Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Ahol a Zengő tojásokat ˝terem˝

A Zengő festőien szép völgyére sokan kíváncsiak ezekben a napokban – nagyhéten és húsvétkor évről évre mind többen keresik fel a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumot.

A tavaszba forduló természet virágot bontó gyümölcsfáival, harsogó zöldjével pompás virágszőnyeget terít a látogató elé, aki úgy érezheti, valóságos mesevilágba csöppen. A Pécs előtt néhány kilométerre található kistelepülésen alussza örök álmát a nagy természetjáró, Rockenbauer Pál, a Tízezer lépés sorozat kitalálója, a falut átszelő patak, a tojás- és a szalmamúzeum számos érdekességet és kincset rejt.

Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője elmondta, ünnep előtt átrendezték állandó kiállításukat, hogy a tojásdíszítő népművészet remekei azok számára is vonzóak legyenek, akik nem először járnak itt.

– Hagyomány az országos ifjúsági tojásfestő versenyünk, s a tízéves jubileum kapcsán megemlékezünk az elmúlt évek legfontosabb történéseiről. Sajnos már vannak, akik nem ünnepelhetnek velünk, de az emléküket megidézzük.

Nienhaus Rózsa a festőien szép Zengő völgyében álmodta meg a tojásmúzeum helyét. Hopp Erzsébet évről évre itt tanítja a tervezést, írókázást, s talál ki szebbnél szebb mintákat.  Hogy némiképp megkönn
Nienhaus Rózsa a festőien szép Zengő völgyében álmodta meg a tojásmúzeum helyét. Hopp Erzsébet évről évre itt tanítja a tervezést, írókázást, s talál ki szebbnél szebb mintákat.  Hogy némiképp megkönnyítse a látogatók dolgát, a mintákat egy nagy, tojás alakú táblára erősítette.

Arra a kérdésre, mi vonzza ide a látogatókat, nincs pontos válasz, hisz lehet ez egy hír, egy érzés, vagy épp egy olyan élmény, amely a Zengő völgyében éri utol az embert. Talán így lehetett ezzel a Míves Tojás Múzeumot alapító, civilben programozó matematikus, Nienhaus Rózsa is, aki – amikor helyet keresett a tojásoknak – egyszerűen beleszeretett a tájba, a pajtába, s az egykor ideálmodott múzeum tíz éve itt kapott helyet.

– A tájházba belépve olyan hangulat érinti meg az embert, amely ebben a rohanó életben különösen nagy ajándék, mert úgy megnyugszik az ember benne. Évente hazaviszek egy-egy vendégkönyvet, s ebben a legkülönbözőbb jelzőkkel fejezik ki a látogatók a meglepetésüket, a csodálatukat. Ez meg az én ajándékom. Amikor nagyon fáradt vagyok, a bejegyzéseket olvasgatom, s a folytatáshoz ez ad nekem is erőt.

Zengővárkonyban (vagy ahogyan nevezték, kis Sárközben) régi szokás, hogy csak nagypénteken festettek piros tojást. A keresztszülők mindegyike vitt egy-egy szépen díszített tojást az ünnepre, összejöttek a falu közepén, s a keresztgyermek családja egy egész kosárnyival térhetett haza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puhák, édesek és van, hogy ajándékot hoznak

Ki ne szeretett volna gyerekkorában egy igazi nyulat ajándékba!? Azok a szerencsések, akik kaptak… Tovább olvasom