Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

A szobrászgéniusz Cseh Tamásnak állítana emléket

Cseh Tamásról álmodik, s ha kiírják a pályázatot, a nemrégiben elhunyt énekes, örök indián alakját szívesen megformázná az örökkévalóságnak.

Melocco Miklós nem emlegeti az időt, sokkal fontosabb számára a jelen, hogy mit alkothat, mit mondhat.

Kritikus az újságírókkal, a kérdéseikkel kapcsolatosan, így aztán annyi szubjektum elárulható: a kulcs nem egyszerű a művészhez, aki ezzel együtt már az első mondataival segít: közvetlen, nyílt és kíméletlenül őszinte.

Jó szívvel érkezett csütörtökön este Győrbe a Kossuth- és Prima Primissima-díjas szobrászművész, s természetesnek tartotta, hogy végigpásztázzon a lassan elkészülő Széchenyi téren, s mindazokkal az alkotásaival is ˝találkozzon˝, amelyeket maga készített.


Melocco Miklós
Melocco Miklós

– Hogy van?

– Köszönöm, aránylag jól. Ami engem illet, amiért felelhetek, az rendben van. Talán önhittség, de tényleg így érzem.


– Kritikusan beszélt az újságírókról, a rádiósokról az előadásában, s nem titkolta azt sem: lassan elfelejtünk szépen magyarul beszélni. A jelenség átmeneti, vagy tényleg ekkora a baj?

– Hosszú szótárt lehetne összeállítani a rosszult használt szavainkból. Még a rádió főadóján is fel-felbukkannak nyelvileg már automatikusnak tűnő összevisszaságok, amelyeket rossz hallgatni. Az anyanyelvet pedig szépen használni kötelesség, vissza kellene mennünk addig, ameddig még tudtak magyarul. Felhozhatnám példának Arany Jánost, Nagy Lászlót, de van nekünk egy Kányádink, aki még hál’ istennek köztünk él. Fontosnak tartom a verseket, s ha csak naponta ezekből egyet-egyet megtanulnánk, többek lehetnénk.


– Min dolgozik most?

– Szeretnék csinálni egy rendes emlékművet Cseh Tamásnak. Ismertem és szerettem őt, az öcsémmel egy gimnáziumba járt. Kivételes tehetségnek tartottam, amely egy ugyancsak kivételes szerénységgel párosult. Halála sokunk vesztesége.


– Mi köti a győri régióhoz, a bencés gimnáziumhoz?

– Radnóti alakjának megformálása, és kiszámoltam: 27 éve rendelte meg tőlem Csizmazia Gerő a Szent Sírt, s a refektóriumba is rendelt egy domborművet, a Jézus Emmausban-t. A Szent Sírról sokáig azt gondoltam, végre egy szobrom sikerült. Sok nagyon kedves ismerőssel, baráttal találkoztam, a barokk belváros pedig mindannyiszor ámulatba ejt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múmiák titkai

Back Fülöp kereskedő volt az, aki először kért és kapott hivatalos ásatási engedélyt Egyiptomban, s… Tovább olvasom