Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Ha Afrikából jöttetek, miért nem vagytok feketék?

Humoros, érdekes és izgalmas jelenetek is tarkították az idén 45 éves fennállását ünneplő Testvériség néptáncegyüttes évtizedeit.
Hatalmas sikerrel adott gálaműsort nemrég a 45 éves soproni Testvériség néptáncegyüttes; összesen százharmincan léptek színpadra, az utánpótláscsapatból a 4 évestől a 74 éves veterán táncosig.
Szerelmek szövődtek

– A negyvenöt év alatt igazi közösséggé forrt az együttes: szerelmek szövődtek, házasságok köttettek, generációk nőttek „be" a Testvériség karába – összegez Csoltói József Aranysarkantyú-díjas táncos, az együttes művészeti vezetője, akinek – és a nagy elődnek, Brieber Istvánnak – koreográfiái nyomán számos alkalommal ért el kitűnő minősítést a Testvériség. A táncegyüttes bejárta egész Európát.

A táncok előadásánál azonban történtek nem hétköznapi esetek is.


Hason csúszva Bécs előtt

– Emlékszem, a hetvenes évek végén a bécsi operabálon is felléptünk, az osztrák felső tízezer bálján, amely akkor elátkozott helynek tűnt a táncosoknak – meséli Regényi János, aki több mint három évtizede tagja az együttesnek. – Valamennyi szereplő tánccsoport – a szlovák, a szentmargitbányai és a soproni is – bakizott. A tükörfényesre lakkozott parketta tehetett minderről. Még a bőrcsizma talpa sem állt meg rajta: olyan volt a padló, mint egy jégpálya. A szlovákok hegyi táncot jártak: ostorcsapások kíséretében felugrottak, de mindenki elnyalt, amikor padlót kellett volna fogniuk. Mi kalocsai táncot adtunk elő: egyik táncosunk megbotlott, magára rántotta a táncpartnerét, aki megijedt, gyorsan felugrott. Ugyanezzel a lendülettel felhúzta társát, de ez meg olyan intenzitással történt, hogy a csúszós parkettán ismét elestek, csak most a férfi borult a nőre. De ezzel még nem volt vége a megpróbáltatásnak, amikor már kifelé szaladtunk a színpadról, ugyanez a pár megcsúszott, s a színpad közepétől egészen a széléig hason csúszva búcsúztak a fényes bécsi közönségtől.


Ki a király?

– Az idők során több tízezer kilométert utaztam velük, számos élménnyel gazdagodva – mondja Horváth Vilmos, a Testvériség Kisalföld Volán-os „udvari szállítója", akinek két, immár felnőtt gyermeke, Kati és Gábor is tagja az együttesnek. – Például 1983-ban 12 napos turnén lenni Svédországban nem köznapi utat jelentett. Már csak azért is, mert akkor Svédországba nem lehetett bevinni alkoholos italt. Ők nem „harcoltak" az alkoholizmus ellen, egyszerűen betiltották azt. Olyan helyeken táncolt az együttes, hogy minden tagra jutott egy-egy kristálycsillár, a frissen facsart narancs- és más gyümölcsdzsúszt kristálykancsókban kínálták, de rendes „ital" nem volt. Magyar és német táncokat járni viszont sör és bor nélkül elképzelhetetlen. Így aztán a táncosok – még idehaza – a csizmákat és minden arra alkalmas jelmezt „italbeszállítói" szerepkörrel ruháztak föl, sikerrel. Még a repinek szánt tokaji aszúkat is csak így sikerült átcsempészni a svéd határon. Svédországból hazafelé menet viszont egy németországi városkában is fellépett az együttes. Először is literes krigli sörökkel vártak bennünket a németek, amit óriási ovációval fogadott a társaság, s ez megadta az előadás alaphangulatát. Olyan fergetegesre sikerült a Testvériség műsora, hogy az ottani polgármester attól félt, leszakad a színpad, s hol fog akkor kampánybeszédet tartani a közelgő választásokkor? Írországba egy zöld-ezüst metálszínű Volán-autóbusszal utaztunk háromhetes turnéra 1986-ban. Az írek színe pedig a zöld: azt hitték, az ő kedvükért festettük zöldre a buszt, és így mi voltunk a legnépszerűbb csapat a fesztivál 18 nemzeti együttese közül. Viszont annyit nem tudtak rólunk, magyarokról, hogy volt, aki megkérdezte: ha Afrikából jöttetek, miért nem vagytok feketék. Ki nálatok a király? Hogy leegyszerűsítsük a kérdést, mondtuk: hát a Kádár... Az is emlékezetes marad, hogy a londoni repülőtér melletti egyik parkolóban, miközben húztak el fölöttünk a Concorde-ok, mi a hazulról vitt alapanyagokból harmincliteres kondérban babgulyást főztünk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesleges klímapánik?

Osztrák tudósoknak lavinák tanulmányozása alapján sikerült rekonstruálniuk az utóbbi tízezer év… Tovább olvasom