Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Olvasóink Petrában (is) jártak

„Egy decemberi gyönyörű, napsütéses délelőttön végre mi is ott álltunk az úton, várva, hogy felfedezzük a „rózsaszínű ódon várost, amely az idők fele óta őrzi titkát".
Petrát egyetlen úton, egy sziklahasadékon – Szik – keresztül lehet megközelíteni. De micsoda út ez! Egy keskeny hasadékon keresztül lépünk a kanyonba, mely egy 1200 m hosszú, kicsit nyugtalanító, mágikus hangulatot árasztó, rendkívül szűk hasadék. Néhol a sziklafalak szinte egymásba érnek, a nap sugara ide nem hatolhat be.
Idegenvezetőnk egy különös formájú sziklára irányítja mindenki figyelmét, majd hirtelen a hasadék kijárata felé mutat. A szűk nyíláson keresztül felcsillannak egy napfénytől rózsaszínre festett építmény oszlopai.

Küldjön 1 csodát!

A jelölteket megtalálják honlapunkon a www.kisalfold.hu címen. Fotóikat, melyeket a 21 helyszín valamelyikén készítettek, a szieszta@kisalfold.hu címre várjuk. Kérjük, telefonos elérhetőséget is adjanak, hogy felkereshessük önöket egy rövid élménybeszámolóra. Jövő héten Egyiptom következik.

Megborzongunk a látványtól. Ahogy haladunk előre, kibontakoznak a páratlan sziklaépítménynek, a kincstárnak a körvonalai. A negyven méter magas homlokzatú kincstár csak nevében rejt kincseket, tulajdonképpen egy temetkezési templom. Bejáratánál két őr vigyázza a sziklába vájt emlékek titkát. Szép színes egyenruhájuk az arab világ jellegzetes díszeit viseli. A kincstár előtti téren már nagy a forgatag, karkötőket és egyéb díszeket kínáló árusok, tevegelésre, szamaragolásra csábító beduinok, apró kavicsokat árusító apró gyermekek és a turisták kavalkádja ez.

Folytatjuk utunkat. Jobbra és balra, amerre a szem ellát, több tucat sziklaépítmény látványa tárul elénk. Petra, nevéhez méltóan (Petra sziklát jelent) szó szerint a sziklából formálódott ki.
Közeledünk a város központja felé. Szemünk előtt a város kikövezett, fedett főutcájának megmaradt emléke, az oszlopsoros főutca húzódik. Két oldalon, az oszlopok árkádjai között műhelyek, boltok sorakoztak, majd épületek sora húzódott a hegyek felé futó lankás emelkedőkön. Ezeket már csak az idegenvezetőnktől tudjuk, az épületek az idők folyamán megsemmisültek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irány Kambodia, Angkor romjai

A kapuvári Baranyai Lászlónak és feleségének szenvedélye távoli úti célok elérése. 2006 novemberében vállalkoztak életük legnagyobb kalandjára, azt mondták: „Irány Kambodia, Angkor romjai". Ritkán csatlakoznak szervezett turistacsoporthoz, szeretik maguk összeállítani programjaikat, úgy vélik, így jobban megismerhetik a látnivalókat és nyaralásuk költségeit akár a felére csökkenhetik. Tovább olvasom