Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Bajnai-hatás - roham várható a bölcsődékben

Nyáron születik, de 2010 őszére már beírattak egy babát egy szegedi bölcsődébe. A Bajnai-csomag hatására várhatóan nő az érdeklődés a férőhelyek iránt.

Több bölcsődei férőhelyre lesz szükség, ha a Bajnai-programnak megfelelően két évben maximalizálják Magyarországon a gyest és a gyedet. A várólisták és a csúcsra járatott intézmények már így is legendásak, a szegedi helyzet viszont országos viszonylatban egyelőre jó. A hasonló méretű nagyvárosok közül nálunk a legjobb a férőhelyek aránya – erről Botka László polgármester is beszélt a legutóbbi közgyűlésen.

Szegeden 15 bölcsőde működik, Győrben és Debrecenben az államigazgatási hivatalok honlapja szerint 13. Miskolcon 540 bölcsődei férőhely áll rendelkezésre, Győrben 600, Szegeden 812 – ez várhatóan hússzal nő jövőre egy pályázatnak köszönhetően. A 812 helyre 1100 gyereket írattak be, ez az érintett korosztály körülbelül 10 százaléka.

– Dorkát 2005 decemberében bejelentettem a bölcsődébe, és márciustól, amikor dolgozni kezdtem, már járhatott is. A második lányomat, Alizt jövő tavasszal szeretném bölcsődébe adni, ezt már idén tavasszal jeleztem a kiválasztott intézményben – foglalta össze saját példáján a várólista növekedését Gábor Klára.

Nekik már biztosan van helyük. Fotó: Schmidt Andrea
Nekik már biztosan van helyük.
Fotó: Schmidt Andrea

– Van olyan anyuka, akinek augusztusban születik a gyermeke, de 2010 szeptemberére már beíratta hozzánk – mondta Uhercsák Zoltánné a Siha közi intézményben. Hozzájuk 96 gyerek jár, 65-en ősszel óvodába mennek – ugyanennyi újat vesznek fel. Senkit nem kellett elutasítaniuk. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a kétéves gyes, gyed hatására még nagyobb lesz az érdeklődés. A bővítést az épület és az infrastruktúra lehetővé tenné, az állami normatíva azonban nem elég.

Lihótzkyné Láng Ildikó, a szegedi bölcsődék igazgatója úgy gondolja, a plusz 20 férőhely Szegeden egyelőre elég lesz. A Bajnai-féle intézkedések szerinte 2012-től növelhetik jelentősen az intézményekbe jelentkezők számát, mert a szigorítás a tervek szerint csak a július után fogant gyerekekre lenne érvényes. Bár az is elképzelhető, hogy az alacsony összegű támogatás miatt a gyerek már kétéves kora előtt bölcsődébe kerül.

Ezt akarják az anyák

Megkérdeztünk néhány édesanyát, melyek a legfontosabb szempontok a bölcsőde kiválasztásánál. Íme a lista: 1. legyen udvara az intézménynek, a gyerekek szép időben sokat legyenek a szabad levegőn 2. döntő a gondozó személye, lehetőleg ne dohányozzon (a szegedi intézményekben a kerítésen belül mindenhol tilos a dohányzás, a szülőknek is) 3. ne legyen forgalmas út mentén a bölcsi 4. legyen közel a család lakásához/házához.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Induljon szép hajjal a tavasz! Irány a fodrászat!

Amennyire hálás a hölgyekhez az idei tavaszi-nyári ruha- és sminkdivat, épp annyira a hajviseletekre… Tovább olvasom