Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

A növekedés elkötelezett híve a Magyar Telekom

A Magyar Telekom Nyrt. azzal számol, hogy nagyságrendileg 5-7 milliárd forinttal csökken az árbevétele, valamint a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) egy kormányzati megtakarítási terv következtében.
De a társaság elkötelezett híve a növekedésnek - mondta Thilo Kusch, a cég gazdasági vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A vezérigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy a kormány az IT-megtakarítások érdekében újratárgyalná a telekommunikációs szerződéseket is, ami érintheti a cég adatait is. Az új kormány az állami vagyonkezelés területén 20 milliárd forint megtakarítást kíván elérni a 2010-es költségvetéshez képest.

Kifejtette: a kormány által kért árengedmények következtében az idén egy esetleges 5-7 milliárd forintos nagyságrendű negatív hatásra számítanak az árbevétel és az EBITDA tekintetében is. Bár az év vége felé számítanak a szolgáltatásaik iránti keresletet meghatározó gazdasági mutatók javulására, a kormányzati kezdeményezésnek lesznek negatív hatásai.

Ennek következtében a cég bevétele és a kamat- és tőketörlesztés, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) is előreláthatóan a korábban közzétett célkitűzésnél nagyobb mértékben mérséklődik. A jelenlegi számítások szerint a bevétel 6-8, míg a rendkívüli tételek nélkül számított EBITDA 7-9 százalékkal mérséklődik 2010-ben - tette hozzá Thilo Kusch.

Leszögezte: a Magyar Telekom ugyanakkor a növekedés elkötelezett híve, számít is arra, hogy a kormányzattal történő egyeztetések nyomán új hangsúlyok is előtérbe kerülhetnek.

"A cég idei második negyedéve már nem olyan rossz, mint az első, tehát egy óvatos optimizmus már tapasztalható az üzleti működésben, június-júliusban enyhén már javulnak a dolgok. Ezt persze csak nagyon óvatosan jelenthetem ki, úgy tűnik azonban, hogy a legrosszabb már mögöttünk van" - fogalmazott Thilo Kusch.

Mint elmondta, a válság a távközlési üzletágban felgyorsított bizonyos folyamatokat. A legtöbb távközlési piacon működő cégnél a hang jellegű bevételek - a mobil és vezetékes területen egyaránt - stabilak vagy csökkenő tendenciát mutatnak, ez tehát az egész piacra jellemző. Ez az oka annak is, hogy a Magyar Telekom egyéb szolgáltatásokat fejleszt ki, például az energiaipar vagy például a televíziós szolgáltatások terén. Utóbbi piacán az elsők kívánnak lenni, s ehhez jó úton is haladnak - tette hozzá. A gazdasági vezérigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy az EBITDA ráta csökkenés az első negyedévben meghaladta a 11 százalékot, a második negyedévben azonban 8,6 százalékkal csökkent. Az EBITDA marzs pedig az első negyedévi 40,1 százalékról a második negyedévre 42 százalékra növekedett.

Thilo Kusch kitért arra is, hogy egy kábeltársaságot megvásároltak, s jelenleg Magyarország 80 százalékán jelen van a Magyar Telekom, a fennmaradó körülbelül 20 százalékon az UPC és az Invitel osztozik. "Megpróbáljuk ezeket a le nem fedett területeket valamilyen módon a hatáskörünkbe vonni" - fogalmazott.

A társaság csütörtökön közzétett IFRS szerinti konszolidált, nem auditált jelentése alapján a Magyar Telekom Nyrt. 32,4 milliárd forint nettó eredményt ért el az idén az első félévben, 27,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, a bevételek 7,1 százalékkal 297,8 milliárd forintra csökkentek a tavaly azonos időszakihoz képest.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy ember halt meg száz ˝mátkatehén˝ miatt

Huszonegy ember halt meg túl magas menyasszonyár, nevezetesen száz tehén miatt Szudánban. Tovább olvasom