Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Egy napon született Jézussal

Karácsony napjának hajnalán született Ruppert István orgonaművész, keresztnevét is ennek köszönheti. Egész életét meghatározta ez az ünnep, kiváltképpen, hogy 11 évvel később született húga is karácsonyi gyermek.

Az orgonával későn találtak egymásra, de nagy szerelem született belőle.

A győri Széchenyi-egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének igazgatója, a zeneakadémia tanára dr. Ruppert István. A bírálóbizottság 2009-ben Prima díjat adományozott az orgonaművésznek, akinek a karácsony meghatározó az életében.

– Karácsony napján, hajnalban születtem, így az István név is kapóra jött, racionális családi megfontolásból. S ami érdekes, tizenegy évvel fiatalabb húgom ugyancsak karácsonyi, ő az ünnep másnapján született. Ezután az egész életemet meghatározta ez az egyházi ünnep. Először természetesen a születésnapom volt a fontosabb, aztán az idő múlásával a karácsony került előtérbe, ugyanis nem szívesen emlékszik az ember arra, hogy hány éves.

– Karácsonyaim mindig szépek voltak, a családban én voltam a központban, később meg a húgom is. Aztán persze, amikor az embernek családja van, megfordul a sorrend. A gyerekeinek a karácsonyáért izgul, hogy minél szebb legyen nekik. S így van ez immár huszonegy éve, hogy ez az ünnep a gyerekekért van.


Zenésznek született

Az orgona meghatározó hangszere az egyháznak, így az ünnepeknek is. De vajon mi volt a meghatározó Ruppert István életében, hogy orgonista lett?

– Az nem kérdés, hogy zenésznek születtem, csak sokáig nem gondoltam, hogy az leszek, mert a zenészség konkrét hangszerhez kötődik. Szokták azt mondani, hogy vannak jó zenészek, de nem lehet tetten érni, hogy milyen hangszeren azok. S bizony nem mindenki találja meg a konkrét hangszerét. Én így jártam a zongorával. Gyerekként zongorázni kezdtem, tehetségesnek is tartottak, de nem voltam elég kitartó. S bár a zongorázás végigkísérte az általános iskolát, a gimnáziumot, mégsem gondoltam, hogy nekem az életpályám, megélhetésem lesz a zene. Volt egy pár év átmenet, amikor műszaki egyetemre jártam, s nem is gyakoroltam rendszeresen.

A véletlen hozta, hogy egy rokon esküvőjén kellett orgonálnia Ruppert Istvánnak. Elment a győri bencés templomba, hogy megnézze az orgonát.

– Hiába zongoráztam, s kántorkodtam a kisbácsai templomban tizenkét éves korom óta. Ott harmónium volt, nem igazi sípos orgona. Mert az orgonának gravitációja van, hanglökete, s különféle hangszínek, számos dinamikai árnyalás. Alapvetően más. Hát megfogott, olyan, mint egy szerelem első látásra.

Fotó: H. Baranyai Edina
Fotó: H. Baranyai Edina

Királyok ajándéka

Az orgona a kereszténység stigmatizált hangszere, bár nem a kereszténységnek az akarataként került be a templomba, hanem egyfajta hatalmi szimbólum volt. Hiszen az orgona története az időszámításunk előtti harmadik évszázadtól datálható. Főleg az 1600-as évekig a hatalom, gazdagság szimbóluma volt, a királyok szokták királyoknak ajándékozni. Európába is úgy került be, hogy a bizánci császár Kis Pippinnek, a Frank Birodalom első igazi vezetőjének egy díszes, aranyfüst lemezzel kirakott orgonát adott ajándékba.

– Az orgona meg a zene története szorosan összefonódik. A karácsony a kereszténységnek egyik legnagyobb ünnepe, vagy inkább a legszívesebben ünnepelt ünnepe. Mert ugye a fő ünnep a húsvét, de a karácsony többek között a családhoz, a tél fordultához kötve kedvesebb ünnep. Meg karácsonykor mindenki elmegy templomba. Többször játszottam Finnországban, s nagyon jól tudom, hogy az emberek töredéke jár templomba. Meg is kérdeztem, minek ekkora templom, azt válaszolták, hogy ha a többi napon nem is, de karácsonykor megtelik. Mindenki szeret énekelni, szereti hallani a karácsonyi dallamokra írt variációkat, amiket az orgonisták játszanak.


Mindenkire gondolunk

Ruppertéknál nagy a család, nem viszik túlzásba az ajándékozást.
– Ezt már korábban megbeszéltük. Igazából a karácsonyi ajándékozást nincs értelme túlzásba vinni, inkább a figyelmesség a fontos, hogy mindenkire gondolunk. Nem elsősorban értékes, hanem hasznos ajándék a lényeg, odafigyelünk, mire van szüksége a másiknak, minek tud örülni. Nagy a család, s az ajándékozásban a nők viszik a prímet, ők az ötletgazdák.

A Szentlélek-templomban a mintegy 15 éves Ruppert István vette át a távozó Hoffmann László orgonaművész után a koncertsorozatot.

– Karácsonykor az orgonisták legnagyobb része – mivel valamelyik egyházhoz kötődik – játszik az ünnepen. Így én is. A család mindig megjegyezte, amikor az ebédlőasztaltól felugrottam s elmentem orgonálni. De már csak legyintenek, hogy rám nem lehet karácsony délután számítani. Ha véletlenül nem Győrben, akkor Tihanyban vagy Pannonhalmán játszom. Mondhatni karácsonykor ez egy orgonistának kötelező.


Visszaadni az ünnepet

Ruppert István Balatoncsicsón született, szívesen emlékszik vissza a régi karácsonyokra.

– Amikor gyerek voltam, a Balaton-felvidéki kis faluban a karácsony abból állt, hogy délután megjött a Jézuska, s voltak apró ajándékok. Együtt beszélgettünk a szülőkkel, az este békés, kellemes és meghitt volt. Elmentünk az éjféli misére, édesapám kántor volt a faluban. Utána is együtt volt a család, jól éreztük magunkat. Most minden van ezen kívül.

Elüzletiesedett az ünnep. Rohanás az ajándékok után, az őrület, az emberek hiteleket vesznek fel, s egész évben nyögik, hogy a karácsonyt ki tudják pipálni.

– Ha valamit kívánhatnék karácsonyra, azt kérném, hogy legalább karácsonykor üljön le a család és ne csak az ajándékbontogatással teljen a szenteste, és ne a mérlegeléssel, hogy ki mit adott, mennyit kapott vissza a másiktól. Inkább örüljenek egymásnak az emberek, mert manapság egyre nagyobb érték, hogy szóba álljanak egymással, s tudjanak beszélgetni, legyenek közös témák.

Ruppert István vallja, profi zenészek mindig szembesülnek a műkedvelők iránti irigységgel. Ugyanis ők akkor hallgatják a zenét, amikor van kedvük hozzá, a profik akkor is, amikor nincs kedvük, de az a munkájuk.

– Soha nem okozott fájdalmat a munka, az ember tudomásul veszi, hogy bizonyos darabok megtanulásához idő kell. Nekem fajsúlyos darabokat kell megtanulni és produkálni, mert elvárja a szakma. A zeneakadémián is tanítok, ott az ország legjobb hallgatói vannak, s kihívás a tehetséges hallgatók előtt nemcsak tanárként, de előadóként is megfelelni. Mert annak van hitele, aki produkál is. A kollégák vagy irigységből, vagy kárörvendően mindenre azt mondják, hogy nagyon szép volt. És ezt tudjuk hova tenni. De a hallgató az őszinte, az arcán látszik, hogy bízik vagy nem abban, amit mondok.

– A külföldi koncerteken hatványozottabban igaz, hogy ha az embernek van lehetősége, ha egyszer kap egy sanszot, de nem él vele, többet nem lesz lehetősége, mert nem hívják újból. Ebbe a szakmába nehéz bekerülni, még nehezebb benn maradni, de a legkönnyebb kikerülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krisztus kopogtat és csendesen várakozik

Máté, János és Lukács foglalkozik a Megváltó születésével, míg Márk egy szót sem szól a Betlehemben történtekről. Tovább olvasom