Kisalföld logö

2018. 09. 18. kedd - Diána 16°C | 26°C Még több cikk.

Éljen április 4.

A Kisalföld április 2-i, vasárnapi(!) számának első oldalán nem kellett gondolkodnia a szerkesztőnek még 1989-ben sem. Azért vasárnapi, mert már akkor is volt munkanap-áthelyezés, és azért volt adott a téma, mert akkor még piros betűs ünnep volt április 4.
Szóval a felszabadulás ünnepe volt a témája az első oldal összes cikkének és a napi melléklet nagyobb részének is. De már ott volt a lapban egy egész oldalas hirdetés, mely ausztriai bevásárlásra buzdított, a szöveg szerint „Április 3-án, sőt 4-én".

Hogy a felszabadulás öröme teljes legyen, április 4-én a magyar labdarúgó-válogatott barátságos meccsen legyőzte Svájcot 3–0-ra. A magyar csapatban játszott egyebek között Détári, Kiprich és Hajszán. Ebben is nagyot változott a világ, az akkor természetesnek számított magabiztos győzelem ma szinte csodaszámba menne a svájciak ellen.

„Egyesület a Szeta" – adta hírül a Kisalföld április 6-án. Ez egyrészt azért volt érdekes, mert a rövidítés a Szegényeket Támogató Alap nevet rejtette. S ez annak elismerése is, hogy bizony Magyarországon vannak szegények. Érdekesség, hogy az alapítvány elindulásához szükséges pénzt Korniss Mihály költő biztosította József Attila-díjának falajánlásával, ez akkor 30 ezer forintot ért – derült ki a cikkből.

„Vigyázat, légszennyezettség!" – figyelmeztet a lap. A cikk arról szól, hogy a győri Tanácsköztársaság úton (az ifjabbak kedvéért: ma Szent István út) a nagy forgalom lehetetlen helyzetet teremt. Zaj, por, füst a következménye a nagy forgalomnak. A mérések azt mutatták, hogy a szén-monoxid-kibocsátás mértéke a megengedettnek az ötszöröse(!) volt. Tudni kell, akkor még nem volt elkerülőút, azaz aki Ausztriába, sőt, Nyugatra ment például Pestről, az áthajtott a győri belvároson. Április 6-án 39 ezer magyar hagyta el az országot Hegyeshalomnál. A győri főutcán pedig egy perc alatt 88 személygépkocsi és 10 nagyobb jármű, busz vagy kamion haladt át csak Bécs felé. A gond akkora volt, hogy még tüntetést is tartottak, nem is akármilyet: közösen szervezte az elkerülőút megépítését követelő demonstrációt egyebek között a győri MSZMP, a tanács, a KISZ, a Hazafias Népfront, a kisgazdák, a Reflex és az MDF. A figyelemkeltő akcióról a Kisalföld természetesen a címlapon számol be. Idézet a tudósításból, illetve a miniszternek küldött levélből: „Követeljük a Győrt elkerülő főút és a szükséges kapcsolódó beruházások mielőbbi megkezdését a világkiállítás megrendezésétől függetlenül." Szerencsés a megfogalmazás, mert a Bécs–Budapest világkiállításból nem lett semmi, az elkerülőút pedig pár évvel később elkészült.

Ugyanezen a napon a címoldal egy kellemetlen hírről is beszámol: „Hat százalékkal leértékelték a forintot". Nos, ma már nem kell semmit sem csinálni a forinttal, értékelődik az magától is, ha arról van szó. De azért érdemes beleolvasni az akkori indoklásba: „Az előző negyedévi gazdasági, pénzügyi folyamatokra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy azok fontos területeken lényeges mértékben eltérnek az 1989-re tervezett fejlődéstől, és így súlyosan veszélyeztetik a külső és belső egyensúlyi viszonyokat." Rettenetesen elszomorító, hogy húsz év után most ugyanott tartunk.

Ez történt Magyarországon (1989. április 1–15.)A Pátzay Pál alkotta szobor volt az egyik színhelye Győrött a felszabadulási ünnepségeknek a hetvenes évektől. Az alkotás a munkás-paraszt-értelmiségi összefogást volt hivatott szimbolizálni. A népnyelv szerint azért fogták hárman a zászlót, hogy a nyugati szél el ne fújja. De minden hiába, a rendszerváltás elfújta az idegenforgalmi pavilon helyén emelt  művet, a területre virágóra került. Egy újabb városházi váltás után pedig az Országzászló emlék-
műegyüttes kapott ott helyet.Április 12.: Az MSZMP Központi Bizottsága átalakítja a politikai bizottságot. A 11 tagú testület 9 főre csökken. Nem választják be az új pb-be például Berecz Jánost sem.Április 1.: A Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában a hozzátartozók azonosítják Nagy Imre, Gimes Miklós és Maléter Pál földi maradványait.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelem első hallásra

Polyák Lilla mindössze tizenhét esztendős volt, amikor úgy határozott, hogy érettségi előtt egy… Tovább olvasom