Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

A diákok a tornaórán kívül legfeljebb egy alkalommal sportolnak

A diákok többsége a heti 2-3 testnevelés óra mellett legfeljebb egy alkalommal mozog, a tanárok főképp a pénz és az idő hiányában látják az iskolai egészségnevelés hiányosságait - derül ki a Nestlé felméréséből.

Minden harmadik kisdiák a heti 2-3 testnevelés órán túl maximum egy alkalommal sportol, holott a pedagógusok szerint többre is lenne lehetőségük, mivel a hazai iskolák átlagosan háromnál több sportolási lehetőséget biztosítanak.

A megkérdezett tanárok szinte egybehangzóan állítják, hogy az egészséges életmódra nevelés legalább annyira a szülő feladata, mint a tanároké. A válaszadó diákok 60 százaléka érzi úgy, hogy a szüleitől is tanul erről. A legtöbb tanár a pénz és az idő hiányában látja az iskolai egészségnevelés hiányosságait, 14 százalék szerint a megfelelő szakemberek is hiányoznak. A válaszadó iskolák 77 százalékában tartanak rendszeresen foglalkozást egészséges életmód témában, általában osztályfőnöki vagy biológia órán.

A felmérésben részt vevő diákok 40 százaléka naponta legalább háromszor az iskolában étkezik, és bár többen otthonról hozzák a tízórait és uzsonnát, sokuknak a zsebpénzből gazdálkodva kell kiválasztani a délelőtti és délutáni menüt. A megkérdezett iskolák büféinek 30 százalékából hiányoznak a tejtermékek, gyümölcsöt pedig öt helyből csak három kínál - közölte a felmérés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

A Nestlé Hungária Kft. által készített kérdőívet több mint 600 tanár és közel 4700 diák töltötte ki. Az általános iskolai pedagógusok és 10-12 éves gyerekek a táplálkozásra, a mozgásra és az egészséges életmód oktatására vonatkozó kérdésekre adtak választ.

A kérdőív eredményei alapján a vállalat pályázatot hirdet: a gyerekeknek 2011. január 31-ig egy egészségnap forgatókönyvét, valamint plakátját kell megtervezniük a "jelenítsd meg a tudatos táplálkozást", a "találd meg a helyes egyensúlyt a táplálkozás és a mozgás között", valamint a "hozd el a szüleidet is" témakörök valamelyikében. További információkat az érdeklődők a www.nutrikid.hu oldalon olvashatnak.

Olvasóink írták

 • 7. lebeke 2010. november 25. 17:27
  „Én azt nem értem, ha egyszer testnevelés óra, akkor az miért csak fociból áll ? Legyen külön foci szakkör, vagy sportkör , aki akar járjon oda. Szerintem egy testnevelés órának sokkal összetettebbnek kéne lennie .”
 • 6. banya13 2010. november 23. 12:17
  „Az iskolánkban mindig a testnevelés a mostoha óra, ez az első ami különböző indokokkal elmarad, vagy előszeretettel használják az óra idejét más célokra, pl. fényképezés, fejlesztő óra stb. Nagy hangzatosan előadják, hogy lám, úszni is hordjuk a gyerekeket. Igen, de ez mit jelent? A heti három testnevelésből kettő összevonva, hiszen az oda-vissza út időigényes. Marad mondjuk 45 perc úszkálás meg a heti másik testnevelés óra. Aztán vannak a beharangozott mindenféle sport szakkörök, ami ugye arra lenne hivatott, hogy amatőr szinten űzhesse a gyerek. Ezek többsége csak az első két évfolyam részére van ( ezt persze nem mondják mikor a kedves szülő iskolát választ ), aztán megszűnik. Akit az adott sportban tehetségesnek találnak, annak felkínálják, hogy járhat az adott egyesületbe versenyszerűen űzni a sportágat. Ha nem elég tehetséges, vagy nem akar heti 5x ezzel foglalkozni, akkor vége. A másik sportág szakkörére meg csak a kiválasztottak járhatnak már a kezdetektől. mondván, hoy nincs elég óraszám arra, hogy mindenki mehessen, aki kedvet érez hozzá.
  Aki nem akarja, hogy punnyadt gyereke legyen, az időt , energiát és pénzt nem kímélve hordhatja délután sportolni.”
 • 5. anuvuk 2010. november 20. 17:30
  „A Kölcsey iskola mely tudtommal Öko iskola is egyben, az ötvenes években a régi épület padjaiban foglaltam helyet 8 évig, biológiai óra keretében szívesen átadnám tapasztalataimat a mai fiataloknak !

  A világ nagyott változott, - de a jót, ne hagyjuk veszni. A régi életfelfogás szerintem nem baj ha találkozik a maival. + 36 30 573 7793”
 • 4. anuvuk 2010. november 20. 16:42
  „Természetvédelem, kerékpározás,mozgás !

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 3. Cloeon_dipterum 2010. november 20. 16:42
  „Láttatok már a tv-ben vagy órásplakáton vagy hallottatok valamelyik rádióban egyszóval a médiában egészséges életmódra figyelmet felhívó reklámot?”
 • 2. ZenGesner 2010. november 19. 20:20
  „Ha a sport egyenlő az iskolában lévő foci-kézi szakkörökkel, akkor meg is értem. Itt, ahol én lakom, a gyerekek-fiatalok azon része, akinek nincs hosszú nyelve, a kispadon ücsörög, pedig nem rosszabb, nem kevesebb, mint a többi, csak nem seggnyaló. Szerintem ez a legbiztosabb módja annak, hogy a gyerek kedvét elvegyük a sporttól.”
 • 1. megmindiggyöri 2010. november 19. 16:27
  „Ja, az én fiam is járt volna a suliban délutáni fociedzésre, de mivel a napköziben nem viselkedett elég jól, nem mehetett, volt, h. 1 rosszalkodás büntetése 2 havi "foci-megvonás" volt. Mikor reklamáltam az volt a válasz, h. így lehet megfogni, mert a focit szereti. Pedig nem kell évekig pedagógiát tanulni ahhoz, h. az ember tudja, h. az izgő-mozgó gyereknek pont inkább több sportolásra lenne szüksége. (Ettől függetlenül járt focizni, sőt, most is jár, csak én külön hordtam késő délután.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlusconi szépészeti beavatkozást rendelt antik szobrokra

Nem tűri környezetében a szépséghibákat Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Tovább olvasom