Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Dobogón a tanárnő Magyarországa

Győr - Harmadik lett Mán Éva francia nyelvű esszéje az Alcyon Francia–magyar Kulturális Egyesület „Az én Magyarországom” című irodalmi pályázatán.
A győri tanárnő az elismerést a közelmúltban Párizsban vehette át.
Százharminchét írás érkezett – többek között Franciaországból, Belgiumból, Nagy-Britanniából, Svájcból, Ausztriából – az Alcyon Francia–magyar Kulturális Egyesület „Az én Magyarországom" című irodalmi pályázatára, amelynek fővédnöke Nicolas Sarkozy államfő volt. Mán Éva tanárnő, az Alliance Francias győri elnöke francia nyelvű esszéjével harmadik díjat kapott. Az elismerést a közelmúltban a párizsi magyar nagykövetségen vehette át.

Mán Éva
Mán Éva


– A kiírás szerint a szövegek – stílusbeli megkötés nélkül – szólhattak Magyarországhoz kötődő emberi kapcsolatokról, utazásról, művészeti, zenei vagy olvasmányélményekről, vagy éppen egy képzeletbeli, megálmodott Magyarországról – mesélte érdeklődésünkre Mán Éva, a Kazinczy-gimnázium nyugalmazott tanárnője. – Családom, gyermek- és fiatalkorom, emlékeim, érzéseim Kárpátaljához kötnek. Ezek jöttek elő bennem, ezeket összegeztem-rendeztem és írtam meg sajátos módon. A magyar mellett oroszul és franciául egyformán beszélek, így a gondolataimat, érzéseimet mindhárom nyelven vissza tudom adni, de az ember szívéhez igazából mégiscsak az anyanyelvén keresztül jutnak el a szavak. Úgy tűnik, azért a franciáknak is mondott valamit, hiszen mikor egyik Párizsban élő tanítványom született francia férje elolvasta az írásomat, elérzékenyült, többször a könnyeivel küszködött.
Arra a kérdésre, hogy Magyarország számára mit jelent, Mán Éva esszéjének gondolataival válaszolt.

– Magyarország nekem az önazonosság, az életem, minden bánatával és örömével, bukásával és sikerével, a barátságokkal, az ismerős emberekkel, a hagyományokkal és ünnepekkel együtt. Magyarország számomra az egész. Egy nemzet, amely hat országban él anélkül, hogy azt választotta volna. És én ebben egy kis pont vagyok, amely az egészhez tartozik, egy az összes magyar közül. Se több, se kevesebb!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

István király 28 éves anyja, Éder Enikő

Verset farag vagy zenét szerez, zongorázik és énekel, sőt, a vásznon festéssel is megpróbálkozik. A… Tovább olvasom