Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Amerikai szakértők szerint a Windows 7-essel a Linux is előretörhet

Amerikai szakértők szerint a Windows 7-es operációs rendszer megjelenése meg fogja erősíteni a Microsoft uralkodó helyzetét az asztali számítógépek és laptopok üzleti célú forgalmazásában, de az egyik rivális, a Linux támogatói is sikerekben reménykednek.

A USA Today című napilap hétvégi cikke szerint azt senki nem várja, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszer felváltja a Windowst a nagy szervezeteknél. A Linux nem tudott teret nyerni ebben a körben akkor, amikor a cégek döntő többsége nem hajtott végre szoftverfejlesztést a Windows Vista 2007-es piacra dobása után.

Szakértők szerint azonban a globális programozói közösség által gondozott ingyenes Linux most előretörhet az 50-100 alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál. Az IBM, amelynek Lotus Symphony programjai kitűnően működnek linuxos környezetben, már évek óta arra ösztönzik a vállalatokat, hogy a windowsos rendszereket váltsák fel linuxossal.

A Google Android okostelefonja szintén Linux alapú technikával működik. A lap szerint az amerikai vállalatok többsége átugrotta a Windows Vista fejlesztési fokozatot, kitartottak a népszerűbb Windows XP használata mellett. A csütörtökön forgalomba került Windows 7-esre történő váltáshoz a legtöbb cégnek számítógépeket kellene cserélni, miközben szakemberek rámutatnak: sok kiscégnek nincs szüksége újabb, még erősebb komputerekre, amikor egyre népszerűbbek a Google Docshoz hasonló, webalapú programok.

Az IBM a napokban elkészült reklámjában arról győzködi a vállalatokat, hogy jelentős megtakarítást érhetnek el, ha áttérnek a Linux operációs rendszerre. Sheri McLeish, a Forrester Research üzletiszoftver-elemző cég munkatársa szerint a szervezetek mindenképpen válaszút elé kerültek, akár a Windows 7-est, akár a Linuxot választják.

Szerinte utóbbi már olyan érett technológiát képvisel, amely megfelelő alternatívát nyújt. A Gartner számítástechnikai piaci elemző cég szerint azonban az IT-technikai fejlesztést végrehajtó cégek 66 százaléka a Windows 7-essel felszerelt gépeket választja. Charles Smulders elemző szerint a cégek többsége eddig hagyományosan a Windowst részesítette előnyben a Linuxszal szemben.

Rich Reynolds, a Windows operációs rendszer egyik fejlesztési igazgatója hangsúlyozta: a Windows 7-es megalkotásakor messzemenőkig figyelembe vették a kis- és középvállalatok visszajelzéseit, olyan rendszert hoztak létre, amely időt és pénzt takarít meg nekik.

Jim Zemlin, a Linux Foundation vezérigazgatója szerint az ingyen hozzáférhető, nyílt forráskódú rendszer azonban jobban megfelel a pénzszűkében levő vállalkozásoknak; mint fogalmazott, "a Linux fiatalabb és olcsóbb, mint a Windows, s mi türelmesek vagyunk".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thrill the World Michael Jackson emlékére a világ több városában

Buenos Airesben, Pekingben, Mexikóban, Sydneyben, Kuala Lumpurban, Amszterdamban, Isztambulban, sőt… Tovább olvasom