Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Magyar Állami Népi Együttes

BARTÓK-TRILÓGIA, II. RÉSZ: LABIRINTUS - A Magyar Állami Népi Együttes Bartók-trilógia összefoglaló címmel három, egymással szorosan összefüggő táncszínházi produkciót állít színpadra, amelynek első tétele, a Kincses Felvidék 2006-ban került először a közönség elé.

Mi, a trilógia alkotói azt a számunkra evidens és szükségszerű egységet kívánjuk reprezentálni és bizonyítani, amelyben a kultúra különböző történeti rétegei – a hajdanvolt népművészettől a kortársig – egymással természetes, mellérendelt viszonyban élnek. Bartók útja a népzenétől a kortársig, a közösségitől az autonómig számunkra alkotói, esztétikai és filozófiai minta. Véleményünk szerint a hagyomány jelen idejű és progresszív, de a kortárs is csak a változás és az állandóság (folytonosság) paradoxonjaként ragadható meg.

A Labirintusban az úgynevezett autentikus interpretációjú Kincses Felvidék után továbblépünk a kortárs absztrakció irányába. A darabhoz Sáry László, a magyar kortárs zene egyik meghatározó mestere komponált színpadi művet, amely integrálja a magyar népzenei hagyományokat, az európai klasszikus zenei előzményeket és a mai kortárs zenét, annak sokszínűségével, eklektikájával.

A Labirintus a képet (tánc, dizájn, jelmez, világítás) és a zenét egymás mellé rendeli, és mindezek trónjára az előadót, a táncost és a zenészt ülteti. Az akusztikus és vizuális elemek mind a színpadon alkotó – teremtő – művészt szolgálják, aki ˝radikális történésekben mutatkozik meg, archaikus elevenséggel˝. (Balassa Péter)

Az előadás egymást követő, töredékesen megjelenő helyszínei között, amelyek akár jól ismert élethelyzeteket idézhetnek, nem érvényesek a körülvevő világ törvényei. Itt létezik átjárás, egymásba és egymásra csúszhat valóság, varázslat, álom, vízió, metamorfózis, halál és újjászületés... Itt, a periférián az út eleje és vége: a valóság és az új minőség egyaránt a labirintus szélén kezdődik és végződik. Az egymást követő, egymásba nyíló labirintusok mindig újabb feladatok elé állítanak bennünket, amelyek megoldásával csak a továbblépés jogát nyerjük el, hogy (megtaláljuk vagy) tovább építsük sokdimenziós identitásunkat.

A darab végén elhangzó mondattöredéket így ki-ki maga kell hogy befejezze: ˝Te vagy a...˝

Jegyár: 2500 Ft, 2200 Ft, 1800 Ft

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeget szeggel

A Nemzeti Táncszínházban 2008 őszén bemutatásra került, Schwajda György ötlete alapján készült,… Tovább olvasom