Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Bombicz Barbara: A tehetség is csak kitartás árán képes kibontakozni

Bombicz Barbara 2011. augusztus 20-án vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Bombicz Barbara karrierjéről és megbecsültségéről

Elmondása alapján - mikor tudomására jutott, hogy állami kitüntetésben fog részesülni - amellett, hogy visszaigazolást korábban is kapott már közönségétől, ez a formai megerősítés újfent munkájának elismerését jelentette számára. A művésznő - napjainkban a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója - emlékezetes alakításaiért, koreográfusi, művészetpedagógiai és vezetői munkája elismeréséért kapta a kitüntetését.A Győri Balett alapító tagjai a 1970-es években az Állami Balettintézetként ismert intézmény tagjaiként 9 évig egy évfolyamba jártak. A társaság egységként viselkedett közös tanulmányaik ideje alatt és nem akartak szétszéledni, miután befejezték az iskolát. Markó Iván táncművész tehetségét, aki 1979-1991 között volt a Győri Balett alapítója, majd vezetője, a frissen végzett diákok, akik épp mesterüket keresték, ámulattal figyelték. Mellette sajátította el Bombicz Barbara a művészet rezdüléseit, ahogy később koreográfusi működése alatt is előnyben részesítette a táncművészet expresszív oldalát. Az expresszionista táncos minden mozdulata és azok végrehajtása alatt felvett tekintete is kifejező. Persze, ezt egy táncosnak nem elég akarnia, ahhoz, hogy elérje, éreznie kell azt, amit a darabban játszott szerepe szerint, az adott pillanat alatt szükséges, különben az alakítás kevésbé volna élethű. Markó Iván el is várta az együttes tagjaitól, hogy alakításuk határozottan expresszív legyen minden alkalommal, ahányszor fellépnek.

Bombicz Barbara is hasonlóképp vélekedik:  Egy táncos nem engedheti meg magának hogy  bármelyik előadáson ne hozza ki a maximumot magából. Számunkra lehet, hogy az csak egy fellépés a sok közül, de a közönségünk elvárásokkal érkezik és a mi feladatunk, hogy nekik minden esetben eleget tegyünk. Ők szeretnének jól szórakozni, kikapcsolódni, és mi vagyunk az előadók, így miénk a felelősség." Kedvenc eljátszott szerepe az A csodálatos mandarin című darab női főszerepe volt, melyet számtalanszor előadott és alkalomról alkalomra még inkább megszeretett.Bombicz Barbara könyve, a „Táncba zárt lélek, 25 év a Győri Balett ölelésében" tartalmazza a Győri Balett történetét, amelynek az ő élete is része. A könyv elkészítése azonban nem mindig haladt gördülékenyen. Olykor hiányolta az ihletet, vagy kimerültségtől szenvedett, de némi másnapra könyvelt kialvatlanság vállalásával időre elkészült a művel. "Nem várhattam tétlenül, amíg megszáll az ihlet, már várták a kész könyvet"- mondta a művésznő.

Bombicz Barbara, az igazgatónő, a művésznő szívén viseli a jövő tehetséges növendékei sorsát, és ha tud, lehetőséget teremt a számukra, hogy érvényesülhessenek. Kérdésemre, miszerint a tehetséget, vagy inkább a kitartást becsüli egy diákban vagy művészben, a következőt válaszolta: „mindkettőt, de a tehetség csak kitartás árán képes kibontakozni."

Kelléyan Alex
Újságíró szakképzés
Móra-iskola

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldogabbak a férfiak a nőknél

Boldogabbak a férfiak a nőknél, mert jobban megtalálják az egyensúlyt munka és magánélet között-… Tovább olvasom