Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Fesztiválok kora

Van, aki pénzt, van, aki ismertséget, más egy jó (nagy) bulit vagy a település idegenforgalmának fellendülését várja attól a rendezvénytől, amit manapság illik fesztiválnak nevezni. Ez lett a trend.


A választék óriási, csak az a kérdés, van-e létjogosultságuk az újabb és újabb fesztiváloknak, ha a főszezon egy-egy hétvégéjére már három-négy is jut...

A fesztiválok korát éljük. Míg korábban évente két-három nagyvárosi rendezvénysorozatot illetett ez a megnevezés, idén egymást érték a dzsemborik vidéken is. Más és más céllal szervezték meg őket, volt, amelyik csak egynapos volt, mások egy hétig is kínáltak programokat.


Verseny a vendégért

Kezdetben voltak a ˝napok˝ és ˝hetek", a ˝nyarak˝ és a ˝játékok˝, azaz például a Soproni Ünnepi Hetek, a Győri Nyár, a Szegedi Szabadtéri Játékok. Néhány évtizedig ezektől a rendezvényektől várták a helyiek és a vendégek egyaránt, hogy fesztiválhangulatot teremtsenek. Aztán a hivatalos keretprogramokon belül megszülettek a speciális rendezvények: a zene, a hagyományőrzés, a folklór vagy éppen a sport égisze alatt. A következő lépcsőben már a nagyvárosi fesztiválok is úgy versengtek egymással, hogy specializálódtak, így született meg például a szombathelyi Savaria Fesztivál, ami három-négy napra a Római Birodalom idejét varázsolja a vasi megyeszékhelyre, s rendkívül népszerűvé vált. Ahogy egyre nagyobb tömegeket kezdtek vonzani a mind színvonalasabb események, a falvak is bekapcsolódtak a versengésbe. Mindenki azt tette a zászlajára, amije van, s ami reményei szerint másnak még nem jutott eszébe. Így született meg az iker-, a bodza-, a dió-, a gesztenye-, a szüreti, az egyetemi, a Liszt-fesztivál – és hosszan lehetne sorolni.


– Tényleg sok lett már a fesztiválból, de én mindenképpen különválasztanám a nagy zenei rendezvényeket és a falvak közösségi eseményeit. Előbbi kategóriában az újaknak már nem nagyon jut lehetőség és elsősorban a minőség, a programok sokszínűsége a döntő, míg az utóbbiaknak mindig lesz létjogosultságuk. A két dolog egészen másról szól – vélekedik Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál egyik szervezője.


Válság helyett nézőrekord

Az egyik ˝legrégebbi˝ és töretlenül népszerű fesztivál az EFOTT, az egyetemisták és főiskolások találkozója, amit minden évben más helyszínen és mások rendeznek meg, így a színvonal is hullámzó. Idén Baja volt a házigazda és a rendezvény látogatottsági csúcsot döntött: 64 ezren szórakoztak a Petőfi-szigeten megrendezett hallgatói fesztiválon.

Úgy tűnik, a válság épp a fesztiválozókat hagyta hidegen, mert a résztvevők számát tekintve rekordot állított fel a Sziget, a VOLT, a Balaton Sound és a Hegyalja fesztivál is.


A legnagyobb hazai zenei rendezvényre, a 17. Sziget Fesztiválra 390 ezren voltak kíváncsiak, ez ötezerrel több a korábbi csúcsnál. Csak a zárónapon 68 ezren csápoltak a színpadok előtt. A Sziget Kft. közel százmilliós nyereséggel zárta az idei dzsemborit. Ennél is jobb ˝üzlet˝ volt 2009-ben a Balaton Sound, ahol a 94 ezer néző 200 milliót hozott a szervezők konyhájára. Eredményes volt a soproni VOLT is, a 79 ezer látogató után 70 millió forint nyereséget könyvelhettek el.


VOLT, SZIN

A VOLT idején Sopron lakosságának száma a duplájára nő. Bár a városvezetés évek óta támogatja a rendezvényt, mindig vannak ellenzők is. Ki a zajra, ki a megnövekedett forgalomra, ki a természetkárosításra panaszkodik. A többség azonban elismeri a szervezők munkáját és örül, hogy a város ad otthont a VOLT-nak.

˝Zajgond˝ idén Szegeden volt. A 2003-ban újraindított Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) harmadik éve költségvetési támogatás nélkül működik és Magyarország egyik legnépszerűbb ifjúsági fesztiváljává vált. Hetedik éve már, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok a mostani helyszínén, azaz a belvároshoz közel, az Újszegedi Partfürdőn várja évente látogatóit. A zárónapon a szervezők több színpadon is műsorváltozást hajtottak végre, mert sok volt a zajpanasz... Ennek ellenére Szegeden is rekord született nézőszámban: a tavalyihoz képest négyezerrel többen, az öt nap alatt összesen 62 ezren voltak Partfürdőn. A SZIN-en végzett kutatás gyorsjelentése szerint jól érezték magukat: a fesztiválozók 82 százaléka meg, illetve teljesen meg volt elégedve a rendezvénnyel.

Persze Győr sem szűkölködik fesztiválokban: a Győri Nyáron belül is több fesztivált rendeztek és a környék is bővelkedik rendezvényekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok, akik sokra vitték külföldön

Talán országunk kicsisége sarkall bennünket arra, hogy állandóan a határokon túlra is figyelünk,… Tovább olvasom