Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Szegények karácsonya, szegények futballja

Hét országban edzősködött, néhányban karácsonyozott is Bicskei Bertalan, aki napjainkban a libériai nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya. A bajnokság végére az első ötbe várja az ETO-t.


Világvándor hírében áll Bicskei Bertalan egykori magyar szövetségi kapitány, aki idehaza a válogatotton kívül dolgozott az MTK-nál, a Honvédnál, rövid ideig Győrben az ETO-nál, valamint Székesfehérvárott és Újpesten. Hosszú és mozgalmas edzői pályafutása során megfordult Dél-Koreában (Daewoo Royals), Svájcban (FC Luzern), Egyiptomban (el-Maszri háromszor), Szaúd-Arábiában (el-Raed), Kínában (Senjang), Malajziában és most Libériában.

Páratlan a honi edzők között, hiszen a magyaron kívül két ország válogatottját is irányította, jelenleg a libériai nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya.

Bicskei Bertalant (jobbra), legyen bárhol, nagy figyelemmel hallgatják. Fotók: nb1.hu
Bicskei Bertalant (jobbra), legyen bárhol, nagy figyelemmel hallgatják. Fotók: nb1.hu

– Idehaza szinte ismeretlen a libériai labdarúgás. Mit kell tudni róla?

– Sajnos gyenge a színvonal, a hat éve véget ért polgárháború rányomta a bélyegét a sportra, a futballra is. Két rendkívül rossz minőségű pálya van, a bajnokság több mint egy év szünet után indult újra, nincs megfelelő utánpótlásképzés, a jelenlegi játékosok többsége a háború miatt egyáltalán nem kapott képzést. A válogatott tagjai azokból állnak, akiknek a családjai elmenekültek Ghánába vagy Nigériába, ott kapcsolatba kerültek a futballal, s jelenleg is külföldön játszanak.

– Közeleg a karácsony. Milyen az ünnep Libériában?

– Napokkal korábban megkezdődött az ünnepi készülődés, minden oszlopot, lépcsőkorlátot, a bejárati kaput a nemzeti színekbe: zöldbe, pirosba, aranyba öltöztettek, míg nálunk, a ház halljában, a kávézó előtt egy műanyag fenyőfát díszítettek fel. A kicsi műfenyők tíz, tizenöt dollárba kerülnek, de láttam százdolláros fát is. Hóra persze nem számíthatunk, így hát fekete lesz a karácsony.

– És mi kerül a fa alá?

– Van, ahol csak a karácsonyi vacsorára telik. Van, ahol kis ajándékok jelentenek különleges meglepetést. Egy-egy tehetősebb családnál azonban más a helyzet: ők akár az autó vásárlását is megengedhetik maguknak. Sajnos nagy a szegénység, így sok olyan család akad, ahol egyáltalán nincs ajándék, s a vacsora is rendkívül szegényes.

– Hét országban dolgozott, melyikben volt a legemlékezetesebb az ünnep?

– Szaúd-Arábiában, mert nem volt velem a család, ám mégsem voltam magányos, hiszen együtt ünnepeltem a csapat két brazil légiósával, s a Duna TV-nek köszönhetően láthattam a családomat is, mert behívták őket a stúdióba, noha ők nem láthatták nálam a feldíszített pálmalevelet. Beszélgethettünk ország-világ előtt és az is jólesett.

– A távoli Afrikából milyennek látja a magyar futballt?


– Örülök a válogatott negyvenkettedik helyezésének a világranglistán, büszke vagyok rá, hogy utoljára az én irányításommal 1998-ban voltunk ilyen előkelő helyen. Alakulófélben egy jó korban lévő, jó csapatokban edződő társaság, amely még sokra viheti és ez optimizmussal tölt el.

– Győri munkálkodása idején gyorsan megkedvelték a városban. Jöttek az eredmények, tízezren jártak meccsre. Mit gondol, most miért kong üresen a csodás aréna lelátója?

– Ne feledjük, akkoriban egy nagyszerű csapat jött össze Győrben, egy ambiciózus, fiatal edzővel, s azt se, hogy 1998-ban első helyen zártuk az őszt. Jó meccseket játszottunk és megmozdultak az emberek. Mára sokat változott a labdarúgás megítélése, már nem annyira központi téma a családokban a futball, mint korábban. Hiszem azonban, hogy ezen a téren is lesz változás. Ismerve a tulajdonosi hátteret, a győri embereket, a csapat erejét – az ETO-t a bajnokság végére az első öt közé várom –, tudom, lesz még ünnep a győri stadionban.


Olvasóink írták

 • 3. Jethro_Tull 2010. december 25. 17:14
  „Ezt hívják felvezetésnek, beharangozónak.....
  Biztosra veszem, hogy hamarosan Győrbe jön. Minél előbb-annál jobb. Türelmetlenül várom.”
 • 2. csakazigazat 2010. december 25. 16:41
  „Dobogós helyen végzünk! Jön az AUDI !!!”
 • 1. kiseto 2010. december 25. 14:37
  „Bicskeit Győrbe!
  Kérem szépen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradtak a várakozástól

Az előző évi bajnokságra is a biztos bentmaradást tűzték ki célul a csornai vezetők, végül a hatodik… Tovább olvasom