Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

És akkor az ember boldog

Megdöbbentette az országot a legismertebb magyar hegymászó, Erőss Zsolt döntése: ha már a jobb lába nem gyógyulhat meg tökéletesen, inkább vágják le térd alatt, mert van olyan protézis, amellyel viszont lehet hegyet mászni.

Ő folytatni akarja, ha lehet, már idén ősszel. Bár nincsenek igazán magas hegyeink, nálunk is egyre többen vannak, akik tudják, miért érdemes időről időre visszatérni a felhők fölé.

Magyar hegymászókról szólnak a hírek: októberben négyfős csapat készült megmászni azt a Himalája szomszédságában lévő 6079 méteres csúcsot, ahol ember korábban nem járt – aztán október 13-án mindnyájan eltűntek, hiába kereste őket a helybeli mentőkkel, katonákkal együtt Mécs László, az egyik legképzettebb magyar alpinista. Utóbb kiderült: ott, ahol járhattak, nagy mennyiségű jég omlott le. December közepén három magyar hegymászó került bajba a Magas-Tátrában. A Téry-szurdokban rekedtek, de a hegyi mentők épségben hozták ki őket.

Erőss Zsolt
Erőss Zsolt

Egy hiba és a következménye

Január 2-án, szombaton pedig szintén a Magas-Tátrában, a Sárkány-völgyecske egyik hójáratában, ereszkedés közben indult meg a lavina három magyarral. A túravezető, a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt csúszás közben jégcsákányát és hágóvasát a hóba vágta, hogy lefékezze zuhanásukat, de mindkét lába eltört, és két bordája is. Utóbb azt mondta, hogy hibáztak: ˝Mindig jól meg kell választani a célt. A hétköznapi életben pofára lehet esni, de itt nálunk súlyosabb következménye van a kudarcnak.˝ A 42 éves, baráti körben Hópárducként ismert férfi, aki ipari alpinistaként tartja el a családját és keresi meg a hegymászásra valót, ezután a kívülállók számára megdöbbentő döntést hozott. Mivel jobb lába olyannyira roncsolódott, hogy az orvosok nem garantálták, hogy ezzel még sportolhat, ő maga kérte: amputálják a sérült részt. Minderről úgy beszélt, mintha csak a bokája ficamodott volna ki. Műlábbal ugyanis lehet hegyet mászni, s az ő élete attól teljes, ha úgy élheti, ahogyan a balesetig. Zsolt, aki eddig nyolc 8000 méter fölötti csúcsra jutott föl, azt mondta, segített neki a döntést meghozni, hogy jól ismeri Szendrő Szabolcsot, aki 16 éves kora óta él műlábbal, jó barát és szintén hegymászó, mégpedig nem is akármilyen. Ősszel, de legkésőbb jövőre folytatni szeretné a Himalája-expedíciót, amelynek a fentebb említett Mécs Lászlóval és Kollár Lajossal együtt tagja. A 8586 méter magas Kangchenjunga csúcsának márciusi meghódításáról le kellett mondania, de a társak a sérült barát kedvéért most olyan célt választanak, amely neki sem okoz majd gondot. Gyűjtés indult egy speciális protézis beszerzésére, a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. pedig tízéves szponzori megállapodást kötött Zsolttal.


Tízezer hegyi magyar

Körülbelül tízezren élnek Magyarországon, akik tisztában vannak azzal, mihez ragaszkodik Zsolt annyira, hogy szó szerint a fél lábát odaadta érte. Ebbe a tízezerbe beleértendő minden olyan ember, aki rendszeresen hegyek között túrázik, szervezetten vagy magányosan. A képzett, magashegyi hegymászók is több ezren vannak, de sajnos nincs pontos nyilvántartás, elsősorban azért, mert sokan közülük azt gondolják, nem akarnak a tagdíjukból valaki mást támogatni – halljuk Kunos Gábortól, aki a szakág sportszövetségének tagja, maga is hegymászóoktató és túravezető. Hozzáteszi: egyre többen vannak, akik különböző szinteken művelik ezt a sportot. Amely nyilván egyidős az emberrel, mint a vadászat, de az alpinista nem ejt zsákmányt, csak az élményt viszi magával. Speciális felszerelés kell, a jó erőnlét és a felkészültség mégis fontosabb: a 4810 méter magas Mount Blanc első meghódítói, Jacques Balmat és Michel Paccard 1786-ban ugyanúgy saját tűrőképessé-
gük határait tornázták följebb és följebb, ahogyan 1953-ban az új-zélandi Edmund Hillary a világ legmagasabb, 8850 méteres hegyére menet, majd ugyanott 2002 májusában Erőss Zsolt.

2002-ben a világ tetején.
2002-ben a világ tetején.

Akadnak, akik a szabadság sportjáról, a csönd szépségéről beszélnek, mások arról, hogy a csúcson pontosan tisztába jön az ember azzal, milyen kicsi, de ez ott nem nyomasztja, hanem épp megnyugvással
tölti el.


Az istenek is ott vannak

Nem véletlen, hogy keresztény legendák szólnak a hegyre följutó és megvilágosodó emberről, hogy a nevezetes hegyeknek volt remetéjük. A görög istenek is hegyen, az Olümposzon élnek, a hindu mitológia más csúcsot, a Meru-hegyet tartja számon ilyen helyként. Ezt több ismert hegycsúccsal is azonosítják, így a Mount Everesttel vagy a Csomolungmával, amelynek szanszkrit neve azt jelenti: az istenek lakóhelye. Azért a hegymászás, túrázás élménye nem csak a világ tetején élhető át. Erőss Zsolt azt mondja, a természet megismerése az első lépés: ha valaki hegyet akar mászni, ne sziklafalon kezdje, főleg, ha alföldi ember, hanem menjen túrázni.

Erőss Zsolt és felesége, Sterczer Hilda.
Erőss Zsolt és felesége, Sterczer Hilda.

– Hogy miért érdemes visszamenni? A hegymászás olyan nekünk, mint a festőnek a festés – feleli lapunk kérdésére az alpinista. – Az alkotáshoz lehet hasonlítani azt, ahogyan elindulunk, haladunk fölfelé, és aztán elkészül a kép. Az embernek szüksége van arra, hogy olyasmit műveljen, ami a létfenntartásán túl is fontos neki, különben például inni kezd. Hát ne igyon, hanem lehetőleg mozduljon ki otthonról minél gyakrabban, és ismerje meg a világot.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. Truder 2010. január 19. 17:39
  „64. hozzászólás dr73 2010.01.18. 23:24

  Természetesen nem meggyőzni akartalak...csak én is leírtam a véleményem.
  Természetesen vannak a hétköznapok hősei, akiket te említesz,(de arról az a véleményem, hogy tesszük a dolgunkat...ez az élet rendje) de e cikk nyomán most nem róluk volt szó, mert ennek az apropóját ez a szerencsétlen baleset adta..”
 • 66. fortuna54 2010. január 19. 14:25
  „58-as.Ha valaki 1000 méteren a bányában veszti el a lábát,arrol nincs szentbeszéd?Neki is hivatása volt a bánya,ö is abbol tartotta el családját. Talán ö is boruljon le,a hegyeken mászkálló elött?”
 • 65. Agent 2010. január 19. 05:57
  „",nem pedig elslisszanni a problémák elől magaslatokat mászni,majd bajba jutni és várni a csodát."
  ....
  ezek az emberek nem a problémák elől mennek hegyet mászni, hanem ez a hivatásuk, még ha nehéz is megérteni.
  A csodavárás az az, amikor az ember semmit nem csinál, csak néz ki bután a fejéből, hogy miért nem jut egyről a kettőre, nem tudom te hol láttad ezt a cikkben.”
 • 64. dr73 2010. január 18. 23:24
  „Truder

  Rengetegen vannak imigyen.
  Erővel és összhangban a környezetükkel....célok,melyeket megvalósít,döntések,stb. és blablabla.
  Már ne haragudj,de rengetegen űzik mindezt.Csak épp a mindennapok hegycsúcsait döngetik nagyobb energiával és felelősséggel ennél a józan bolondnál.Nem bántva senkit és aggódva a betevőért,nem pedig elslisszanni a problémák elől magaslatokat mászni,majd bajba jutni és várni a csodát.
  Ritka jó dolog helyett a ritka marha jut eszembe róla.....sajnálom,de ez a véleményem és nem tudnak meggyőzni az ellenkezőjéről.”
 • 63. Truder 2010. január 18. 19:02
  „Dr 73

  Talán attól, hogy annak a szenvedélynek tud hódolni, amit szeret.Stabilan, eltelve erővel, összhangban, harmóniában a környezetével. Vannak céljai, amiket megtervez, és véghez is visz. Fontos kérdésekben határozottan tud dönteni, a gondolatokból, terveken át tetteket kovácsolni. A munkájából akar, és tud áldozni a kedvenc időtöltésére. Mindezt derűvel, és jókedvvel, őszintén. Nem bántva senkit, és semmit. Nem félni, hanem a jelenben lenni, abban élni. Azokkal, akik fontosak a számára, akiket szeret. És ez egy ritka jó dolog.
  Tudod, milyen sok ember szenved ennek hiányától..csak nem tud, nem akar érte tenni..”
 • 62. fortuna54 2010. január 18. 15:52
  „57-es.Én csak realista vagyok”
 • 61. dr73 2010. január 18. 13:41
  „viperetta
  Nem értem hogy sorolhatod ide az olimpikonokat.Értelmezési problémákkal küzdesz..
  Ugyan,miért irigyelnék egy ilyen embert?Nem ismered életem,így ne írogass könnyelműen.
  Visszatérve hegymászónkhoz,hisz nyitott könyv mindenki számára,mond:mitől tiszteletre méltó?”
 • 60. Truder 2010. január 17. 21:03
  „Akik a maguk megkeseredettségét ily módon vetítik ki másra, szót sem érdemelnek..”
 • 59. viperetta335 2010. január 17. 21:00
  „dr73 a jólfésült életeddel biztosan te is jót teszel a magad módján,de ne nevezd betegnek azt,aki hegyet mászik és ettől boldog.Ne adakozz,ha nem akarsz.Az olimpikonokat el tudod fogadni?Az abnormális életükkel,hogy gyerekkoruktól kezdve a másodpercekért futnak-úsznak?Erőss Zsoltot nem,mert megmássza a Himaláját?
  Tiszteletre méltó ez az ember,és azt hiszem,aki nem így látja,egyszerűen irigyli...”
 • 58. RickCartman 2010. január 17. 20:49
  „Agent, jól beszélsz!
  Miuán van szerencsém személyesen ismerni Zsoltot, egy pillanatig sem kételkedtem, hogy ezt a döntést meghozza, és biztos vagyok benne, hogy mászik még nyolcezrest.
  Akik pedig rácuppantak erre az adakozós-témára, tényleg rágcsáljanak gyökeret a barlangjukban, de szigorúan csak a telekhatáron, vagy lakáson belül, ott nem érheti baj őket (kivéve, ha a szomszéd bácsi rájuk nem robbantja éjszaka az ötödik emeletet :-) ) Ne költözzetek ilyen veszélyes helyre:D”
 • 57. zotya975 2010. január 17. 20:45
  „Nem kell csakazértis megduplázni, mert akkor te nem azért adod, mert komolyan gondolod, hanem dacból. Lelkileg nagyon szegény ember lehetsz, ha kivetnivalót találsz más szórakozásában, boldogságában, életörömében.”
 • 56. fortuna54 2010. január 17. 20:31
  „AHA, azért ha nagyon akarod,téged is engednek adakozni a nemes célra. Ha ez sikerül,légyszives tudasd velem.Különben a hegymászó fiatalemberrel semi bajom,hanem az álszent segnyalokal.Énis kivánok neki sok sikert,a továbi céljai eléréséhez.”
 • 55. AHA 2010. január 17. 20:21
  „Fortuna
  Gondolom meg sem fognak keresni engem személy szerint,hogy adakozzak.
  A barátai és ismerősei ismerik azokat a köröket ahol sikerrel járhatnak.
  De ha tovább is olvasod akkor azt is láthatod,hogy egy biztosító társaság 10(!) éves szponzori megállapodást kötött vele,úgyhogy máris meg van a zseton.Biztos nem véletlen kötötték meg vele.”
 • 54. fortuna54 2010. január 17. 20:14
  „49-es.Csak vagányságbol kérdem töled,mennyit adományozol?Ha tudod bizonyitani,én csak azért is megduplázom.Ha pedig olyan menö vagy,ne gyüjcs,hanem te fizes. Áll az alku? Különben,hálás vagyok a barátságodért.”
 • 53. Agent 2010. január 17. 20:13
  „51, ebben nem kételkedem:)
  Ja, pár éve elszakítottam pár szalagot a térdemben (síelés persze mi más:):), itthon műtötték kétszer (a második csak csavar kiszedés) fél évre rá újra síeltem ahogyan azóta is - soha nem fordult meg a fejemben, hogy abbahagynám a síelést. Ja, bizony a TB fedezte a műtétemet (nem kell aggódni, ennek a költségnek a többszörösét befizetem az államkasszába évente felhasználatlanul) - csak hogy pár ember vérszemet kapjon:)
  Szerintem lehet, hogy még a barlangban ücsörögnénk gyökereket rágcsálva, ha nem lettek volna/lennének emberek, akiknek vannak szenvedélyeik, céljaik és nem adják fel az első/második/akárhányadik kudarcnál.”
 • 52. Truder 2010. január 17. 20:12
  „46. hozzászólás elemér 2010.01.17. 19:41

  Hála isten!!!”
 • 51. Truder 2010. január 17. 20:06
  „50. hozzászólás Agent 2010.01.17. 20:01

  Remélem jól érezted magad!!
  Az irigyektől mindjárt kapod az "észt".. :)”
 • 50. Agent 2010. január 17. 20:01
  „na, hajnalban láttam, hogy ez a vezércikk, fogadni mertem volna, hogy megjelennek azok a hozzászólások, amelyek ékesen bizonyítják, hogy az ország erkölcsileg és morálisan elképzelhetetlenül le van gatyásodva. Ki is ugrottam síelni egyet a Schneeberg mellé, láttam túrasízőket is akik a Lahning Ries-en mentek felfelé, pedig délben a hó is rákezdett, mégsem gondoltam, hogy "aki hülye haljon meg" stb. Megértem őket, én is tervezek egy tavaszi mászást/majd lesiklást a firnhóban, veszélyes? Veszélyes vizet forralni, autót vezetni, biciklizni, jégre menni....stb. fenét sem érdekli, a lényeg a cél, felmenni az eltervezett helyre és lejönni onnan, közben pedig mindent ami körülveszi az embert - egy életre eltenni az emlékek közé, megfizethetetlen. Tisztelt "akinek inge vegye csak magára" károgók, próbáljatok meg az orrotoknál/telekhatárotoknál/város vége táblátoknál tovább látni, próbáljátok ki magatokat, keressetek hobbit, mozduljatok ki, nem fogtok belehalni.”
 • 49. zotya975 2010. január 17. 20:01
  „Sajnálod tőle mások pénzét Fortuna54? Gyüjtsünk neked is? Szükséged van valamire? Csak bátran, barátok közt vagy!”
 • 48. Truder 2010. január 17. 19:56
  „Az adakozás önkéntes---nem kötelező, de hiszem, illetve olvasom, hogy (szerencsére)nem gondolkodunk egyformán..”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem akarom megmászni a Himaláját

Nemrég Ungvári István, a Győri Nemzeti Színház színésze kapta a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek… Tovább olvasom