Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Le kell zárni a Diana-aktát!

„Cirkusszá" fajult a néhai Diana hercegnő halálának körülményeit vizsgáló londoni felső bírósági eljárás, amelyet azonnal be kell fejezni – ezt a felhívást intézték brit alsó- és felsőházi képviselők az eljárást vezető bíróhoz, aki – példátlan módon – a jövő hétre aktív titkosszolgálati operatív tiszteket rendelt be meghallgatásra.

A Diana-ügyet végleg lezárni hivatott, hivatalosan halottkémi vizsgálatnak minősülő esküdtszéki meghallgatássorozat négy hónapja folyik, de eddigi csúcspontját a héten érte el, az összeesküvés-elméletek fő szószólójának, Mohamed Fayed brit–egyiptomi mágnásnak, illetve a brit külső elhárítás, az MI6 volt főnökének beidézésével.

Összeesküvés-elmélet

A maga nemében mindkét meghallgatás példátlan volt. Fayed, a világhírű londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló tulajdonosa, akinek fia, Dodi a walesi hercegnővel együtt halt meg a több mint tíz évvel ezelőtti párizsi autószerencsétlenségben, a királyi családtól Tony Blair volt miniszterelnökön és a francia mentősökön át Európa és Amerika szinte összes titkosszolgálatát bűnrészesnek nevezte az általa vélelmezett gyilkosságban. 

Dodi éd Diana.

Kitüntetett helyet biztosított e szereposztásban Fülöp hercegnek, II. Erzsébet királynő „rasszista és náci" férjének, aki úgymond, a merényletet kitervelő és végrehajtó egész hálózat élén állt, és egyébként is – az MI6-tal együtt – ténylegesen ő irányítja Nagy-Britanniát.

Bíróságon Vall a titkosszolgálat

Ezután tette meg higgadt tanúvallomását Sir Richard Dear-
love, az MI6 volt főnöke, aki tömören „teljes képtelenségnek" és „nevetségesnek" minősítette a Fayed által előadottakat. Sir Richard külön kiemelte, hogy azon csaknem negyven év alatt, amelyet ő a cégnél töltött, a szolgálat senki ellen semmiféle merényletet nem követett el.
Dearlove megjelenése egy nyilvános bírósági eljáráson önmagában is példátlan volt, ugyanis az MI6 – és a belső elhárításért felelős testvérszervezete, az MI5 – korábban soha semmilyen körülmények között nem cáfolt és nem erősített meg titkosszolgálati műveletekről szóló értesüléseket vagy pletykákat. A meghallgatásokat vezető bíró azonban – Fayed jogi csapatának indítványára – egy még nagyobb tabut is ledöntött: jövő hétfőre az MI6 tíz aktív, illetve volt operatív tisztjét idézte be tanúvallomás végett.

Fayed műsora az egész ügyet cirkusszá változtatta, és az eljárás tiszta idő - és pénzpocsékolás.  A bizottság egy másik tagja szerint valakinek most már le kellene állítania Fayedet. 


Fayedet le kell állítani!

A döntés súlyát jelzi, hogy a brit külügyminisztérium külön nyilatkozatban látta szükségesnek leszögezni: a kormány változatlan politikája, hogy nem erősít meg és nem is cáfol titkosszolgálati ügyeket, így azt sem, hogy adott személyeknek egyáltalán van vagy volt-e kapcsolatuk a brit elhárítással (ez csak a szolgálatok első számú vezetőire nem vonatkozik, akiket most már megneveznek). 
A beidézetteknek ezért lehetőségük lesz arra, hogy névtelenül tegyék meg tanúvallomásukat.

Több brit parlamenti képviselő azonban csütörtökön közzétett felhívásában annak a véleményének adott hangot, hogy Fayed ügyvédei „túl messzire mentek" a titkosszolgálati ügynökök beidéztetésével, és felszólították az eljáró bírót, hogy fontolja meg a vizsgálat befejezését.
Lord Foulkes, a hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottság egyik felsőházi tagja a csütörtöki The Timesnak azt mondta: Fayed „műsora" az egész ügyet „cirkusszá" változtatta, és az eljárás „tiszta idő- és pénzpocsékolás". A bizottság egy másik tagja szerint „valakinek most már le kellene állítania Fayedet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyő Iván, a nők bálványa

Arról szívesen beszélek, hogy miért nem beszélek a magánéletemről – jelenti ki Fenyő Iván, a 9… Tovább olvasom