Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

A bombázások nem zavarják a turistákat

Utazás - Nem mondják le izraeli és egyiptomi útjaikat az utazók, s erre két jó okuk is van – a csalódás elkerülése mellett persze: kellő távolságban lehetnek a Gázai övezet körzetétől, másrészt egyik állam sem tartozik a nem javasoltak közé, ezért a pénzt is elbuknák.
Az egyik győri utazási iroda rendszeresen indít utazásokat Egyiptomba, mint elmondták, éppen tegnap regisztráltak egy újabb foglalást. Nemcsak Kairó vagy Luxor népszerűsége töretlen, de például a Sínai-félsziget déli részén fekvő Sharm El Sheikhé is, ahol jelenleg több mint 20 fok van, s december elején még 30-at is mutattak a hőmérők. Hozzá kell tenni: a Gázai övezet még innen sem egy kőhajításnyira, sokkal inkább egy „kősivatagnyira" fekszik. A kockázat így legfeljebb abban rejtőzhet, hogy például egy öngyilkos merénylő kifejezetten valamelyik turisztikai központot veszi célba.

Még csak szele sincs a pániknak: ugyanezt erősíti meg a győri székhelyű ÉTK-Print Kft. irodavezetője is. Micsinai János elmondta: folyamatosan indulnak a charterjáratok Sharm El Sheikhbe, s a helyfoglalási kedv nem csökkent. Az pedig végképp nem fordult elő, hogy valaki lemondta volna az utat Egyiptomba.

Folyamatosan indulnak céljáratok Egyiptom és Izrael közkedvelt pontjaira. Felvételünk illusztráció. Fotó: Bertleff András
Folyamatosan indulnak céljáratok Egyiptom és Izrael közkedvelt pontjaira. Felvételünk illusztráció. Fotó: Bertleff András

A fő kérdés nyilván a kötbéré, nos, a legtöbb utazási iroda ilyen esetben csak akkor lenne hajlandó eltekinteni a teljes összeg kifizetésétől, ha az adott ország felkerülne a Külügyminisztérium által nem javasolt államok közé, vagyis arra a listára, amelyen például Irak, Afganisztán vagy Libanon szerepel.

Ám sem Egyiptom, sem Izrael nem esik ilyen szigorú megítélés alá, ehelyett régóta a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő" államok lajstromán szerepel, akárcsak Macedónia vagy a töretlen népszerűségnek örvendő Törökország.

Ezért nemcsak a kellemes héttől, de a több százezer forinttól is elesik az ügyfél, s így érthető, hogy hiába is intik óvatosságra. Az Izraelbe utaztató, budapesti Chemol Travel Kft. ügyvezető igazgatója a Kisalföldnek elmondta: épp a napokban ment el az év végi csoport a Szentföldre teljes létszámmal, a következő, januári szezon viszont egyébként is pangósabb az izraeli turizmus szempontjából.

Dr. Simon András megerősítette: cégük is csak akkor vállalna felelősséget az utazásba fektetett pénzért, ha a teljes Izrael felkerülne a nem javasolt országok listájára. Ettől azonban valószínűleg nem kell tartani, hiszen a Külügyminisztérium a Gázai övezet 40 kilométeres körzetétől óvta az utazókat, azt a részt pedig már legalább tíz éve elkerülik a turisták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz uniós élelmiszersegély jövőre is

Budapest - Jövőre is lesz uniós élelmiszersegély az intervenciós készletekből. A Mezőgazdasági és… Tovább olvasom