Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A fotós örök szerelmei a falakon

Mint minden kezdő fotós, családi és kirándulási képeket készített ötven évvel ezelőtt Veiland István, akit munkahelyén nemcsak a mozdony füstje csapott meg, hanem a fixír szaga is.
A vasutas fotószakkörben sajátította el a fekete-fehér labortechnikát. Akkor még nem gondolta, hogy elindult egy úton, amin nincs megállás.

A Magyar Fotográfia Napján nyílt fotókiállítása a győr-ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban Veiland Istvánnak. A tárlat egyben a 70 éves győri fotóművész életmű-kiállításának is nevezhető, felölel egy 50 éves fotóséletutat.

Veiland István első fényképezőgépe egy Szmena 4 volt, majd a szovjet gépek sora és Praktika, Minolta, végül Nikonok. Saját fotólabort alakított ki és rendszeresen látogatta az ifjúsági ház fotókörét. Ott már kiállítási képeket is alkotott és mire 1980-ban felvételt nyert a Győri Fotóklubba, már érett fotós volt. A Győri Balett próbáin, előadásain készített táncfotói hamarosan díjakat hoztak. Majd felesége segítségével a női szépség felé fordult. Emberábrázolása főleg a táncban, akt- és portréfotózásban teljesedett ki.

A tárlat több időszakot ölel át, láthatók a művész számára „örök szerelmet" jelentő táncfotók, s a hat éve készülő természetfotók. A természetet mindig is szerette, az aktokat is gyakran ott fényképezte.
A tárlat megnyitóján a Győri Fotóklub Egyesület elnöke, Dániel István hangsúlyozta: jó megnyitni egy nagyon jó fotókiállítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy dobás Afrikában

A nyomortelepektől a milliárdosok palotáiig sok helyen megfordult Frei Tamás, a Dosszié riportere, s… Tovább olvasom