Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

12 éves fogság után szabadult egy üstökös a Jupitertől

A múlt század közepén a Jupiter "kelepcébe csalt" egy mellette elhaladó üstököst, amelynek csupán tizenkét év múlva sikerült szabadulnia a "rabságból - számoltak be hétfőn a csillagászok az Európai Bolygótudományi Kongresszuson Potsdamban.
Naprendszerünk legnagyobb bolygólya 1949-ben tett szert egy ideiglenes holdra, a 147p/Kusida-Muramatszu (Kushida-Muramatsu) üstökösre, amelyet 1961-ig sikerült megtartania. Ez csupán az ötödik "fogságba esett" üstökös, amelyről a csillagászok tudnak.

Az üstökösök Naprendszerünk magányos vándorai, amelyeknek sokszor több évtizedbe vagy akár évszázadba telik, míg megkerülik a Napot. Néhanapján megtörténik, hogy a jégből, porból, szikladarabokból álló üstökösök túl közel "merészkednek" valamely bolygóhoz, s annak gravitációs vonzásába kerülnek.

Előfordul, hogy az üstökös darabokra esik szét, s becsapódik a bolygóba, mint történt ez a Shoemaker-Levy 9 (SL9) üstökössel, amely 1994-ben ütközött a Jupiterrel.

A legtöbb megfigyelt esetben az üstökösök a bolygó mellett haladtak el, amely körül egy nem teljes fordulatot tesznek, mielőtt kiszakítanák magukat "fogva tartójuk" gravitációs mezejéből.

Ohtszuka Katszuhito, a tokiói meteor-megfigyelő hálózat csillagászának számításai szerint viszont a Kusida-Muramatszu üstökös két teljes fordulatot tett a Jupiter körül, majd szabálytalan pályán haladt, mielőtt "visszanyerte szabadságát".

"Kutatásaink alapján arra lehet következtetni, hogy sokkal gyakoribbak lehetnek a becsapódások a Jupiterbe, s az üstökösök foglyul ejtése, mint eddig feltételeztük" - hangsúlyozta David Asher, az észak-írországi Armaghi Obszervatórium munkatársa, aki beszámolt a megfigyelésekről Potsdamban.

E kutatások segítenek megérteni, hogy milyen veszélyt jelentenek a Földnek az üstökösök, amelyek becsapódása katasztrofális következményekkel járna bolygónk számára. Feltételezések szerint egy becsapódó aszteroida vagy üstökös vetett véget 65 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok hosszú uralmának.

A Jupitert gyakorta Naprendszerünk "kapusának" tartják, amely magához vonzza a Földet veszélyeztető üstökösöket. Ám előfordulhat, hogy Jupiter eltéríti pályájáról a Nap körül keringő valamely égi vándort.

Amennyiben a csillagászok megértenék, hogy miként működik e kozmikus vonzás-taszítás, fel tudnák becsülni, hogy mekkora veszély leselkedik a Földre az űrbéli csellengő sziklák részéről.

Az asztronómusok számítása szerint a Kusida-Muramatszu üstökösnek a belátható jövőben nem kell attól tartania, hogy a Shoemaker-Levy üstökös sorsára jut.

Olvasóink írták

  • 1. kackac 2009. szeptember 15. 09:50
    „Na hála Istennek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lily Allen az Év Nője

Akár hiszik, akár nem, Lily Allent választotta az Év Nőjének a GQ Magazin. Tovább olvasom