Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Digitális TV - kevesebbet ülünk képernyő előt

A felmérések alapján a magyarok átlagosan négy és fél órát töltenek a képernyő előtt naponta. Ön mennyit tévézik naponta?

A digitális televíziózás segítségével időt spórolhatnak a nézők, ugyanis ha felveszik a műsorokat, akkor dönthetnek úgy is, hogy átpörgetik a reklámokat, és csak a számukra fontos tartalmakat nézik meg - mondta el Fejes Tibor, az Invitel Zrt. lakossági üzletágának igazgatója az MTI-nek.

A felmérések alapján a magyarok átlagosan négy és fél órát töltenek a képernyő előtt naponta. A szolgáltatónak van felelőssége abban, hogy ha az emberek ennyi ideig nézik a televíziót, akkor azt "okosan tegyék" - mondta Fejes Tibor. 

A digitális televíziózás egyik szolgáltatásával azonban ez az idő jelentősen csökkenne: a csatornák az előírások értelmében 15 percet fordíthatnak óránként reklámok és ajánlók sugárzására, és ha a műsorok rögzítésével, a televízió tudatos használatával ezeket "áttekerjük", több mint egy órával is rövidülhetne a televíziózással töltött idő.

A digitális sugárzás további előnye a gyerekzár funkció, amellyel bizonyos adók és a korhatáros filmek letilthatók, azaz csak egy előzőleg kiválasztott numerikus kóddal lehet megnézni a műsort - mondta el a távközlési cég igazgatója, hozzátéve: ugyancsak vonzó lehetőség, hogy egy időben akár több műsort is fel lehet venni, sőt, sok csatornán 72 órára visszamenőleg visszanézhetők a korábbi műsorok.

Ezek a szolgáltatások azonban teljes egészében csak az IPTV technológiával érhetők el. Fejes Tibor úgy tájékoztatott: a 2012-re tervezett digitális átállás után végleg megszűnik az analóg sugárzás, ez után a legtöbb adót már csak digitálisan lehet majd fogni. A nézők választhatnak, hogy vagy vásárolnak egy dekódert, amely egy kisebb antennával kiegészítve alkalmassá teszi televíziójukat a digitális adás fogására, vagy előfizetnek kábel-, műholdas vagy IPTV szolgáltatásra.

Az előbbi esetben egyszeri, jelenleg 15-20 ezer forintos kiadással kell számolni, az utóbbi lehetőségnél pedig havidíjat kell fizetni. Az igazgató szerint a két legfőbb aggály a digitális televíziózással szemben, hogy drága, illetve túl bonyolult. Fejes Tibor azonban úgy vélekedett, az IPTV szolgáltatás általában nem drágább, mint egy "normál" kábeles előfizetés, a kezelése pedig nem komplikált.

Olvasóink írták

 • 10. Csetneky 2010. június 20. 22:40
  „Most, a foci Vb alatt akár 6 órát is nézem a meccseket, ha úgy alakul. Egyébként a hitvány műsoraikat még fél órát sem nagyon bírom elviselni, így nem is fárasztom magam velük.”
 • 9. éjjenviktorkirály 2010. június 20. 17:41
  „4 és fél óra tömény agymosás.. meglátszik az országon.. Bár most kevesebb lesz, ha vége a móánikának, amivel nő majd az öngyilkosok száma, hisz délutánonként mit fog csinálni az a sok retardált, ha nem nézheti kedvenc cigányai életét?..”
 • 8. RickCartman 2010. június 20. 15:48
  „Van, ahol reggel bekapcsolják a tévét, és megy estig, tök mindegy, hadd szóljon. Azok hogyan fognak kevesebbet tévézni? Félreértett cikk, langyos uborkaszezoni témából a legrosszabbat kihozva.”
 • 7. paris18 2010. június 20. 12:17
  „4 és fél óra rengeteg.pedig ez csak átlag van aki ennél többet is.most vb alatt többet nézek de egyébként heti 4-5 óra maximum”
 • 6. gyene 2010. június 20. 11:54
  „Csak azt szeretném tudni, ha digitális műsorsugárzás lesz, akkor nem lesznek viharok?
  Sajnos, azt vettem észre, ha valamilyen vihar /két villám/ van a térségben, mér a kábelnet se sugároz, csak analóg adókat! Most akkor mi lesz? Csak digitális, és napokig nem nézünk TV-t, mert állandóan vannak viharok! A pénzt persze elkérik, ha van adás, ha nincs!”
 • 5. pemozsu 2010. június 20. 10:34
  „a baj rögtön az elején van : az előtt az talán így néz ki két "t"-vel. a folytatás már mellékes.”
 • 4. Spitfire 2010. június 20. 10:20
  „én a TV-t internetezésre és filmnézésre használom, a TVműsorok nézhetetlenek”
 • 3. miracle 2010. június 20. 10:08
  „4 és fél óra naponta??
  Piszkosul ráérnek egyesek. Én kb 4 és fél percet szánok rá.”
 • 2. akela4 2010. június 20. 08:42
  „Csak hozzátenném, hogy amíg a kisérleti digitális adást sugározták Kabhegyről, már akkor felszereltem egy megfelelő szélessávú UHF antennát, amivel meg is fogtam az akkor sugárzott adókat Mosonmagyaróvártól 10 kilóméterre.
  Amióta az új sziszémával és gyengébben sugároznak, csak a Győri adások foghatók, azok is gyatrán sugározva, az adások nem teljes képernyős, hanem Letterbox módon !
  Ez aztán a nagy fejlesztés és kétlem, ha beindúl a Soproni digitális adó, hogy eláétja a környéket megfelelő jellel.
  Az Osztrák TV analóg adását környékünkön meglehetősen zavartan lehetett fogni, de a digitális Mpeg2 adás még szobaantennával is kitünő HD felbontásban élvezhető!”
 • 1. lalikiraly99 2010. június 20. 08:15
  „Nem tudom, Fejes Úrnak vannak-e szülei? Mert ha vannak, akkor nem tudom, hogyan mondhat ilyent, amikor a hetvenen felüli korosztálynak még egy mobiltelefon bekapcsolása is bonyolult? Akik évtizedeken keresztül egy egyszerű távirányítóval is sokszor megkínlódtak, ha a kedvenc csatornájukat a szolgáltató áttette egy másik helyre. Most kapnak egy másik távirányítót, amin kétszer annyi gomb lesz. Gondolja, hogy könnyen fogják tudni az idősek ezt kezelni?
  Nem a digitalizálás ellen szólok, hanem az ilyen pökhendi kijelentést tevők ellen, akik csak magukból tudnak kiindulni, akik csak a maguk szűk köréből veszik a tapasztalatot és felelőtlenül nyilatkoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sminktrend 2010 nyár: légy természetes!

Friss, üde, vagány! Lássuk a variációkat! Tovább olvasom