Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Válogatottakat nevelt a magyar futballnak

Labdarúgás - Gremola Ferenc októberben lépett a nyolcvanötödik évébe, de délceg alakja ennek ellenére hétről hétre feltűnik a futballpályákon, az alacsonyabb osztályú meccsektől a profi ligás találkozókig minden érdekli.
Azt mondja, egész életében ez a szenvedély hajtotta, neki a labdarúgás a doppingszer. Állandóan a tárcájában hordja a fenti fekete-fehér fotót, amelyen kedvenc csapata látható.

„A megyei utánpótláskeretet 1965 óta edzettem. Sok szép élmény fűz ezekhez az évtizedekhez, számtalan tehetséget sikerült felhozni. Sokan felvehették közülük a magyar címeres mezt, mint Kocsis Pista vagy a képen láthatók közül Tóth Jóska, Póczik Jóska, Komjáti Bandi és Csapó Karcsi, aztán egy másik korosztályból Szabó Ottó és mások. De rajtuk kívül is sokan eljutottak az első osztályba, elég csak Horváth Lacit, akit Garas néven is ismernek, Kovács Ernőt említenem. Nagyon örültem, amikor beindult a tehetségkutató akció: rajtam kívül csak egy szakember van az országban, aki mind a húsz alkalommal résztvevője volt. Többek között Hajszán, Mitring, Pölöskei, Ördög, Gulyás, Virág tűnt fel ezeken a felmérőkön."

A megyei ifiválogatottal többször jártak külföldön. Az egyik legemlékezetesebb útja Hollandiához fűzi. Régi DAC-isták hívták meg a MÁVDAC ifjúsági gárdáját Zaventembe. A magyar kormányvonattal utazott ki a megerősített csapat és meg is nyerte a rangos tornát.
„Az ötvenes években kezdtem edzősködni, a szerszámgépgyár serdülőcsapatával megyei bajnokságot nyertem. Ebben a csapatban játszott például Tóth Kálmán, aki később a Tatabánya olimpiai ezüstérmes csatára lett. A majdani nagy MÁVDAC tagjai közül Pálos, Gyömörei, Tóth »Csutek«, Lénárt Jocó, Szabados Pista, a Kovács gyerekek kergették nálam a labdát. Összesen harmincöt évig dolgoztam edzőként és rengeteg szép élménnyel gazdagodtam ez alatt az idő alatt. Többször ismerték el hivatalosan is a munkámat és ezekre a díjakra most is büszke vagyok."

Napjaink magyar labdarúgásáról megvan a véleménye:

„Ha minden profi klubban a saját nevelésű játékosokat helyeznék előtérbe a drága és sokszor nem is jobb külföldiek előtt, valószínű, több tekintetben is jobban állnának. Az én időmben Győrben annyi futballcsapat volt, hogy valamennyit felsorolni sem tudnám, most meg három van, ahol felnőttlabdarúgás van: az ETO, a Gyirmót és a DAC. Bár ez utóbbival kapcsolatban fáj, hogy milyen mélyre jutott. Ontották a tehetségeket, a válogatottakat, most meg már örülni kell, ha egyáltalán magyarok játszanak az élvonalban."

Bőven nyolcvan felett sem hagy ki egyetlen hétvégét sem, holnap Győrszemerén tűnik fel a pályán:

„Kimegyek, megnézem a "Totó" Gyuri csapatát" – mondja, aztán felteszi a sapkáját és kilép a szerkesztőség ajtaján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyol túrán az Audi ETO szurkolók

Az Alcoa FKC elleni mérkőzést követően sok szurkoló a megszokottnál gyorsabb tempóban hagyta el a… Tovább olvasom