Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Washington, Obama és a péri lányok

Amerika új elnökének a beiktatásán milliók voltak jelen. Leginkább született amerikaiak, de természetesen erre a népünnepélyre is igaz a mondás: magyarok márpedig mindenütt vannak. Sőt, megyénkbeliek mindenütt vannak! Etl Erzsébet Pérről költözött át a nagy vízen túlra, és minő véletlen, pont Washingtonban találta meg a boldogságot.
Pér után Washington

– Régebben gyakran találkoztunk Győrben, aztán egyszer csak a hírek jöttek felőle. A nagy faluból a világ egyik meghatározó városába költözött. Merész dolog. Mondja, mit keres egy péri lány az USA fővárosában?

– Nagyon egyszerű történet az enyém. A szerelem vitt el Magyarországról. A férjemmel Budapesten ismerkedtem meg, ahol angolt tanítottam. Minden gyorsan történt. Ma már itt dolgozom és nevelem a gyerekünket. Gondolkoztam már azon, hogy micsoda változás ez, Pér után Washington, de pár éve megtudtam, hogy tőlem húsz mérföldre egy másik péri lány is él, Pázmán Cecília. Ő gyerekkori barátom volt. Véletlenül alakult így az életünk, ha egyáltalán léteznek véletlenek.


– Ebben a különleges állapotban magyarnak érzi magát, vagy a globalizációban ezek az érzések már nem annyira fontosak?

– De nagyon is azok. Magyarnak és amerikainak is érzem magam. A magyarságom viszont Amerikában talán fontosabb, átélem nap mint nap, hogy a szülőföld iránti szeretet soha nem múlik el. A kislányom is gyönyörűen beszél magyarul, és ha meglát egy repülőgépet, mindig azt kérdezi: mikor utazunk a nagyihoz Magyarországra?


Azért vannak a jó barátok...

– Mert utaznak?

– Minden nyáron megyünk. Alig várjuk már. Kokas Éva barátnőm, aki szintén péri, mindenről előre tájékoztat. Mi fog történni Győrben, a környékén, és ha lehet, úgy megyünk haza, hogy valamilyen nagyobb programon is részt vegyünk. Ott aztán nagyon jól érezzük magunkat, mondogatják is, jaj, ezek a péri lányok... De mit tegyünk, szeretjük, ha zajlik az élet.


– Hát ha már az élet sokszínűségét említette, a napokban ott, Washingtonban ugyancsak kijutott a „zajlásból". Nagyon felborította a hétköznapok menetrendjét az elnöki beiktatás?

– Szó se róla, ez a nap más volt. Az iskolák bezártak, az emberek előre ledolgozták a munkanapjukat. Aki csak tehette, Washington DC-ben és a környező városokban szabadságot vett ki. Az embereket minden létező kommunikációs csatornán folyamatosan tájékoztatták, mi történik, merre lehet menni. A főváros megtelt. Már hajnali négykor özönlöttek a beiktatási ceremónia területére, hogy jó helyet kapjanak.


– Mennyire és mennyi időre borította fel a hétköznapokat a ceremónia?

– Közel kétmillió ember volt a beiktatáson. A tömegközlekedés tudta kezelni ezt a problémát, ezen csodálkoztunk is, kiválóan lehetett jönni-menni. A helyszínen állók közül persze a legtöbbünknek csak a nagy kivetítők élménye maradt, de ott jelen lenni mégis más, mint tévén nézni az egészet. Örömöt éreztünk, valami különleges, kollektív örömöt.
Change (változás)


– Obama más, mint az eddigi elnökök. Ön mit vár az új elnöktől?

– Ha csak egy szóval válaszolhatnék, az a „change", azaz változás lenne. Erre szavaztak az állampolgárok, ezt várjuk Obamától. Változást a gazdasági életben, az egészségügyben, az oktatásban, a kutatásban, a környezetvédelemben, a külpolitikában. Változást minden téren. Nem csodát várunk, bárki is állítaná ezt, pusztán azt, változzanak meg a dolgok.


– Az új elnök az első színes bőrű az ország élén, megválasztása kapcsán gyakran emlegették a még mindig meglévő rasszizmust.

– Már egyre többen tudják és el is fogadják, a rasszizmus zsákutca, amelynek nem szabad teret engedni. Nem vezet sehova. Egyetlen eredménye lehet: Obama óriási vonzerővel bíró, karizmatikus egyéniség, aki képes volt megteremteni sok-sok választó, rajtuk keresztül az ország egységét. Amerika most egységesebb, mint régen, ez az összefogás segíthet kilábalni a válságból majd. Persze azt nehéz lenne megmondani, milyen irányban fogja az egyénisége befolyásolni a rasszista tendenciákat. Az viszont tény, hogy a szavazati joggal rendelkező emberek többsége rá szavazott!


Népszerűek, mint a Kennedy házaspár

– A népszerű elnököket Amerikában sokszor támadták meg merénylők.

– Bízom abban, hogy ez nem fog előfordulni, de ha mégis, akkor remélem, a megfelelő emberek a megfelelő helyen lesznek, hogy ezt megakadályozzák. A beiktatáson is nagyon komoly katonai, rendőri jelenlét volt. De ez az embereket nem zavarta, tisztában volt mindenki azzal, vigyázni kell rá.


– Az elnök népszerű, már most sokan Kennedyhez hasonlítják, de a felesége vajon lesz-e olyan népszerű, mint Mrs. Kennedy?

– Ó, már most majdnem az. Michelle Obama máris nagyon népszerű. Egyelőre az öltözékével foglalkozik a legtöbbet a sajtó és sokan itt is Jackie Kennedyvel vetik össze. Tény, hogy nagyon egyedi az ízlése és eltér a megszokott, meglehetősen konzervatív vonaltól. Számomra különösen szimpatikus volt, hogy a báli ruháját egy fiatal, viszonylag ismeretlen, 26 éves tervező, Jason Wu készítette.


– Voltak-e bakik, amikről nem írtak az újságok?

– Erről nem tudok, de úgy gondolom, hogy a mai világban nehéz lenne ezt titkolni, hacsak nem zárt ajtók mögött történt, a média jelenléte nélkül. Pillanatok alatt minden hír elterjed, hiszen elég, ha egy átgondolatlan mondatot ejt ki egy politikus és máris a Youtube-on látható vagy valamelyik közösségi portálon olvashatsz róla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyogva megy ellene a világnak

Könnyes-mosolygós, sokszor nevetős embermeséiről, irodalmi igénnyel papírra vetett esszéiről sokan… Tovább olvasom