevű tehetségkutatón, ahol a Bojtorján együttesből kivált és Albatrosz néven futott zenekarból Pomázi Zoli, Vörös Andor képzésével egy évet töltött ebben az iskolában ahol azonnal beleszeretett a country zenébe. 17 évesen gyerekműsorokban tett szert a színpadi rutinra, majd alig 18 évesen egy szlovák produkcióval turnézott Nyugat-Európában, elsősorban Németországban, Ausztriában és Olaszországban lépett fel, ért el sikereket. 21 évesen élőben is megismerkedhetett nagy szerelmével a Country zenével, hisz közel fél évet töltött az USA-ban ahol Country clubokban énekelt.

Orsi a közelmúltban forgatta le hetedik videoklipjét. Az új formációs alkotásban, egy teljesen újszerű stílust képvisel, illetve jelenít meg. A filmben nemcsak énekel, szerepel, hanem rendezője is a klipnek. Barátai, pályatársai és mindazok, akik ismerik, tudják, egy olyan egyéniség, aki képes valóra váltani álmait. Életéről, terveiről kérdeztük, a több mint egy évtizede a zenei pályán lévő énekesnőt.

- Már öt éves korodban zenét tanultál. Felmenőid között esetleg voltak zenészek, vagy énekesek, egyáltalán honnan az indítatás?

- Öt évesen beírattak a szüleim zeneiskolába zongora szakra, de annyira pici volt a kezem hogy az első évben csak szolfézst tanulhattam, majd ezt követte kilenc év zongora tanulás. Édesapám három hangszeren játszik, így zeneileg nem esett messze az alma a fájától. Anyukám is zongorázott hat évig és a húgom is három hangszeren tanult. Érdekes az énekesi pályám kezdete. Autodidakta módon kezdtem el angolul tanulni, Kylie Minogue: Tears on my pilow című dalát, de tudat alatt a dallamot is megtanultam és énekelve mutattam be első angol tudásom a szüleimnek. Akkor ezt nagydolognak tartottam. - mondja nevetve, hiszen ennek alig húsz éve.

- Turnéztál Nyugat – Európában, de felléptél Amerikában is. Mit jelentett számodra ez az időszak?

- Tizenöt évesen a tehetségkutató versenyt megnyerve kaptam egy öt éves szerződést, de sajnos nem váltotta valóra az álmom, ezért indultam el a nagyvilágba. Szinte nem is volt kérdés, minden úgy adta magát. Nagyon szép időszak volt kint. Sokat tanultam a nagybetűs életből. A szüleim nagyon féltettek, de látták az elszántságom és hittek bennem. Támogatásukra a mai napig számíthatok, szerencsére nem elfogultak velem szemben, és ez egy nagyszerű érzés. Egyébként itt megjegyezném, hogy az Édesanyám a legnagyobb kritikusom.

- Magad is alapítottál zenekarokat, együtteseket. Ezek jó, vagy rosszirányba befolyásolták a zenei pályád?

- Minden zenekar és lehetőség az adott időben jó döntésnek tűnt és ma is így gondolom. Mindenképp meg kellett élnem az általuk adott sikereket és buktatókat is, mert ez által lettem az aki most vagyok. Sokat kell még tanulnom az életben, a mai napig képzem magam, de remélem jó irányba haladok és mindent elkövetek, hogy ha majd vissza kell gondolnom öreg korban a tetteimre, akkor egy kiegyensúlyozott, szép, tartalmas életet tudhassak magam mögött. De ez még messze van és sok a dolog…

- Számos, neves zenészekkel, előadókkal léptél fel közös produkciókban. Kik azok, akikre szívesen emlékszel vissza?

- Őszintén? - kérdez vissza mosolyogva. Mindenkire! – és már sorolja is a zenekarok, zenészbarátai nevét. - 1998-ban megkeresett a Bionic együttes, hogy vendég énekes legyek a produkcióban. Még ebben az évben felkérést kaptam Friderikusz Sándor - Meglepő és mulatságos című műsor főcímdalának az éneklésére. Nagyon megtisztelő feladat volt, mert több neves énekesnő közül lettem kiválasztva. 1999-ben lettem tagja az AKT együttesnek, ahol angol szász stílusú pop zenét játszottunk. Igényes pop zene volt és sajnáltam, hogy rajtunk kívül álló okok miatt nem folytattuk. De remélem még valaha lesz folytatása ha csak egy rövidke ideig is, nagyon szerettem a fiúkkal zenélni. 2000-ben a Magyar Rádió és Televízió eMeRTon díjjal tüntetett ki, majd még ebben az évben Som Krisztiánnal felénekeltem a „Barátok Közt" című folytatásos teleregény főcímzenéjét, ami most már tízedik éve szerepel minden este egy kereskedelmi csatornán.- Az Irigy Hónaljmiriggyel, hogyan kerültél munkakapcsolatba?

- Egy érdekes találkozás volt az Irigy Hónaljmiriggyel való közös munka. Épp a saját lemezemen dolgoztam abban a stúdióban ahová ők is jártak és a hangmérnök Rozgonyi Péter ajánlott be a fiúknak. A mai napig dolgozunk együtt, ha olyan dalt szeretnének átdolgozni ahová az én hangszínem kellene. Az első dal, amit felénekeltem az Judy-val volt a Spájz görlsz, Dal a csávóról, aztán a Napolaj, A Miss Universe, Reszkess világ, aki ismeri a fiúkat az tudja hogy mind a nyolcan valami elképesztően vicces fazonok és űr lenne az életemben ha nem ismerhetném őket!- Volt egyszer egy lánycsapatod. Velük mi történt?

- 2001-ben három barátnőmmel, kitűnő énekesnőkkel.:Micheller Myrtillel, Wolf Katával és Urbán Orsival megalakítottuk az ENJOY együttest. Amerikai soul–fanky dalokat énekeltünk quartetben. Nagyon nagy élményként éltem meg. Fantasztikus volt a lányokkal színpadon lenni. Közben Orsi és Kata anyai örömök elé néztek Myrtillel pedig nem kerestünk a helyükre senkit, mert ez a formáció így volt kerek. Mi pedig elkezdtük a saját karrierünket építeni. Ennek gyümölcseként 2003-ban elkészült első önálló általam írt dalokból álló lemezem. „Minden más" címmel. A szövegeket barátaim és profi szövegírók írták, mint például: Szabó Ági. Várszegi Ákos, Ádori Péter….Nem tudtam, mibe vágom a fejszém, mert elég kemény volt egyszerre mindent nekem csinálni,szinte a gitár témát is megmondtam a zenésznek, hogy mit képzelnék az aktuális dalba, de hálás vagyok a sorsnak hogy ebbe is belekóstolhattam és büszke vagyok arra a lemezre. Könnyed, énekelhető bulis lemez lett

- Közben már hat éve tanítgattam és segítettem egy pár lemez felvételén.

- Valahogy 2007-ig nem éreztem, hogy jelentkeznem kellene valami új dologgal. Majd Erdélyi Andris a Back II Black zenekarból írt nekem egy dalt, amit Lory B-vel énekeltem egy maxi lemez erejéig. Latinos kissé R&B hangzású dal lett. Nagyon tetszett, mert még olyan dalt nem énekeltem, amiben rapp betét is volt, és ez is bizonyítja, hogy mennyire imádom az állandó megújulást. Sok levelet kaptam, hogy ez az a vonal, amit vinnem kellene tovább. Nagyon szerettem a dalt és egy újabb állomásnak tartottam, de az én igazi utam az nem ez a vonal. 2008-ban a legjobb tizenöt dal közé került az Eurovíziós dalfesztivál budapesti döntőjébe a Véletlen című dalom, amit Révész Ricsi és Sárkány Laci szerzett.- Mikor határoztad el magad, hogy végre megvalósítod álmod a country műfajában, világában?

- 2009 év végén döntöttem úgy, hogy itt az idő megmutatni a valódi Szatmári Orsi zenei világát kompromisszumok nélkül. Hosszú idő óta szerettem volna a zenével megismertetni a magyar közönséget, de nem volt rá lehetőségem. Shania Twain, Fait Hill a nagy kedvenc előadóim közé tartoznak és nagy hatással vannak rám. Tizenhárom év telt el azóta, hogy Amerikából hazajöttem és egyfolytában forrt bennem ez az irány. Egy Richard Thompson által írt Tear Stained letter című dalt dolgoztam fel. A szöveget Vörös Andor és jómagam írtam. Csípős szöveg lett, de az életben eme szituációk is megtörténnek nem csak a felhőtlen boldogságról lehet vagy kell énekelni. Nekem nagyon tetszik.

- Emlékszem 2000-ben, mint az év felfedezettje, eMeRTon-díjat kaptál. Nem ért váratlanul ez az elismerés, hiszen köztudott, hogy számos nagynevű előadó is várományosa volt a díjnak?

- Nagyon megtisztelő és váratlan dolog volt. Sokáig nem hittem el csak amikor megkaptam, azóta központi helyen van elhelyezve. Büszke vagyok rá

- Mit jelent számodra a karrier?

- Minden embernek van karrierje, csak van, akik élnek is a lehetőséggel. Nálam nem volt az elején ez ennyire tudatos csak figyeltem a jelekre, hogy merre menjek és éltem a lehetőségekkel, természetesen sok lemondással járt de megérte. Apáca, majd stewardess szerettem volna lenni tizenhárom éves koromig. Hát egy picit másik rányt vett az életem.

- Siker?

- A siker jó dolog, mert önbizalmat és erőt ad az embernek az élethez, mert azért vannak buktatók. Szerencsére az utóbbi másfél évben ennek száma a minimálisra csökkent. Fura dolog az én szakmámban a siker, mert nap, mint nap újabb emberek tűnnek fel a pályán miközben számos kolleganőm kitűnő hanggal érett személyiséggel, nem tud labdába rúgni. Hiszem, hogy a lehető legkeményebben kell dolgozni és kitartással, szerencsével eredményeket lehet elérni, csak sokan feladják. Jelenleg két növendékemből neveltem ki a vokalistáimat és egy harmincöt perces igazi látványos énekes táncos műsorral szórakoztatjuk a közönséget

- Kudarc?

- A kudarc pedig új erőt ad ahhoz, hogy az álmokat valóra váltsuk és lehet belőlük sokat tanulni. Persze az a tuti, ha minél kevesebb van belőlük.

- A Barátok közt, nagysikerű tévésorozat címadó dalát is te énekelted fel, de számos más tévés produkcióban is hallhatjuk a hangod. Ezekre, hogyan kaptál felkérést?

- Jó időben voltam jó helyen. Som Krisztián, akivel éneklem a dalt ő a zenei producere is a sorozatnak. Egy közös ismerős ajánlott neki. Eleinte megrémültek tőlem, miután meglátták a „Csak a szerelem számít" című dal videoklipjét, hogy furcsa párosítás lenne a szexi díva és műsor karakterei közötti párhuzam, de megismertek és minden ment a maga útján. Immáron tizedik éve minden este. Én hiszem, hogy egy jó énekesnek jó színésznek is kell lenni így nekem a klipek azok olyanok, mint egy színdarab. Mindig az aktuális főhős szerepébe bújtam,amiről a dal szólt. Régen nem véletlenül nem választották külön az énekes és színész fogalmát. Csak az lehetett színész-énekes, akik mind a kettőben jók voltak.

- Több videoklipet készítettél. Sőt, önálló szólólemezed is megjelent „Minden más" címmel. A napokban forgatott kliped is saját magad rendezted. Ez egy megmérettetés lenne önmagaddal szemben?

- Most már úgy gondolom, hogy igen, de ez nem volt tudatos. Mindenképpen szerettem volna a „Gyűrött levél„ dalhoz egy olyan klipet, amiben van napraforgó, az pedig most virágzik. Azok a rendezők, akik ezzel foglalkoznak nyaraltak vagy épp ezer más dolguk volt és csak több hét elteltével tudták volna vállalni a feladatot. De szerencsémre nem adtam fel az elgondolásom az ügy érdekében. Barátaimmal és egy profi operatőrrel sikerült leforgatnunk az elképzelt klipet. Engem is meglepett, de minden simán ment. Igaz nagyon elfáradtam a végére, de az lesz a végeredmény, ami a fejemben már megszületett. Talán életem első klipje lesz, amiben azért is éreztem jól magam, mert nem olyan dívás. Egyszerűen letisztult, közvetlen, mint én.- Csinos nő vagy! - mennyire tudod kezelni a helyzetet, ha a pasik felismernek egy-egy bevásárlóközpontban, vagy az utcán?

- Köszönöm! Jól esik ha megnéznek, de igazán akkor érzem jól magam, ez lehet, hogy furán hangzik, ha egy nő fordul meg utánam, mert az tuti, hogy azért néz, mert tetszik rajtam valami. A pasik más szemmel néznek.

- Az énekesnői pályád mellett, tanítod is az éneket. Honnan van minderre energiád?

- Ezen nem gondolkodtam. Teszem a dolgom és örülök, hogy nem unatkozom, hogy van rám igény, mind a szakmában mind pedig az úgymond utánpótlás nevelésében. És még a heti három edzés is bele kell, hogy férjen. Nem iszom, nem dohányzom, egészségesen próbálok élni, időben kelek és fekszem. Mindenre van időm, amire akarom. Ha fáradt vagyok néha délután pihenek egy-két órát, és minden megy a maga ütemében.

- Egyik álmod valóra vált azzal, hogy befejezted a legújabb videó kliped és abban a stílusban készítesz dalokat, amit már rég szerettél volna. Van még olyan célod, amit meg szeretnél valósítani az énekesi pályádon?

- Tele vagyok még ötletekkel. Természetesen a pályafutásom megkoronázása egy nagy Aréna koncert lenne. A zenekarom már készen áll erre a megmérettetésre. Ha itt lesz az ideje és ez az én utam, akkor valóra is fog válni. Remélem! Azon dolgozom, hogy így legyen, de mindenképpen boldog vagyok, hogy ennyi minden lehetőség megadatott eddig az életemben!

- Tamás István, zene.hu -

Olvasóink írták

 • 4. meteor* 2010. augusztus 27. 00:54
  „a Fait Hill inkabb Faith Hill”
 • 3. Jandex 2010. augusztus 25. 06:30
  „Ásítottam!”
 • 2. Mankapunka 2010. augusztus 24. 18:22
  „Dehogynem lacim!!!! Megyek füvet nyírni!!!”
 • 1. lacim6 2010. augusztus 24. 18:01
  „Holnap már nem süt ennyit a nap mint ma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Macskaszemmel figyelt hídépítés

Győrben a Jedlik-híd építésénél vette észre kollégánk a négylábú ellenőrt. Tovább olvasom