Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Először vezethet katonanő egy ENSZ-békefenntartó missziót

Első ízben neveztek ki katonanőt egy ENSZ-békefenntartó misszió élére, a norvég Kristin Lund vezérőrnagy a világszervezet ciprusi kontingensének vezetését veszi át.
Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő helyi idő szerint hétfőn este jelentette be New York-ban, hogy a korábban Libanonban, az első öbölháborúban, Boszniában és Afganisztánban is szolgált Lund augusztus 13-án fogja átvenni az ezerfős ciprusi békefenntartó misszió vezetését a kínai Csao Liutól.

Lund az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, "már ideje volt", hogy nőt nevezzenek ki egy ENSZ-békefenntartó misszió élére, és "fontos, hogy más nők is lássák, hogy lehetséges feljebb jutni és parancsnokká válni az ENSZ-rendszer katonai hierarchiájában".

Kristin Lund
Kristin Lund

Az ENSZ ciprusi békefenntartó misszióját (UNFICYP) még 1964-ben hozták létre az ottani görög-török ellentét kiéleződésének megakadályozása érdekében. Ennek ellenére a földközi-tengeri sziget 1974-ben egy görög puccs és az azt követő török katonai beavatkozás következtében kettészakadt, azóta az ENSZ békefenntartók a török és a görög rész közti demilitarizált övezetet ellenőrzik.

Magyarország 1993-ban négyfős megfigyelő csoporttal kapcsolódott be a ciprusi békét garantáló ENSZ-küldetésbe, 1995-től békefenntartó katonai alakulattal van jelen a földközi- tengeri szigeten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízből négy olvasó illegális forrásból is letölt e-könyvet

Az e-könyvet olvasók több mint fele hozzájut ahhoz a könyvhöz, amelyet olvasni szeretne - derült ki… Tovább olvasom