Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A ˝gyilkos˝ szó hímnemű

Női gyilkosokról ritkán ad hírt a sajtó, ha mégis, gyakran kegyetlen sorsok, családi drámák tárulnak fel egy-egy bűncselekmény nyomán.

P. Gál Judit bűnügyi újságíró a magyar kriminalisztika leghíresebb női gyilkosairól írva néha napokig nem aludt – egy női elkövetővel ugyanis szinte mindenki könnyebben azonosul.

– Észrevette, hogy a ˝gyilkos˝ szó, annak ellenére, hogy a magyar nyelvben nincs a főneveknek neme, kifejezetten hímnemű szóként vonult be a köztudatba? – kérdezte beszélgetésünk elején P. Gál Judit, aki tizenöt éve dolgozik bűnügyek közelében, s legújabb, Ördögök ügyvédei 3. – Gyilkos nők című könyvében a női bűnözők tetteire, miértjeire keresi a választ. ˝Még maguk a rendőrök is a fenti sztereotípiából indulnak ki.

Ha pedig mégis kiderül, hogy nő gyilkolt, rögtön találgatások kapnak szárnyra: a híres taxisgyilkos lányokról azt kezdték rebesgetni, hogy biztosan volt egy férfi, aki segített nekik, a Fekete Angyalként elhíresült többszörös gyilkosról pedig, hogy nem beszámítható. Mintha nem lenne reális lehetőség, hogy egy nő kövessen el gyilkosságot, hiszen nem illik bele az odaadó gyengébbik nemről alkotott képbe... – mondja a szerző.


˝Fekete Angyal˝: betegeket ölt

Tizenegy év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Faludi Tímea ápolónőt. A Fekete Angyalként elhíresült fiatal nő az ítélethirdetés előtt visszavonta minden vallomását, többek között, hogy orvosi utasítás nélkül adott be halálos injekciókat betegeinek, s körülbelül 40 menthetetlen, idős beteget segített halálba. A bíróság azonban figyelmen kívül hagyta a vallomás visszavonását, a bíró szerint ugyanis az ítélet részletes, mindenre kiterjedő bizonyítás után született.

Nem véletlenül foglalkozik több kriminológus, dokumentarista tévéműsor, sőt, sorozat a gyengébbik nem által elkövetett bűncselekményekkel, a női bűnözők ugyanis sokszor ˝máshogy működnek˝, mint a férfiak. A kulcsszó az érzelem, amely a motivációtól a nyomozáson át az ítélethozatalig végigvonul az ügyeken. Míg például a férfiak indíttatásában egy-egy gyilkosságra sokkal gyakrabban van jelen a pénz és az anyagiak, a nőket általában az érzelmeik vezérlik. Még a kihallgatásnál is figyelembe kell venni a nemek közti eltérést: a férfiakat könnyebb tényekkel, érvekkel sarokba szorítani, a gyengébb nemnél azonban más a fontos.

– Azt vettem észre, hogy ha olyan vizsgálóval, általában nővel kerül össze egy gyilkosság női gyanúsítottja – a rendőrség is igyekszik ilyenkor női kihallgatótisztet bevetni –, aki valóban, őszintén kíváncsi arra, miért követte el a tettét, sokkal könnyebben születik beismerő vallomás. Sokszor csak azon múlik egy-egy ügy sikere, milyen közel sikerül kerülnie a gyanúsítotthoz egy nyomozónak vagy ügyvédnek... – mondja P. Gál Judit.


Az érzelmektől pedig gyakran a sokat próbált szakemberek sem tudják elhatárolni magukat; dr. Bánáti János védőügyvéd például, aki több évtizedes tapasztalatával mindig távol tudta tartani magát érzelmileg az általa képviselt ügyektől, egyszer csak azon kapta magát, hogy a feleségével karácsonyi ajándékot csomagolnak egyik elítélt ügyfelének...

S bár azt hihetnénk, hogy a nők igyekeznek távol tartani magukat a ˝piszkos˝ részletektől, ez koránt sincs így.


 Simek Kitty: családi borzalom a háttérben

A tótújfalusi kamasz lány 2002-ben agyonlőtte alvó mostohaapját, mert már nem bírta az őt és súlyosan beteg édesanyját ért bántalmazásokat. A mostohaapa éveken keresztül bántalmazta és szexuálisan zaklatta Kittyt, aki kivégzésszerűen, álmában pisztollyal lőtte le nevelőapját. A köztársasági elnök azonban kegyelemben részesítette a kiszabott két év két hónapos szabadságvesztés ítélete után.

– Igaz, hogy a nőket többnyire az érzelmeik vezérlik, de a gyűlölet hatalmas erő, ami durva kegyetlenséget képes ébreszteni. Még azok a nők is, akik nem maguk ölnek, hanem bérgyilkost fogadnak, gyakran a legapróbb részletekig részt vesznek a tervezésben. Gondosan kitalálják, milyen módszerrel intézze el, esetleg kínozza meg a tettes az áldozatot, segítenek a helyszínre csalni, sőt, akár jelen is vannak, s hidegvérrel végignézik a gyilkosságot. Gyakran beleremegtem, hogy tudták végigcsinálni... – mondja P. Gál Judit, aki a nők által elkövetett gyilkosságoknál enyhébb ítélkezési gyakorlatra figyelt fel. Az ok a háttérben keresendő: a gyilkosságok mögött gyakran egy kegyetlen férj, erőszakos apa áll, akinek testi-lelki terrorja robbantja ki – nemegyszer évtizedes szenvedés után – a szörnyű tettet, amelyből az elkövető nő nem lát más kiutat. Ilyenkor a felmentés, a megbánás sem hoz vigaszt a gyilkosnak.

– Egyetlen eset volt tizenöt év alatt, amikor képtelen voltam elmondatni egy gyilkossal, hogy mi történt: azzal lánnyal, aki az alkoholista apját szúrta le egy családi vita során, s ezzel több mint tízévnyi borzalomnak vetett véget. Nem lehet elmondani, mit láttam a szemében. Tudtam, hogy nem lesz neki sokkal könnyebb soha, hogy nemcsak az apja, de a tette is megnyomorította egy életre... – meséli. Nem titkolja, ilyen gyilkosságokkal találkozva belegondol: hányan élnek ilyen borzalmas körülmények között, akikről nem tudunk...?


Kocsis Franciska-ügy: kamaszbrutalitás

A 11 éves Kocsis Franciska eltűnését 2000. május 4-én jelentette be az édesapja. Holttestére több mint két hét múlva bukkantak rá egy fővárosi kiserdőben. Két, 13 és 14 éves iskolatársa fojtotta meg és gyújtotta fel, miután kicsalták az erdőbe, sőt, egy héttel az eset után vissza is mentek a helyszínre... Néhány, kamaszok között mindennaposnak mondható, apró nézeteltérésen kívül sem a rendőrség, sem az ügyészség, sem a bíróság nem tudott indítékot megállapítani...

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2009. november 17. 20:50
    „Jobb mintha az áldozat lenne hímnemű!:))))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

74 éves graffitist tartóztattak le

74 éves falfirkászt csípett fülön a rendőrség Kaliforniában, amivel nagyot javított a korcsúcson. Tovább olvasom