Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

''Győrt nagyon kedvelem''

"A szegénység relatív fogalom." – mondta Vágó István lapunknak, aki hazai és küldöldi élményeit is megosztja az olvasókkal.

– A világ újkori hét csodájára gyűjtik épp a voksokat az interneten. Ha Vágó Istvánon múlna, melyik hét építészeti remekmű kerülne be a világ hét csodája közé?
– Fogós kérdés elsőre. Hozzám közelebb állnak a közösségi, mint az egyéni alkotások. Ez persze nem azt jelenti, hogy Gustave Eiffel munkásságát nem becsülöm, csak nekem többet jelent az Eiffel-toronynál a kambodzsai Angkor-Wat templomváros. Az 1780-as években épült bangkoki királyi palotát szintén fenomenális csodának tartom. Itt őrzik a világ legnagyobb smaragdját, amiből Buddha szobrát faragták ki. Ezenkívül számomra napjaink modern épületei is rendkívül értékesek. Hogy csak egyet említsek: a bilbaói Guggenheim Múzeum nem csupán a kortárs kultúra fellegvára, de egyben lenyűgöző építészeti remekmű is.

– Figyelve az utazásról szóló előadását, feltűnt, hogy a Föld bármely pontján járjon, mintha tudatosan keresné fel az adott ország legszegényebb negyedeit.
– Jussak el bárhova, valóban előszeretettel szívom magamba a hely légkörét, s igyekszem minél jobban megismerni az ott élő nép kultúráját, minél közelebb kerülni a brazil, laoszi vagy perui emberekhez. Ahhoz ugyanis nem kell több ezer kilométert utazni, hogy süttessük a hasunkat, s strandoljunk naphosszat – erre kiválóan megfelel a Balaton. A szegénység nagyon relatív fogalom. Jártam Thaiföldön olyan nyomornegyedben, ahol a családfők átlagkeresete a magyar minimálbértől is fényévekre van, mégis minden szobába jutott televízió. Mint ahogy nekünk sem szabad megnyugodnunk. Hiába próbálnak azonban meggyőzni bennünket arról egyesek, mennyivel jobban élünk, mint a románok vagy a bolgárok, tán jövőbe mutatóbb volna, ha ezentúl nem a Kelethez, hanem a Nyugathoz mérnénk magunkat.

GYŐRI SZILVESZTEREK ÉS SZÍNHÁZI ESTÉK

– Ha Magyarországon kellene megnevezni hét csodát, akkor mely települések szerepelnének Vágó István listáján?
– Itt is inkább a közösségi tereket emelném ki. Hiszi vagy sem, de nekem Magyarországon sokáig etalon volt Győr. A hangulatos sikátoraiba, sétálóutcáiba úgy szerettem bele, hogy viszonylag későn, a kilencvenes évek elején ismertem meg a várost. Nemegyszer szilvesztereztem Győrben, mint ahogy az is szép emlék, amikor a Győri Nemzeti Színház Turandot operájában a „Legyen ön is milliomos!" kellékei voltak a díszletek. Ahogy hallom, a Nemzetiben mostanság új szelek fújnak Győrben, s így lehet, hogy a jövőben engem sem hívnak majd meg annyiszor, mint korábban. Pedig szívesen jönnék.

– Miért mondta úgy, hogy „sokáig etalon volt Győr"? Mi változott meg?
– Pontatlanul fogalmaztam. Győrt most is nagyon kedvelem, de úgy érzem, hogy az utóbbi években négy-öt másik magyar nagyváros felkapaszkodott a szintjére, sőt, egyesek talán le is hagyták.

– Beszéljünk kicsit a „Legyen ön is milliomosról!". A ménfőcsanaki Bezerédi-kastélyban tartott beszélgetésen úgy fogalmazott, hogy a műsor túljutott a zenitjén.
– A kereskedelmi csatornáknál kizárólag a nézettségi mutatók dominálnak. A „Legyen ön is milliomos!" éveken keresztül a három legnézettebb magyar műsor közé tartozott, az utóbbi időben kicsit hátrább csúsztunk, de még mindig biztos helyünk van a top 10-ben.

– Nem érzi úgy, hogy a tévés vetélkedők piacán azért számítanak továbbra is piacvezetőnek, mert a konkurencia képtelen kitalálni egy épkézláb kvízműsort?
– Erre nehéz bármit válaszolni. Egyrészt a „Legyen ön is milliomos!" világszerte az elmúlt évtized messze legsikeresebb vetélkedője, a Föld 58 országában játsszák jelenleg. Ez önmagáért beszél. Másrészt, ha a konkurens csatorna elő is rukkolt vetélkedőkkel az utóbbi időben, nem eresztették össze azonos műsorsávban a „Legyen ön is milliomossal!". Így viszonyítási alapunk sincs nagyon.

– Figyelemmel kíséri más csatornák vetélkedőit?
– Gyakran megesik, hogy a feleségemmel megnézünk néhányat.

– Akkor ezek szerint véleménye is van a műsorokról.
– Van bizony.

– Esetleg olvasóinkkal is megosztaná, mit gondol a többi kvízről?
– Nem hiszem, hogy tisztességes eljárás lenne részemről. Annyit talán mondhatok, hogy egyes vetélkedőkben néha olyan hibákat ejtenek, amiket mi követtünk el 25 éve a Magyar Televízióban. Ez kétségkívül bosszant.

FIZETÉS MUNKA NÉLKÜL

– Az egyik volt főiskolai évfolyamtársam játszott a „Legyen ön is milliomosban!"...
– S meddig jutott?

– A 200 ezres kérdést bukta el.
– S azért esett ki, mert aljasan viselkedtem?

– Nem. Legalább két percig győzködte, hogy jól gondolja meg, ki játszotta a Hyppolitban a lakájt. Végül vesztére Kabost jelölte meg. Viszont ő említette annak idején, hogy a kérdések kitalálásában állítólag Vágó István előszeretettel segédkezik.
– Ez nem igaz. Néha vannak vitáim a kérdések szerkesztéséről a producerekkel, de játékosoknak szánt feladványokat soha nem készítettem.

– Ha ön ülne a rettegett székben, mennyire tudná a választ a kérdésekre?
– Elég sokra tudnék felelni. Persze nem azért, mert olyan okos vagyok, hanem mert a vetélkedőműsorokban örök szabály, hogy a feladatok száma véges. Én pedig már több mint harminc éve ebben az „iparban" dolgozom.

– Több újságban is megjelent, hogy Vágó István is visszatart a közszolgálati médiába. Van ezeknek a pletykáknak bármi alapjuk, vagy valóban az RTL Klubtól megy majd egyszer nyugdíjba?
– Valószínűleg a bulvársajtó abból vonta le ezt a következtetést, hogy az MTV ötvenedik születésnapjára forgatott „Van benne valami" felvételén remekül éreztem magam. Ennek ellenére nyugodtan készpénznek veheti, hogy nem fogom elhagyni az RTL Klubot. Olyan szerződést kötöttünk ugyanis a csatorna vezetőivel, hogy ha lekerül a műsorról a „Legyen ön is milliomos!", akkor is inkább átutalják a fizetésemet. Ehhez a ponthoz egyébként a csatorna vezetői ragaszkodtak. Talán nekik ez jobban megéri, mintha esetleg egy másik csatornán nézőket vinnék el az RTL Klubtól.

– Végezetül: akadnak játékötletei a „Legyen ön is milliomos!" után?
– Nem is egy, de ezek egyelőre maradjanak az én titkaim.

Szeghalmi Balázs

 

Vágó István: Nem kell több ezer kilométert utazni, hogy strandoljunk naphosszat – erre kiválóan megfelel a Balaton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyog a világra

Az egykori tájfutó-világbajnok, Monspart Sarolta az alternatív járgányok második győri találkozójára érkezett a megyeszékhelyre. Miután lelkesen megtekintette a fiatal mérnökök guruló találmányait, a Kisalföld egy beszélgetés erejéig a Duna-partra csalta el a tizennégyszeres bajnoknőt. Itt – többek közt – szóba került az is, hogyan tette magát túl a sportkarrierjét derékba törő kullancscsípésen. Tovább olvasom