Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Szomszédaink 13 éven át - kortörténet a Lantos utcából

Vágási Feri, Taki bácsi, Lenke néni, Etus, vagy akár Mágenheim doktor – valószínűleg ma sincs olyan ember Magyarországon, akinek ne csengenének ezek a nevek még mindig ismerősen.

Pedig már több mint tíz éve annak, hogy a Szomszédok végleg bezárták gazdagréti lakótelepi lakásuk ajtaját maguk mögött.

A Szomszédok rólunk és nekünk szól. A Lantos utcai panelház lakóinak mindennapjait és rajtuk keresztül a kor társadalmi, politikai problémáit bemutató sorozat népszerűsége töretlen, hiszen a Magyar Televízió a közelmúltban újra műsorra tűzte a sorozatot. A kortörténeti dokumentumként is használható fejezetek immár negyedik ismétlése továbbra is rengeteg nézőt ültet a képernyők elé. Horváth Ádám rendező, forgatókönyvíró alkotásának sikere vitathatatlan.


Az első epizódok nem hoztak sikert

– A Szomszédokat megelőzően a magyar néző nem láthatott ilyen jellegű sorozatokat. Miként született az elhatározás, hogy Magyarországon is meghonosítják ezt a műfajt?

– Egy fiatal kollégám járt akkoriban az Egyesült Államokban, majd hazatérése után vetette fel, hogy a tengerentúlon futó rengeteg sorozat mintájára készíteni kellene itthon is valami hasonló családi sorozatot. Ezt követően összeállt egy stáb, akik megírták a forgatókönyvet. Eredetileg Szőlő utca volt a sorozat címe, ami három családról szólt. Elolvastam a forgatókönyveket és nem tetszett a történet, mivel a családok egymástól elkülönülve szerepeltek volna. Megbeszéltem a főszerkesztővel, hogy átírom a forgatókönyveket olyan formában, hogy minden család egyszerre költözik be ugyanarra az emeletre és együtt kezdődik el az életük.

A Szomszédok című teleregény 1987-től egészen 1999. december végéig minden második csütörtökön szegezte a képernyők elé nézők millióit.
A Szomszédok című teleregény 1987-től egészen 1999. december végéig minden második csütörtökön szegezte a képernyők elé nézők millióit.

– Ezt követően 1987 februárjára készült el a teleregény próbaadása. Elsőre csak hat epizódra szólt a megrendelés. A műfaj itthon újnak számított, ebbe a furcsa kísérletbe tizenhárom alapszereplővel fogtunk bele: Palócz László és Csűrös Karola később csatlakoztak a sorozathoz. Az első epizódban beköltözött három család életén keresztül a társadalom minden oldalával, problémáival szembesülhettek a nézők. Az első epizódok nem hoztak átütő sikert, a negyedik-ötödik adást követően azonban hirtelen hatalmasat nőtt a nézettség, ami aztán folyamatosan fenn is maradt. Így aztán az eredetileg tervezett hat epizódból végül 331 lett és tizenhárom éven keresztül ment a sorozat.


Együtt éltük át a rendszerváltást


– A Szomszédok a napi történésekkel foglalkozott, mégsem érezte politizálásnak a néző...

– Mindvégig arra törekedtünk, úgy legyünk aktuálisak, hogy közben kerüljük a politikát. Belekerültek az aktualitások, a felvágott vagy éppen a benzin árának emelése, a rendszerváltás, a változások, de nem foglalt állást semmiben, nem állt az egyik vagy a másik oldalra. Csupán bemutattuk, miként élik át ezeket a változásokat a társadalom különböző rétegeihez tartozó emberek, a tanárnő, a nyomdász, a nyugdíjas, a kozmetikus vagy akár a mentőorvos.


– Tizenhárom év siker után aztán mégis véget ért a sorozat...

– Tizenhárom nagyszerű év volt ez a közös munka. Annak idején egy faxban közölte velem a Magyar Televízió vezetősége, hogy nem folytathatjuk a sorozatot. Különösebb magyarázatot nem kaptam a döntésre, a hivatalos álláspont a pénzhiány, illetve a kereskedelmi csatornák megjelenése miatti nézettségcsökkenés volt. Meggyőződésem azonban, hogy valójában más szerette volna folytatni ezt a műsort, hiszen nem sokkal később a televízió megrendelést adott egy Komédiások című sorozat elkészítésére. Ez végül öt adást követően megbukott.

Horváth Ádám rendező
Horváth Ádám rendező

– Folytatódhat még valaha a képernyőn a gazdagréti szomszédok élete?

– Abban az időben, ha ismét felkérést kaptam volna, szívesen újraindítom a Szomszédokat. Ezt minden különösebb nehézség nélkül tudtuk volna megtenni, hiszen az utolsó epizódban, miután a szereplők visszakapták civil nevüket, úgy indultak el a fehér kisbuszon a furcsa szilveszteri összejövetelre, hogy nem lehetett tudni, visszajönnek-e vagy sem. Ma már azonban nem lehet „felmelegíteni" ezt a sorozatot. Egyrészt a szereplők közül sajnos többen már nincsenek köztünk, mások megöregedtek az elmúlt tíz év alatt. Másrészt pedig ma már semmiféle napi történést, változást nem lehetne úgy bemutatni, hogy az ne tűnjön politizálásnak vagy állásfoglalásnak valamelyik oldal mellett.


Az Életképekben kerülték a politikát


– Aztán jött az Életképek. Ez a sorozat a Szomszédok folytatásának is tekinthető?

– Az Életképek 2004-ben indult. Akkoriban az volt a feladat, hogy a Családi körre emlékeztető tévés produkció szülessen, drámai történetekkel, amiket aztán a műsor végén pszichológusok vitatnak meg.

Ebből négy részt rendelt elsőre az MTV. Ebben a formában két adás után megbukott az elképzelés, ezután alakult ki aztán a sorozat, ami két család összetalálkozására, konfliktusaikra és drámáikra épült. Végül hat évig futott és 114 epizód készült belőle. Abban a tekintetben hasonlított a Szomszédokra, hogy kéthetente ˝itt és ma˝ játszódott a története, a szereplőket elismert színészek alakították és kéthetente futott, ám az Életképekben kerültük a politikát.


Az Életképek vége

A befejezés módjában is hasonlít egymásra a két sorozat, a különbség csupán annyi, hogy ezúttal nem faxon, hanem egy e-mailben közölték a rendezővel, hogy vége. Az Életképeket elvileg még lehetne folytatni, hiszen a történetet nem zárták le, ahogy minden epizódban, úgy az utolsó végén is elhangzott egy kérdés, ám ez egyelőre megválaszolatlan maradt. A forgatások helyszínéhez bérelt lakásokat már visszaadták, a kellékeket is visszaszállították a televízió raktárába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hontalan polihisztor óriási terepasztallal

Fiatalos, ruganyos léptű és határozott. A kihívások érdeklik gyerekkora óta, nem találja a helyét,… Tovább olvasom