Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Jókai Anna beszélni szeret, nem írni

Jókai Anna országszerte turnézik, nem író-olvasó találkozókra jár – beszélgetni szeret. Azt mondja: nem politizál.

Azt mondja: nem politizál. Kényszerből ír, mostanában rövid műveket fogalmaz. Vigyáz a kondijára, hogy értelmesen élhessen. És ez nem új évi fogadalma.

Okosan élek – magyarázza a titkát az írónő. Rövidebb lélegzetű dolgok foglalkoztatják, nem köti íróasztalhoz újabb regény. Nem iszik, nem dohányzik. Ébredés után egy kávéval kapcsolódik a nap vérkeringésébe. Rendszeresen tornázik, vigyáz a kondíciójára. Hetvenhárom éves kora ellenére fáradhatatlanul járja az országot; szerepel, beszédet mond, meghallgat.

– Szükségem van a jó erőnlétre, mert mindig megyek, amikor szeretettel hívnak. Szeretek beszélni, szívesen mondom el a gondolataimat. Nem fogalmazom meg előre a beszédemet, a terembe lépve körbenézek: kikhez is kell szólnom, a közönségem alakítja a szavaimat, a hangsúlyokat – enged bepillantást a módszerébe. Úgy látja: férfiak is sokan olvassák a műveit, valószínűleg azért, mert nem édeskés a világuk, inkább bölcseleti síkon mozognak. Jókai Anna azokra ugyanúgy odafigyel, akik egy sorát sem olvasták.

– Nem író-olvasó találkozóra járok, hanem „lelkigyakorlatra". Kaptam a képességet, tudok írni, és úgy tűnik, beszélni is. Írni ráadásul egyáltalán nem szeretek, papírra a „muszáj dolgokat" vetem – árulja el az írónő. – Felpezsdít a szó, nincsen sok időm hátra, ezért úgy kell eltöltenem, hogy értelme legyen. Életritmusomba mostanság már a naplóírás sem fér bele. Gárdonyi Gézát és Fekete István állatregényeit viszont szívesen forgatom és ajánlom gyerekek és felnőttek kezébe is a rémmesék helyett. Szellemi mentoraim Hamvas Béla, Kodolányi János és Várkonyi Nándor, velük indulok szellemi kalandokra. Az utóbbi időkben esszenciálódott gondolataimat esszébe, meditációba, szabadversbe vagy imába öntöm.
Kortársai közül Jókai Anna diplomatikusan nem említ meg senkit, kivételesen elzárkózik a válaszadás elől.

– Nyílt politikába nem bocsátkozom, noha léteznek olyan erkölcsi kérdések, amelyek nem politikai, hanem emberi ügyek, és azt a politikát támogatom, amelyről azt gondolom, hogy ehhez a legközelebb áll – vállalja fel a véleményét. – Rólam az országban mindenki tudja, mit gondolok és mit szeretek.  A régi rendszerben is olvasott író voltam, akik akkoriban megszerettek, nem lettek hűtlenek hozzám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A názáreti Jézus arcai

Mit jelent ma a karácsony, ha eltekintünk az ünnepi étkezésektől, italozásoktól és az… Tovább olvasom