Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Egykoron testes nőre gerjedt a férfi

Miért vonzó a nagy mell – és miért alakult ki? Miért tértünk át a poligámiáról a hűséges párkapcsolatokra? Miért választ a fiatal nő idősebb, tapasztaltabb férfit? Csányi Vilmost, a neves etológust kérdeztük az emberek szexuális szokásairól.

– A poligámia genetikailag belénk van kódolva – védekezik némely csapodár férfi a félrelépések után. Csakugyan megteheti? Őseink évezredekkel ezelőtt indultak el az emberré válás útján, a törzsközösség kialakulása a szexuális szokások megváltozását is hozta magával. Csányi Vilmost, az ELTE etológusprofesszorát kérdeztük: ha az egyed érdeke azt diktálja, hogy minél több utódot hozzon létre, továbbörökítve génjeit, miért és hogyan lett érték a hűség? És hogyan éreztetik a hatásukat a mai emberek életében ezek a változások?

Csányi Vilmos
Csányi Vilmos

– A majmok többsége poligám, egyedül a gibbonoknál tapasztalhatunk 100 százalékos monogámiát. Ha egy százas skálán a gibbon a 0, az ember 10–15 százalékon áll – magyarázta a neves etológus. Hogy miért alakult így a szexuális viselkedésünk? Egyszerű evolúciós okai lehettek, hogy poligámból monogámmá alakult az emberiség.

– Amikor a csoport struktúrája megváltozott, fontosabbá vált a közösség, mint az egyén érdeke. Szükség lett a munkamegosztásra, és mivel a férfi erősebb, ő ment vadászni. Csakhogy távollétében az otthon maradó hímek előnybe kerülhettek a génjeik továbbadásában – fejtette ki a szakértő: így nem biztos, hogy megéri a csoportért cselekedni.

Az egyes ember viselkedésére azonban nem lehet a statisztikákból következtetni, hangsúlyozta Csányi Vilmos. Részben kulturális körülmények, részben genetikai hajlamok miatt az egyes ember egész életében közelebb állhat a monogámiához vagy a poligámiához. A környezete ezt támogathatja vagy ellenezheti – ezért van annyi szexuális konfliktus. A kulturális tényező, milyen szexuális viselkedést tartanak elfogadhatónak, visszájára is fordíthatja a követelményt. A több feleséget engedő társadalmakban feltűnik a kedvenc feleség, a monogámiát megkövetelő társadalmakban pedig a prostitúció, a barátnő a házastárs mellett.

Mit tart a legerotikusabbnak egy nőn? A férfiak többsége a mellre szavazna.
Mit tart a legerotikusabbnak egy nőn? A férfiak többsége a mellre szavazna.

A hűség kialakulásával párhuzamosan feleslegessé vált az agresszív vetélkedés a szaporodóképes nőstényekért, ami csak rombolta a csoport összetartását. Ezért alakult ki egy másik jellegzetesség: a nők teste nem jelzi egyértelműen, mikor képesek megfoganni. – Az ember a legszexuálisabb állatfaj, nincs szezonhoz, ciklushoz kötve a szexuális aktivitás. A közös ősöknél – ahogy például a csimpánz nőstényeinél – kipirult, megduzzadt a bőr a fenéken, jelezve, szaporodóképes az egyed. Ám ha egy aktus végeredménye bizonytalan, nem tudni, várható-e belőle utód, nem éri meg verekedni miatta – magyarázta a szakértő. Ezenkívül a biztosan fogamzóképes nőstény mellől nem mozdul a hím, csökken tehát a sikeres vadászat esélye.

Őskori szépségideál: a Willendorfi Vénusz.
Őskori szépségideál: a Willendorfi Vénusz.

Egyes elméletek szerint a vörösre rúzsozott ajak a duzzadt, vörös nemi szervekre ˝emlékeztet˝, amelyek a szaporodóképes állapotot jelzik. Ha azonban megkérdeznénk tíz férfit, mit tart a legerotikusabbnak egy nőn, többségük alighanem a mellére szavazna. Akik a monogámiát átkozzák, jó, ha észben tartják: enélkül ma talán nem díszítenék formás keblű nők poszterei a garázsokat, műhelyeket.– A párok kötődését segítette elő a szaporodási pozíció változása is: látják, memorizálják annak arcát, akivel szexuális kapcsolatot létesítenek. Vonzerőt azonban addig a fenék jelentett, ezért elöl is ˝létre kellett hozni˝ hasonló formát a szexuális vonzalomhoz – világított rá a szaktekintély. A csimpánzanyákat zavarná dzsungellakó életmódjukban, ha a mellük nem csak szoptatás idején duzzadna meg. A közösség kialakulásával azonban a kultúra közömbösítette a hátrányokat, hiszen nem kellett fáról fára ugrálva megszerezni a napi betevőt.

– A férfiak az erős nőket, a nők az idősebb, tapasztaltabb férfiakat választották, akikről sejthették, hogy több segítséget tudnak nyújtani az utód felnevelésében – tudtuk meg az etológustól. Ma sok szóbeszéd, előítélet övezi, ha fiatal nő idősebb férfit választ, mondván, csak a pénzéért van vele. Valaha ez természetes volt.

Olvasóink írták

 • 5. mekkelek 2009. szeptember 07. 16:39
  „Imre82, igazad van. Együnk kakit, pár milliárd légy nem tévedhet ;)

  Amúgy egy jobb cikk: http://medizona.hu/parkapcsolat/20090831_miert_vagyunk_feltekenyek.aspx”
 • 4. Imre82 2009. szeptember 07. 12:09
  „"Nagy csöcs, kicsi derék, két nagy segg, ez jön be öcsi, ez az amit szeretek.
  És nem érdekelnek a menőkenek, nekem lapos r@&#ncok nem kellenek, elegem van a divatlapokból, csontokkal én nem lakom jól."

  Döglégy is megmondta.”
 • 3. mekkelek 2009. szeptember 07. 12:03
  „Igen, valóban zavaros a cikk. De ez természetes a Kisalföldtöl ;)

  Amúgy valaki árulja el, a mai társadalomban hány embernek volt legfeljebb egyetlen egy szexuális partnere?
  Valahogy úgy sejtem, hogy ez az összlakosság kb. 3-5%-ára igaz (ök is kihalófélben vannak), vagyis piszokul nem monogám a társadalmunk...

  A www.medizona.hu oldalon (szerintem) jobb cikkek vannak a témáról.”
 • 2. osztógép 2009. szeptember 06. 20:26
  „csöcsök nélkül a nő, nem nő hanem nem is tudom micsoda...”
 • 1. AranyKözépút 2009. szeptember 06. 11:01
  „Kicsit zavaros a cikk, de továbbra is szeretjük Csányi Vilmos professzor urat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magaslesek a vadászterületen

Úton-útfélen közlekedve a legszembetűnőbb vadászati, vadgazdálkodási berendezés a magasles. Tovább olvasom