Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

75 éves Jászai László

Nézem a fotót. Az arc, a tekintet régről ismerős. Nem csupán ősmaga, a színész, de családjának minden le- és felmenője megjelenik előttem.

A Jászai família, akik közül kevesen tudták elképzelni színpad nélkül az életet.

Jászai László alapvetően kétszer négy évet szolgált a Győri Nemzeti Színház elődjének számító Kisfaludy Színházban. A napra pontosan holnap (április 25-én) hetvenöt éves színész első szerepnek a Don Carlost kapta. Mint mondja, a győri volt akkor az ország egyik legerősebb társulata. Jászai Mari unokaöccse már a nagynevű nagynéni kapcsán is elgondolkozhatott, hogy neki milyen életutat szántak a múzsák. Közülük is a színházat felügyelő Thalia. De a szándék kevés, a kétszáz eljátszott főszerephez kellett a tehetség is. Az a tehetség, amely ebben a családban úgy tűnik, ott van mindenkiben, elég, ha csak a kedves Jászai Joli nénire gondolunk, vagy László ismert és elismert színész fia, aki Budapesten a Nemzeti Színházban, televíziós darabokban és filmekben is látható. Milyen érdekes, őt is Lászlónak hívják, természetesen az ifjabbiknak.

Jászai Lászlót a legendás győri direktor, Várady György hívta vissza Győrbe játszani. A fotó az, amit ő szeretett volna látni a neki boldog születésnapot kívánó cikkünk mellett.
Jászai Lászlót a legendás győri direktor, Várady György hívta vissza Győrbe játszani. A fotó az, amit ő szeretett volna látni a neki boldog születésnapot kívánó cikkünk mellett.

Jászai László Szeged, Debrecen, Veszprém után ismét Győrben talált otthont. Pontosabban a Győrhöz közeli Rábatamásiban. Ott telepedett le. Sajnálatos módon ötvenöt éves korában az egészsége megromlott, nyugdíjba vonult. A közönségen kívül a szakma is elismerte azt a teljesítményt, amit a színpadon nyújtott. Hogy Shakespeare-től Csehovig, a drámától a musicalig minden színdarabban, minden zenés játékban adott kedvenc közönségének valamit. Emlékeket, melyeket haza lehetett vinni a szívünkben.

Jászai László egyik legemlékezetesebb díja nyilván a nagynéniről elnevezett Jászai-díj volt. Aztán jött az érdemes művész, majd hatvanévesen a köztársasági érdemrend keresztje.

Rábatamási otthonában, ahogy meséli, csendesen, nyugodtan, szemlélődve él. Sokat gondol kollegáira, mindig igyekezett jóban lenni velük, hiszen vallja, a színház társasjáték, ahol mindenkinek jól kell érezni magát. ˝Gondolok rájuk, és izenem nekik, imádkozom is mindennap értük, a színészekért, a színházért.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld Vágta: sok ezer gyöngyből készült el a vándordíj

Dobrádi Ákos és Terecskei Rita is ott lesz a májusi Kisalföld Vágtán, amelyre eddig több mint húsz… Tovább olvasom