Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

A NASA nem akar a Holdra menni

- Amerikai szakértők szerint nem reális az a terv, hogy az ember 2020-ig visszatérjen a Holdra - írta a hétfői The Miami Herald című napilap.
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA évekkel ezelőtt bejelentette: 2020-ig szeretné űrhajósait a Holdra utaztatni.

A Barack Obama amerikai elnök által felülvizsgáltatott Constellation (Csillagkép) űrprogram keretében júniusban két holdszondát már elindítottak a világűrbe a Holdra szállás előkészítésére és annak megállapítására, van-e jég formájában víz a Holdon.

Az Obama utasítására kijelölt szakértői testület heteken belül nyilvánosságra hozandó állásfoglalása szerint nincs reális esély arra, hogy 2020-ig vagy akár 2028-ig újra embert küldjenek a Holdra, a NASA-nak ugyanis nincs elegendő pénze a költséges vállalkozásra.

A kritikus hangú vélemény szerint önmagában a Holdra szállás nem is biztos, hogy méltó a kivitelezéséhez szükséges költségekhez és erőfeszítésekhez.

Az irányítója, Norman Augustine nyugalmazott űrkutatási vezető után Augustine-csoportnak nevezett testület azt javasolja: az űrhajósokat a Hold helyett Föld közeli aszteroidákhoz és gravitációs nyugalmi helyekre, úgynevezett Lagrange-pontokra küldjék. Az elképzelések szerint az asztronauták elutazhatnának egészen a Phobosig, amely a Mars két kis holdja közül az egyik. A javasolt program a költségek miatt nem a landolásokra, hanem a bizonyos pontokig történő elrepülésekre helyezi a hangsúlyt.

A szakértők megállapították: a Hold legfeljebb közbülső állomás lehet a világűr felfedezéséhez, űrhajósok oda- és visszaküldése aggályosan drága lenne; a NASA-nak 50 milliárd dollár hiányzik a költségvetéséből, hogy a meghirdetett programot 2020-ig végrehajtsa. Barack Obama elnök - aki tavalyi választási kampányában nyíltan támogatta a Holdra való visszatérés programját - a hónap végén kapja meg a szakértői jelentést.

Olvasóink írták

 • 15. Agent 2009. augusztus 18. 20:37
  „Illetve érdemes megemlíteni, hogy a háború végén a két győztes hatalom gyakorlatilag kétfelé szippantotta a német kutatási eredményeket a tudósokkal, mérnökökkel együtt, ennek köszönhető, hogy mindkét fél első emberes űrutazásai gyakorlatilag a V2 rakéta elvén épített rakétákkal történtek. Tehát a két nagyhatalom igencsak sokat köszönhet a "náciknak":) Ugye ha holdutazás, ismerősen cseng a Werner Von Braun név (Voyager 1 űrszonda, Jupiter rakéta, Saturn V hordozórakéta, csak hogy az ismertebbeket említsem).”
 • 14. Agent 2009. augusztus 18. 20:31
  „40 éve a hidegháborús bizonyítási vágy valamint később a szintén ebből a célból erősen pénzelt csillagháborús tervek meglehetősen erősen pörgették az űrkutatást, ma már nem ilyen egyszerű a dolog, ott a NASA, ami éppen az említett időkben lett mammutintézmény, amelynek csak a fenntartása is meglehetősen költséges.
  Érdekes ezzel párhuzamosan, hogy "amatőrök", persze alaposan szponzorálva, de még így is a NASA költségvetésének pár ezrelékét elérve max. micsoda eredményeket tudtak elérni az emberes űrutazások területén. Szerintem inkább erre vezet az út.”
 • 13. price 2009. augusztus 18. 20:04
  „Nekem csak az a furcsa, hogy ha 40 évvel ezelőtt voltunk a Holdon és azóta egyszer sem, mert vagy a pénz kevés, vagy veszélyes, vagy "éppen valami", akkor mit is akarunk a Marstól?

  A Marsra kupon van az USA zsebében, vagy ebédjegyből veszik meg a szükséges felszerelést?
  Ha már a Hold drága.”
 • 12. miracle 2009. augusztus 18. 14:29
  „kak-444
  Így van. Az tényleg egy nagy kacsaa, hogy az ember nem járt a Holdon.
  Egyébként tényleg nincs túl sok értelme menni. Ahhoz képest, hogy mennyi (kevés) újdonságra számíthatunk ott, meg hogy elmondhassuk mégegyszer, hogy jártunk ott, aránytalanul drága, miközben az automata űreszközeink már rég a sokkal izgalmasabb Marsot vizsgálják.”
 • 11. Agent 2009. augusztus 18. 14:27
  „Érdekes, hat űrhajós expedíció során 12 űrhajós járt a holdon, de az összes összeesküvésgyáros az első holdra lépésben kételkedik, persze az expedíciók során visszajuttatott majd 380kg-nyi holdkőzet is valószínűleg hamisítvány. Ráadásul az összes hamisítás bizonyításnak beállított jelenségre megvan a teljesen triviális magyarázat. De ez ne zavarjon, hiszen a hold csak egy nagy kerek sajt:)”
 • 10. Muaddib 2009. augusztus 18. 14:24
  „Hát a cigányok?”
 • 9. Sahin 2009. augusztus 18. 13:45
  „"tudományosanb bebizonyított tény, hogy NEM járt ember a Holdon..."

  A kiskegyed nem tudományos újság!”
 • 8. kak-444 2009. augusztus 18. 13:25
  „Persze, persze...

  tudományosanb bebizonyított tény, hogy NEM járt ember a Holdon...
  Az egész egy nagy KACSA...

  Az is bebizonyíott tény, hogy bizonyos kisérleteket a Holdon jobb lenne elvégezni, senkinek sem jutott eszébe, hogy ha valóban leszálltak volna a holdra kb. 40évvel ezelött, akkor azóta miért nem ment vissza az ember? Vagy találtak valamit odafenn, vagy KACSA volt a holdraszállás.

  Miért nem mentek át a sötét oldalára a Holdnak? Jaja, persze ott nincs rádiókapcsolat, kamu, ennyi erővel lehetett volna 2 műholdat küldeni a Holdkörüli pályára, ami biztosítja a rádiókapcsolatot... itt nagyon sok a kamu, de persze nem annyira mint a 9/11-nél... de ebből a példából láthatjuk, hogy amit az USA mond, az úgy van... BULLSHIT”
 • 7. Sahin 2009. augusztus 18. 13:00
  „ToMMo:

  A Föld meg még mindig lapos, a széléről meg le lehet esni.”
 • 6. LiamDevlin 2009. augusztus 18. 12:00
  „moderálva sértő”
 • 5. a.h.a. 2009. augusztus 18. 11:42
  „ha ember betette volna a lábát a holdra, akkor már ott is lennének bevásárlóközpontok.”
 • 4. tricse 2009. augusztus 18. 11:22
  „Biztos én vagyok a hüle,de ha már egyszer fent voltak a Holdon, akkor megvan a kilövéstől a landolásig a visszaút meg minden számítás! Mi a fenéért lenne ez nagyobb költség mint a Mars-kutatás!
  Olyan ez a Nasa gyerekek,mint a BKV! :))”
 • 3. Agent 2009. augusztus 18. 10:41
  „ToMMo, aha, Eszmeralda pedig tényleg vak, Bobby Ewing meg él:)”
 • 2. ToMMo 2009. augusztus 18. 10:29
  „az a helyzet, hogy eddig se volt ember a holdon...
  a sivatagot meg biztos unják már:D”
 • 1. soder 2009. augusztus 18. 07:24
  „nagyszerű!
  Akkor már ketten vagyunk.
  Én sem akarok menni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 tanács augusztus 20-ra a tűzijáték nézéséhez

Honnan érdemes nézni augusztus 20-án a tűzijátékot? Általánosságban igaz: onnan, ahonnan egyenes… Tovább olvasom