Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A mostani házasságok az ötödik évben véget érnek?

A házaspárokat a házasságuk ötödik évében veszélyezteti leginkább a válás, állítja egy kutatás, amely szerint az ötödik év végére fáradnak bele a párok az együttlétbe.
Ezt a jelenséget az 1950-es években még hét évre tették. Ötévente minden nő változásokat él át a karrierjében – ez pedig extra stresszel jár, amely kihat a kapcsolatokra is – és emiatt a válás pont ezekben az időszakokban merül fel. A kutatások során a válási trendeket az Egyesült Államokban, a skandináv országokban és Oroszországban vizsgálták. A szakértők azt gondolják, a kutatást kiterjesztik Nagy-Britanniára is, mivel az ország az utóbbi időben nagyon nagy társadalmi változásokon ment keresztül.

Az eddigiekben a kutatók azt találták, hogy a mézeshetek utáni időszak a friss házasoknál kevesebb, mint öt évig tart, és az ötödik év végére a párok zöme kiábrándult, csalódott lesz, és elhidegülnek egymástól. Azonban ennek a periódusnak a túlélése ösztönzőleg is hathat: a tanulmány azt mutatta, hogy azok a párok, akik az első tíz évet kibírják egymással, vélhetően életük végéig együtt maradnak.

Aiva Jasilioniene, a házassággal és együttélés tudományával foglalkozó specialista segített a rostocki-i német Max Planck Intézetnek a tanulmány elkészítésében. A szakértőnő szerint a válás azért merül fel az első öt év után, mert mindkét fél kritikus változásokon megy keresztül, és számos dolgot megtapasztal. Ilyenkor már szóba jönnek bizonyos fontos kérdések, mint például a tanulmányok befejezése, a karrier építés, a gyermekvállalás és így tovább. A házasság későbbi éveiben a párok stratégiákat dolgoznak ki, és olyan problémákat oldanak meg, amelyeket ők maguk hoznak létre. A döntés, hogy együtt maradjanak, azonban gyakran gyakorlati alapokon nyugszik.


A kutatások szerint a felek az első öt év után már elrettentőnek találják a válás költségeit, valamint annak a költségeit, hogy saját életet alakítsanak ki.

A kutatási eredmények új megvilágításba helyezik Nagy-Britanniában a házasságok és a válások számát. A politikai vita jelenleg arról folyik, hogy a konzervatívok adókönnyítést adnának a házaspároknak, akik hosszú ideig élnek egymással házasságban, mert szerintük a házasok gyermekei egészségesebbek, jobban teljesítenek az iskolában, és jobb állásokhoz is jutnak, mint az elvált vagy a nem házasságban élő szülők gyermekei.

Egy másik kutatás pedig azt állítja: azok, akik fiatalon házasodnak, nagyobb arányban válnak el, mint azok, akik idősebb korukban mondják ki a boldogító igent. Ez pedig megmagyarázza a brit tendenciákat. Ugyanis Nagy-Britanniában a nők átlagosan 33 éves korukban mennek férjhez, a férfiak 36 évesen kötnek házasságot.

Az elmúlt évben 1000 párra 12,2 válás jutott, 2006-ban a válások száma 132 ezer 418 volt – a legalacsonyabb 1977 óta.

Olvasóink írták

 • 4. Judytka 2009. február 14. 20:14
  „ááááááááááááá,akkor mi már túllőttünk a célon párszor.. :))
  Nagyra értékelem az ilyen fajta statisztikát..”
 • 3. joco 2009. február 14. 13:51
  „Most én már hatodszorra váltam volna el? - a fenti statisztika szerint”
 • 2. kackac 2009. február 13. 10:18
  „- Mikor vesztél össze először a feleségeddel? - kérdi Kohntól Grün.
  - Amikor minden áron rajta akart lenni az esküvői fényképünkön!

  - Szeretsz drágám?
  - Szeretlek.
  - Imádsz?
  - Imádlak.
  - Mire gondolsz?
  - Amire Te...
  - Király, hozz egy üveggel nekem is!”
 • 1. kackac 2009. február 13. 10:12
  „Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiú és egy lány. A fiúnak nagyon tetszett a lány, ezért odaállt elé, és megkérdezte:
  - Hozzám jössz feleségül?
  - Nem! - felelte a lány.
  Így hát boldogan éltek, amíg meg nem haltak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Manson, Franz Ferdinand, Limp Bizkit a VOLT-on!

Franz Ferdinand, Marilyn Manson és a Limp Bizkit - ennyi már biztosnak tűnik a 2009-es VOLT… Tovább olvasom