Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Bakos Piroska: Egy óriási hegycsúcs tetejére tartok

Milyen háttérmunkát végez a magyar EU-elnökség szóvivője? Hogyan hozzák közelebb az elnökség szellemiségét a lakossághoz? Többek között erről is beszélt portálunknak Magyarország arca, Bakos Piroska, aki karrier álmai megvalósítása után a gyermekáldást is kilátásba helyezte.

– A magyar uniós elnökségben kettős a feladatköröm. Egyrészt a magyarországi szóvivő vagyok, ami azt jelenti, hogy minden itthoni elnökségi eseménnyel kapcsolatban kereshetnek engem a hazai vagy a nemzetközi médiából, mivel én vagyok az összekötő kapocs az üléseken elhangzott információk és az újságírók között. Feladatom továbbá, hogy moderáljam az EU-elnökség itthoni sajtótájékoztatóit, lakossági- és kulturális rendezvényeit – vázolja tennivalói sorát Bakos Piroska, a magyar EU-elnökség szóvivője, akit a gödöllői sajtóközpontban csíptünk el néhány percre, az éppen aktuális ülés sajtótájékoztatója előtt.

A Magyar Televízió Híradójából jól ismert, fertődi gyökerekkel rendelkező egykori híradós elmondása szerint meglepődött, de egyúttal nagy megtiszteltetésnek vette, amikor tavaly májusban a Külügyminisztériumból megkeresték azzal, vállalná-e a ma már rutinosan és mosolygósan végzett munkakört.

Bakos Piroska
Bakos Piroska


– Természetesen az elnökség kiemelt ügyeit folyamatosan figyelemmel kell kísérnem, hogy a részletekkel és a legfrissebb információkkal is tisztában legyek. Az elnökség alatt csaknem háromszáz üggyel foglalkozunk párhuzamosan, azok minden egyes részletét nem ismerhetem, így ha egy újságíró hosszabb lélegzetű, szakmai kérdésekbe menő interjút szeretne készíteni, akkor általában az adott területért felelős vezetőhöz vagy szakértőhöz irányítom - mondja a legutóbbi foci vb óta énekhangjáról is ismert szóvivő, aki örömmel számol be munkája eredményeiről.

„Ebben a félévben a munkaidőnek csak kezdete van"

– Úgy tapasztalom, hogy nagyobb nehézségek nélküli, gördülékeny a kapcsolatunk a sajtóval, és sok pozitív visszajelzést kapunk. A Külügyminisztériumon belül működő kommunikációs csapat igyekszik maximálisan megfelelni az újságírók igényeinek. Sokat dolgozunk, hiszen ebben a félévben a munkaidőnek valójában csak kezdete van, a végét a munka mennyisége határozza meg. Nálam nem ritka, hogy reggel fél nyolctól este tizenegyig tart a nap.

– Ezek mellett akár hétvégéken is számos lakossági rendezvényen veszek részt, vagy tartok előadást, mert a munkánk célja az is, hogy ne csak a politika szintjén kommunikáljunk, hanem igyekezzünk az Európai Uniót és a soros elnökség témáit az emberekhez egy kicsit közelebb vinni. Ezért sok olyan rendezvényen megjelenek, ahol a résztvevők az EU-ról szóló előadásokat hallhatnak, de akár személyesen is találkozhatnak velem vagy kollégáimmal, hogy az őket érintő kérdésekre választ kaphassanak. Az elnökség háziasszonyaként ma már sokan azonosítják az arcomat az elnökséggel, és ez óriási felelősség. A lakosság bevonása az elnökség ügyeibe nehéz feladat, mert ehhez az emberek aktív érdeklődésére is szükség van, bár az eddigi tapasztalataim szerint ezzel most jobban állunk, mint néhány hónapja – fejtette ki a szóvivő, aki hétfőn például egy, az Európai Bizottsággal közös akció keretében soproni középiskolájában tart rendhagyó osztályfőnöki órát.

„Amikor a hegycsúcsra felérek, körülnézek, hogy mi lehet a következő cél"

– A szerződésem, az elnökség hat hónapjára szól, kiegészülve az előkészületi fázisban végzett, illetve a júliusi munkámmal. A Magyar Televíziónál jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok, tehát oda visszavárnak, de azért nem zárkózom el teljesen más lehetőségek elől sem – mesélte az elnökségi félév utáni elképzeléseiről Piroska, aki hálás azért, hogy a híradós műsorvezetést és a szóvivői feladatkört is kipróbálhatta.

– A televíziós szakma egyik csúcsa kétségkívül a híradós műsorvezetés. Úgy érzem, tíz év televíziózással a hátam mögött megértem arra, hogy egy másik csúcsra is felkapaszkodjak. Ez pedig az elnökségi szóvivői szerepkör, amely számomra óriási megtiszteltetés és életem meghatározó élménye. Magamban ezt úgy jellemeztem, hogy most egy óriási hegycsúcs felé tartok, és amikor felérek, majd körülnézek, hogy mi lehet a következő cél.

– A karrier mellett, így harmincas éveim közepén természetesen a családalapítás is egyre aktuálisabb kérdés, de most még az elnökség hátralévő feladataira koncentrálok – avatta be portálunkat terveibe az EU-elnökség tavaly júniusban megházasodott háziasszonya.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századik előadását ünnepli a Spamalot

Századik előadását ünnepli a Spamalot című musical vasárnap. Tovább olvasom