Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Állati karácsony

A karácsony számtalan jelzője közül talán a legáltalánosabb, hogy a szeretet ünnepe. Az állattartók ilyenkor biztosan nem feledkeznek meg kedvenceikről, arról viszont annál inkább, hogy a túlzásba vitt szeretet és kedveskedés, a jó szándék bajt is okozhat. Íme néhány jó tanács, amit mindenképpen célszerű betartani.
Ne kínáljuk hallal négylábú kedvenceinket, mert a szálkái könnyen megakadhatnak a torokban! Ne adjunk a karácsonyi bejgliből se nekik, nehogy gyomorrontást kapjanak tőle. A bejgli elég nehéz étel, nem nekik való!

Bármennyire szeretnénk, hogy állatunk vidáman töltse velünk az ünnepeket, netán mulatságosnak is tartjuk, ha némi alkoholt adva neki, láthatóan spicces állapotban dülöngél, semmiképpen ne itassuk őt szeszes itallal! Az alkohol kis mennyiségben is károsítja a szervezetét, nagyobb adagban pedig mérgezést okozhat. A hidegben szabadon tartott állatnak pedig a pusztulását is előidézheti, ha mámorosan elalszik, s teste kihűl. Mindamellett a máj méregtelenítő kapacitása is véges.

Ha időlegesen magára hagyjuk kedvencünket, mert másutt karácsonyozunk, ne hagyjunk elöl semmi olyan tárgyat, amit állatunk unalmában megrágcsálhat, illetve lenyelhet, nehogy baj legyen belőle. A hűtőszekrényt se felejtsük nyitva. Arról is bizonyosodjunk meg, hogy nem szökhet el és nem okozhat a lakásban semmiféle galibát. Az elektromos szerkezeteket áramtalanítsuk, mert az „állati közreműködés" okozott már tragédiát olyan otthonokban, ahol ezt elmulasztották. (Például tűzesetet, amikor a macska vagy a kutya ledöntötte a bekapcsolt égőkkel otthagyott karácsonyfát.)


Hagyjunk otthon megfelelő mennyiségű, főleg száraz élelmet és vizet, ha netalán mégsem sikerülne idejében hazaérnünk. A jelenlétünkben egyébként jól megférő állatok (kutya-macska, macska-kanári, macska-hal) életterét a távollét idejére megbízhatóan különítsük el egymástól, hogy még véletlenül se legyen kísértés arra, hogy az erősebb fél bajt okozhasson társának.

Ha nagy az esélye, hogy az éjszaka folyamán erősen lehűl az idő, akkor még a kinti kutyákat is helyezzük – ha nem is fűtött, de legalább – szélvédett helyre (a garázs például megteszi).

Inkább már szilveszteri tanács: ha állatunk fél a petárdák okozta robajoktól, adjunk neki előre nyugtatót, de a tablettáról és pontos adagolásáról ne mi döntsünk, hanem kérjük állatorvosunk segítségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örömhír a misszióban

Lackner Pál győri evangélikus lelkészt 2005 januárjában nevezték ki protestáns tábori püspökké, aki… Tovább olvasom