Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Skandináv futball magyar szemmel (2. rész)

Labdarúgás - Folytassuk az élvonallal, hiszen a szurkolók számára az a legérdekesebb. Ráadásul a nyári Debrecen-Elfsborg Bajnokok Ligája selejtező mérkőzések felidézése erre tökéletes példa lesz.
Mivel a sorsolás után kérdezték, én azt válaszoltam, hogy mindkét csapatnak azonos esélye van a továbbjutásra. Sajnos ezzel egyedül maradtam, mert senki nem hitte el nekem, hogy a svéd futball jobb a magyarnál, nem a svéd bajnokcsapat a magyar bajnoknál.

Az élvonalbeli skandináv bajnokságokban 6–8, a bajnokcsapathoz hasonló játékerejű gárda játszik, nálunk pedig lassan jó, ha ugyanennyi csapat be tudja fejezni a bajnokságot. De ennek ellenére a DVSC továbbjuthatott volna a labdarúgás tanulható részéből igaz, mindent tudó, de közel sem verhetetlen Elfsborg ellen.

Láttuk a két csapat találkozóit, sőt, én utána láttam, a svédek hogyan keresgélték a labdát a Valencia ellen, majd később az UEFA- csoportkörben. Maguk is beismerték, hogy nagyon kevés közük volt ehhez a mezőnyhöz, de könnyen megtehették, hiszen még így is annyi pénzt kerestek, amennyiről mi csak álmodozhatunk.

Az északi országok válogatott csapatai a valóban a világ legerősebb bajnokságaiban játszó légiósaik miatt lényegesen erősebbek, mint a klubcsapataik. Ez tulajdonképpen érthető is olyan országokban, ahol a kemény téli hónapok miatt öt hónapig szünetel a bajnokság. A norvég Rosenborg tehát évek óta úgy szerepel a Bajnokok Ligájában, hogy novembertől márciusig nincs más tétmérkőzése.

Természetesen keresik is azokat a megoldásokat, amelyekkel ezt az európai élvonalhoz képest valóban jelentős hátrányukat orvosolni tudják. De én most nem azokról a példákról akarok írni, hogy Norvégiában két év alatt kétszáz műfüves pálya épült, mert tudom, hogy ez elsősorban pénzkérdés, ami ugye tudjuk, hogy nálunk…

Itt egy skandináv kupa tökéletesítésén munkálkodnak, ahol két-két svéd, norvég, dán, finn, illetve egy-egy izlandi és Feröer-szigeteki csapat szerepel majd. Mivel tudják, hogy az északi országok gárdái a BL-ben és az UEFA-kupában egyelőre csak elvétve kapnak főszerepet, megpróbálnak tehát egymás között nemzetközi mérkőzéseket játszani. Ezzel persze a hazai bajnokságaik is érdekesebbek lesznek, hiszen a skandináv kupaszereplést érő helyekért is meg kell harcolni. A szakma, a szurkolók, a szponzorok, a televíziós társaságok pedig szintén örömmel vesznek részt ezen a kupasorozaton, amely így minden értelemben sikeres.

Közép-európai Kupa néven néhány évtizeddel ezelőtt nálunk is volt hasonló sorozat. Azóta térségünkben az országok, a bajnokságok száma is megnőtt, szóval talán érdemes lenne ismét felvenni a kapcsolatot, mondjuk azokkal az országokkal, amelyekkel olyan jó volt a viszonyunk az EB-pályázatok idején. Még ez európai középmezőny utoléréséhez is kevés ugyanis az a néhány BL- és UEFA-kupa-selejtező és általában pankrációba torkolló nemzetközi edzőmérkőzés, amelyeket a magyar csapatok egy évben játszanak.
Ahogy megtapasztaltuk az Elfsborg példáján, a skandináv bajnokságok kiegyensúlyozottabbak és erőteljesebbek, de még nem színvonalasabbak. Őket még utol lehetne, utol kellene érni és ezért volt kár most először hasra esni a svéd bajnok előtt, majd a kiesést ködös futballnagyhatalmi és játékvezetői összeesküvésre fogni.

Ez túl azon, hogy visszatetsző volt, csak önmagunk becsapására, a valódi gondjaink eltussolására jó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovifocigála Győrött

Labdarúgás - A hagyományos győri ovifocigála szombaton délelőtt fél 10 órakor kezdődik a Magvassy… Tovább olvasom