Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Soprontól az ezüstéremig

Labdarúgás - Ha feltennénk a kérdést, hogy ki volt dr. Dietz Károly, valószínű, nem sokan tudnák rá a választ. Az 1938-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, aki egyébként Sopronban született és méltatlanul merült a feledés homályába.
Soprontól a kapitányságig írhatnánk, de talán pontosabb lenne így: kapitányságokig, dr. Dietz Károly ugyanis élete során Budapest rendőrfőkapitánya és a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt.

A játékosként a MAFC-hoz és MAC-hoz kötődő sportember Sopronban született 1885. július 21-én, a budapesti tudományegyetemen végzett jogot. Az Életrajzi lexikon szerint a civil karrierje is szépen alakult, a múlt század elején kétszer volt a főváros rendőrfőkapitánya, másodszor a Friedrich-puccs mondatta le. A harmincas években ügyvédi irodát nyitott Budapesten. Fordulatokban gazdag életet élt, a nyilasok 1944 őszén letartóztatták, Sopronkőhidán, majd Mauthausenben volt fogoly. Hazatérte után ügyvéd lett. 1951-ben kitelepítették Bodrogkeresztúrra, ahonnan két évvel később tért haza.


Az alsó sor közepén dr. Dietz Károly szövetségi kapitány fotója.
Az alsó sor közepén dr. Dietz Károly szövetségi kapitány fotója.


Visszatérve a futballra:

Dietz 1934 októbere és 1939 júniusa között irányította a válogatottat. Munkássága sikerét jelzi, hogy a hazai kapitányi örökrangsorban csak Sebes Gusztáv, dr. Mezey György és Baróti Lajos előzi meg az eredményesség tekintetében. Dietz 41 mérkőzésen vezette a legjobbakat, ezek közül 19 alkalommal győzött a csapat, 9 döntetlen született és 13 vereséget szenvedett, miközben 82 gólt lőtt és 47-et kapott. A teljesítménye 57,31 százalék.

A legnagyobb sikerét és egyben kudarcát is az 1938-as franciaországi világbajnokság hozta, pedig sokáig kérdéses volt a magyar csapatnak még az indulása is. A gond ezúttal anyagi természetű volt. Végül Hóman Bálint kultuszminiszter 12.000 pengős gyorssegélyt utalt a válogatottnak, így kelhettek útra legjobbjaink Franciaországba.

A svédek ellen a döntőbe jutásért mérkőztek a mieink. Dr. Dietz Károly együttese végül 5:1-re legyőzte a Nagy József vezette skandinávokat és a világbajnoki címvédő olaszokkal mérte össze tudását a döntőben. Az eldöntőhöz képest négy helyen megváltoztatott magyar együttes 4:2-es vereséget szenvedett a döntőben, a vereség oka azóta is nagy talány. A szakírók egy része úgy véli, a „baráti" Olaszországnak kötelező volt leadni a meccset, míg mások a kapitány nyakába varrták a vereséget. Tény, a döntőig 13:1-es gólkülönbséggel menetelő magyar együttes váratlanul csődöt mondott a nagy siker kapujában.

A kapitány soproni kötődéséről – a születésén kívül – nálunk avatottabb lokálpatrióták sem tudtak többet mondani.

Dr. Dietz Károly napra pontosan negyven évvel ezelőtt hunyt el Budapesten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcson a győri darts női szakága

Darts - Remek évet zárt a Docugroup Győri DC, főleg a gyengébbik nem képviselői voltak sikeresek. A… Tovább olvasom