Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

A magyar musicalvilág köszöntötte a 60 éves A. L. Webbert

„A musical még sohasem volt népszerűbb a világban, mint most” – vélekedett Andrew Lloyd Webber. A világhírű zeneszerző erről annak kapcsán beszélt Budapesten újságíróknak, hogy a Madách Színház és a Művészetek Palotája a hétvégén nagyszabású gálakoncerttel köszöntötte 60. születésnapja alkalmából.
„Érdekes és izgalmas a sajátos magyar nézőpont, a mód, ahogy itt a darabjaimhoz nyúlnak" – mondta Andrew Lloyd Webber, aki a vasárnapi előadás díszvendége volt. A zeneszerző példaként a Volt egyszer egy csapat című musicalt hozta fel, amely Londonban nem aratott sikert, de Magyarországon felismerték a történet mélységét, azt, hogy valójában nem a fociról szól. „Megváltoztattak benne dolgokat, újszerűvé tették, éppezért rendkívül elégedett vagyok a darab magyarországi átdolgozásával" – tette hozzá.

„Mindig is szerettem a kelet-európai zenét, az orosz és a magyar muzsikát, ezért óriási izgalommal töltött el, mikor 25 évvel ezelőtt felkértek, hogy a Macskákat mutassam be Magyarországon" – idézte fel a művész annak kapcsán, hogy hazánk volt az első olyan kelet-
európai ország, ahol bemutatták egy musicaljét (1983-ban a Macskákat).
A jövőre vonatkozó terveiről szólva a zeneszerző elárulta, hogy jelenleg Az operaház fantomja folytatásán, a Love never dies (A szerelem örök) című darabon dolgozik, amit várhatóan 2010-ben fognak bemutatni. Emellett az Óz, a csodák csodája című mű színrevitelét is tervezik, ám ebben nem szerzőként, hanem „csak" producerként fog részt venni.

aa
Az ünnepelt és a társulat.

Őstehetségnek nevezte Gáspár Lacit

Andrew Lloyd Webber felfigyelt Gáspár Lacira. A világhírű musicalszerző személyesen gratulált az énekesnek, amikor Magyarországon járt, a tiszteletére a dalaiból rendezett gálán. Webber szerint Laci őstehetség és első színházi szerepét még számtalan másiknak kell követnie!

Könnyen lehet, hogy az egész életét megváltoztatja Gáspár Lacinak az a találkozás, amely a napokban esett meg vele. Andrew Lloyd Webber ugyanis személyesen fejezte ki gratulációját az énekesnek és magasztaló szavakat zengett a tehetségéről. Laci a József és a színes szélesvásznú álomkabát című Webber-musicalben a fáraó szerepét játssza, ez élete első színházi feladata. Ez tovább növeli a jelentőségét annak, hogy a világhírű musicalszerző éppen őt tüntette ki a figyelmével a Webber-dalokból rendezett gálán.

„Már önmagában az is boldoggá tett, hogy a gála ekkora sikerrel zajlott – vallotta be Laci. – Mivel a jegyek pillanatok alatt elfogytak, 2009-ben már januárra és októberre is kitűztek egy előadást. Tudtuk, hogy a mostani gálára maga Webber is ellátogat, ezért mindenkin érezhető volt az izgatottság. Hiszen ki ne álmodna arról, hogy Webber előtt léphet fel? A gála után rendeztek egy fogadást, ahol körülbelül öt percet töltött el, és el sem hittem, hogy ezalatt éppen hozzám lépett oda. Ahogy a terembe lépett, mindenki itta a szavait és követte a mozdulatait, szinte megfagyott a levegő. Gratulált nekem és én nem is reméltem egy kézfogásnál többet. Ő azonban a tolmács segítségével ecsetelni kezdte, hogy őstehetségnek tart, lenyűgözte a hangom, a hangszínem. Tudja, hogy ez az első színházi munkám, de mindenképpen arra biztat, hogy maradjak a színpadon! Utólag Szirtes Tamás tanár úr is elmesélte, hogy már az előadás alatt érdeklődött rólam."


Korábban felröppentek olyan hírek, hogy Andrew Lloyd Webber A  Mester és Margarita megzenésítésén dolgozik. Ezzel kapcsolatban a  művész úgy nyilatkozott, hogy a könyvnek nincs igazán befejezése,  ami megnehezíti a történet színpadra állítását. „A Mester és  Margarita megzenésítésével nem boldogulok, de talán majd egy  fiatalabb zeneszerző megoldja ezt a problémát" – fogalmazott derűsen  Andrew Lloyd Webber. A zeneszerző megjegyezte: „Rendkívül szerencsés embernek tartom  magam, mert már 12 éves koromban tudtam, hogy musicalszerző akarok  lenni, és az álmom valóra vált."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abszurdisztán, történelmi szlovák–magyar törésszögben

Grendel Lajos író, irodalomtörténésszel egy pozsonyi kávéházban beszélgettünk a magyar–szlovák… Tovább olvasom