Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Betett a betelefonálós játékoknak az ORTT

Televíziós vásárlásnak minősülnek ezentúl a betelefonálós nyereményjátékok, emiatt változnak ezek szabályai - tájékoztatta csütörtökön közleményben az MTI-t a médiahatóság.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) az Európai Unió Bíróságának C-195/06. számú ítéletében foglalt iránymutatás alapján hozta meg döntését. Ez a bírósági ítélet egyebek között kimondta: "(…) azok az adások vagy adásrészletek, amelyekben a televíziós műsorszolgáltató lehetővé teszi a közönség számára különleges telefonszám közvetlen tárcsázásával, így tehát ellenérték fejében, az e televíziós műsorszolgáltató nyereményjátékában való részvételt,(…) a távértékesítés körébe tartoznak, ha az említett adás vagy adásrészlet szolgáltatás nyújtására vonatkozó valódi ajánlatnak minősül, számításba véve a játékot magában foglaló adás célját, a játék jelentőségét az adás egészét tekintve, figyelembe véve a játék időtartamát, a tőle remélt gazdasági hatást az adástól várthoz képest, valamint a jelölteknek feltett kérdések irányultságát (…)"

Mindezek alapján a médiahatóság a jövőben vizsgálni fogja, hogy a műsorszolgáltatók e műsorszámok közzétételekor eleget tesznek-e a televíziós vásárlásra vonatkozó törvényi követelményeknek. Ezek között említette a közlemény, hogy a műsorszolgáltatóknak jelezniük kell, hogy televíziós vásárlást közvetítenek, a 15 percnél hosszabb nyereményjátékok pedig televíziós vásárlási ablaknak minősülnek, amelyekből egy nap legfeljebb nyolcat, összesen két óra időtartamban lehet közzétenni, az ennél rövidebb nyereményjátékok műsorideje egyébként beleszámít a televíziós vásárlások és a reklámok számára megengedett időkeretbe.

Vizsgálják ezentúl, hogy tartalmaznak-e tudatos félrevezetést ezek az adások, illetve tényállításai valósak és tisztességesek-e. Változás az is, hogy az ilyen műsorokból származó bevételek reklámbevételnek minősülnek, amelyeknek hat százalékát új, eredetileg magyar nyelvű filmalkotások létrehozására kell fordítani a médiatörvény előírásai alapján.

A közlemény szerint az ORTT szeptember 30-ig türelmi időt ad a műsorszolgáltatóknak, ugyanakkor októberre ellenörző vizsgálatot rendel el az érintett adóknál, hogy “megtették-e a megfelelő intézkedéseket a telefonos nyereményjátékokkal kapcsolatban".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Michael Jacksont csütörtökön temetik

Michael Jacksont csütörtökön napnyugtakor temetik el a kaliforniai Glendale-ben; a család szűk… Tovább olvasom