Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Sárkányhajós régióközpont Győrött

Győr lesz a székhelye a sárkányhajózás kelet-európai központjának. Nemzetközi viadalt terveznek a megyében.

Győr adott otthont a hétvégén az Európai Sárkányhajó Szövetség közgyűlésének. Tizenegy országból érkeztek küldöttek a megyeszékhelyre, ahol eldőlt, hogy győri székhellyel megalakul a sárkányhajó-szövetség kelet-európai központja. Ennek koordinátora várhatóan Sziklenka László, a magyar szövetség szakmai elnökhelyettese lesz. Sziklenka elmondta, ezzel tulajdonképpen az európai vezérkar elismerte az elmúlt évek munkáját.

„ Már az diplomáciai sikernek számított, hogy mi rendezhettük a közgyűlést. Eredetileg Budapestre tervezték a találkozót, ám mellettünk szólt, hogy Győrött alakult meg az első egyesület, s a honi szövetség is itt székel. Azóta persze több városban is alakult egyesület, így Agárdon, Baján és Budapesten is lehet már sárkányhajózni."
A kelet-európai régióközpont fő feladata a környező országok bevonása a sárkányhajózás vérkeringésébe. Ehhez az európai szövetség két hajóval járul hozzá.

„ Egy sárkányhajó úgy másfél-két millió forintba kerül, ennek beszerzése tehát nem olcsó mulatság. A hajó hiánya azonban komoly gátja a sportág térnyerésének. Ebben segíthet a most hozott döntés, s remélhetőleg a szomszédos országokban is fellendül és népszerűvé válik a sárkányhajó."
A világon egyébként mintegy tizenötmillióan űzik ezt a sportot, mely Ázsiából indult, s Észak-, valamint Nyugat-Európában már teljesen meghonosodott. A terv az, hogy szerte a kontinensen nőjön a sárkányhajózók száma.

„ Vannak már biztató jelek, hiszen nagy fejlődésen ment át a sportág például Ukrajnában és Oroszországban is. Ezen országokban a nagy nemzeti bankok láttak fantáziát a sárkányhajóban, s komoly összegekkel támogatják a szövetséget. Hiába számítunk úttörőnek a régiónkban, sajnos egyelőre mi nem büszkélkedhetünk hasonló szponzori körrel. Egy-egy viadalra sikerül támogatókat szerezni, de nálunk még nem ismerték fel igazán a sportágban rejlő lehetőségeket."

Ezen változtathat a győri központ megalakulása, amit jövő májusban egy nemzetközi viadallal szeretnének megünnepelni.
„ A korábbi években mindig megrendeztük a Győri Sárkányhajó Fesztivált, melyre most, egyelőre csak szóban, meghívtuk a többi tagországot is. Várhatóan a közelből, így Ausztriából, Németországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek csapatok. Ezzel is jeleznénk, hogy a sárkányhajózás végképp teret nyert."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlóra után siker

Az első negyedben job- bára a vendégek vezet- tek, Kisst és Bellovait nem tudták ekkor tartani a… Tovább olvasom