Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Vadkár a napraforgóban

A vad az állam tulajdona és az élővilág része, de a vadászati törvény értelmében a jogosult köteles megtéríteni a mezei nyúl, őz által a szántóföldön, így a napraforgóban is az okozott kár 5%-ot meghaladó részét.

A föld használója a törvény értelmében köteles a kár elhárításában, illetőleg csökkentésében közreműködni, a vadállomány kíméletéről a megfelelő eljárások alkalmazásával gondoskodni. A jó gazda gondosságával figyelembe kell venni a termény kiválasztásánál az adott terület adottságát, vadállomány-összetételét, hiszen nem lehet a termelő célja a „nem termelés", a vadkár nem lehet haszon, annak mértéke kizárólag a rendes gazdálkodásból eredő bevételt pótolhatja. A fizetett vadkár nem helyettesítheti a nem megfelelően elvégzett talaj-előkészítés, a szakszerűtlen növényvédelem és az időjárás okozta terméskiesést.

Az idei rendkívül aszályos időjárást több tavaszi vetésű növény megsínylette, néhol nem kelt egyenletesen és a kikelt növények fejlődése sem megfelelő, ˝nehezen nő ki a vad foga alól˝.

Az egyik, vad által előszeretettel károsított mezőgazdasági növényünk a napraforgó, jelentős vetésterülettel rendelkezik megyénkben is, néhol a mezei nyulak, néhol a gímszarvasok károsítása számottevő. A károk felmérésének első szakaszában előzetes becslést végzünk, hiszen a végleges kár megállapítására akkor van lehetőség, ha a betakarítási időszakhoz érkeztünk. Előzetesen csak a károsodott terület nagysága kerül megállapításra, a pontos kárösszeget akkor tudjuk számolni, ha a terményt betakarították, ekkor számolható a betakarítási veszteséggel csökkentett termésátlag is (hiszen előfordulhat, hogy az őszi esős, kedvezőtlen időjárás hatására napraforgónk megdől, a termés nagy része kárba veszik). Az így kiszámolt mennyiségből az aktuális piaci ár alapján kalkulált összeget még csökkenteni kell a termelésből adódó kiadásokkal, adott esetben a betakarítási, a szállítási, a szárítási és a tisztítási költségekkel.

Amennyiben a parlagfű-mentesítés következtében a táblán a mezőgazdasági termény, például a napraforgó is megsemmisül, úgy az adott területre nem számolhatunk vadkárt – mondta Orbán Henrik.
Amennyiben a parlagfű-mentesítés következtében a táblán a mezőgazdasági termény, például a napraforgó is megsemmisül, úgy az adott területre nem számolhatunk vadkárt – mondta Orbán Henrik.

A napraforgótáblákon fontos feladat a gyomirtás, hiszen a parlagfű előszeretettel telepszik meg bennük. Törvény írja elő, hogy ˝a földhasználó köteles az adott év június 30-ig a parlagfű virágzását megakadályozni és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani˝. A jegyző köteles június 30. után hatósági eljárást kezdeményezni aznál, akik ezt elmulasztják!

Lehetőség szerint a bonyolult és hosszadalmas jogi eljárások helyett egyezségre kell törekedni, hiszen ugyanazon a földterületen folyik a mezőgazdasági termelés, ahol a vad is keresi az életfeltételeit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tele a világ matematikai analfabétákkal

Ha valaki nem tud összefüggően olvasni, az sokak szemében szégyen, ha azonban nem képes… Tovább olvasom