Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Fény és hit az angyaloktól

„Az én szívemben mindennap megszületik a kis Jézus. Számomra a karácsony háromszázhatvanöt napig tart, mert az esztendő egyetlen napján sem lehet szeretet nélkül élni" – vallja Markó Iván táncművész, aki nemrégiben kapta meg a Prima Primissima Díjat.
Az elmúlt években Markó Iván három különleges darabbal lepte meg a közönséget. Az Angyalok üzenete, az Emberi himnusz, a Seherezádé, más hangon, felerősítve azt a végtelen szeretetet hirdeti, amely „az Istentől kapott emberi lét lényege". Az utóbbi táncmű – az alkotó elmondása szerint – annak ellenére (vagy talán éppen azért?), mert „vérzivatarban született, erős visszhangra talált az emberekben.


Isten és a közönség velem van

– Mikor az előadások után megnyugodtam, próbáltam lebeszélni magamat, megfeledkezni a díjról, mondván: két jó dolog néhány hét leforgása alatt nem érhet egy embert. Elhessentettem a reményt, letakartam a gondolatot, aztán jött az a bizonyos este... Nem hittem el, hogy Prima Primissima díjas lettem! Fontos visszaigazolás számomra, hogy a jó Isten és a közönség velem van, szeret – emlékezett a díjátadásra Markó Iván.


– Milyen az a korszellem, amelyről legújabb darabja szól?

– Nagy gond van! A régi értékrend drámaian felbomlott az elmúlt húsz évben. Az előtte megélt félelemben az ilyen vagy olyan, de mégis diktatórikus körülményekben összefogtak az emberek. Húsz éve új isten született: a pénz. Ezt szolgálják, lelküket, szellemüket neki adják el sokan. Morálisan és érzelmileg is alávetették magukat. Hát ilyen a korszellem! No de mit kellene tenni? Először is számba venni, hogy miért szégyelljük magunkat, mit hibáztunk, mit vétettünk. Aztán miután kiürítettük a régi edényt, el kell döntenünk, hogy mivel töltsük meg újra!


– Például szeretettel?

– Igen. Arra mindennap szükségünk lenne. Számomra a karácsony éppen ezért háromszázhatvanöt napig tart. Az én szívemben mindennap megszületik a kis Jézus. Az esztendő egyetlen napján sem lehet szeretet nélkül élni.

Markó Iván
Markó Iván

Az összekapaszkodásban rejlő erő

– A Seherezádéról azt mondta, hogy női darab. Ez mit jelent?

– Kezdjük messzebbről! Van a lelkemben egy olyan bőrönd, amelyben egyszerre körülbelül ötven darab várakozik, és amelyik meg akar születni, ki akar jönni, azt megcsinálom. Ez nem tudatos. Érzelmi és lelki okok határozzák meg, hogy melyik valósul meg. A Seherezádénál úgy éreztem, meg kell mutatni a nőknek, milyenek a lehetőségeik. Szerettem volna, ha feltérképezzük, hogy a mi gondolati és látványvilágunkban ez hogyan képzelhető el. Mindez ráadásul nem kinyilatkoztatás részemről, hanem tapasztalat. A végkifejlet sokkal drámaibb annál, mint hogy választanunk kellene. Létünknek egy lényege van – és ebből a szempontból mindegy, hogy férfiakról vagy nőkről beszélünk –, mégpedig az, hogy egyetlen valódi tulajdonságunk van, ami fölött rendelkezhetünk: önmagunk. Ennek tudatában életünk alakulása, amennyire befolyásolni tudjuk, azon múlik, hogy le tudjuk-e győzni magunkat. A környezet, a genetika, a sors, a körülmények, ezek nem számítanak ebből a szempontból. Aki önmagát le tudja győzni, azt más nem győzheti le! Uralkodni magunk felett, ismerni saját lényünket, ez a legfontosabb eszközünk az életben, hogy megálljuk a helyünket.


– Mire mutatnak példát az angyalok?

– A szeretetre, a biztonságra, az érintés és az együtt repülés semmihez sem hasonlítható élményére. Fényt és hitet adnak, megmutatják nekünk az egymáshoz vezető utat és segítenek abban, hogy felismerjük egymásrautaltságunkat, az összekapaszkodásban rejlő erőt.


– Egyszer azt nyilatkozta, hogy álmában is táncol.

– Most másként fogalmazok: az álmaimért küzdök a valóságban, de a valóság utánam nyúl az álmaimban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnyerik a trófeát?

Katus Attila hatszoros világ- és kétszeres Európa-aerobikbajnok, személyi edző, életmód-tanácsadó.… Tovább olvasom